Image default
ΥΓΕΙΑ

Δεκάδες παιδιά «εισαγγελικής εντολής» έγκλειστα για μήνες στα Νοσοκομεία Παίδων

Έναν 14χρονο κατέδειξαν ένα 7χρονο αγόρι και ένα 13χρονο κορίτσι ως το άτομο που τα παρενόχλησε μέσα στον χώρο όπου φιλοξενούνται με εισαγγελική εντολή, στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Ο 7χρονος κατήγγειλε στη μητέρα του πως ο 14χρονος τον παρενόχλησε σεξουαλικά στο μπάνιο υπό την απειλή μαχαιριού. Εκείνη ειδοποίησε τον νονό του παιδιού, γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί άμεσα η ίδια. Ο άνδρας, ο οποίος ισχυρίστηκε- σύμφωνα με πληροφορίες- ότι ήταν ο πατέρας του 7χρονου, προσπάθησε να μπει στο νοσοκομείο. Όταν ο φύλακας επιχείρησε να τον σταματήσει, τότε εκείνος του επιτέθηκε και εισέβαλε στο νοσοκομείο με τη βία, μπήκε στον θάλαμο όπου βρισκόταν ο 14χρονος και τον ξυλοκόπησε. Στη συνέχεια, πήδηξε τη μάντρα του «Αγία Σοφία» και εξαφανίστηκε, όπως εξήγησε ο φύλακας του νοσοκομείου.

Μετά την καταγγελία του 7χρονου, ακολούθηκε και καταγγελία 13χρονης πως ο 14χρονος είχε παρενοχλήσει και εκείνη σεξουαλικά ενώ στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά τις καταγγελίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας για το νοσοκομείο, έδωσε εντολή να διενεργηθεί άμεσα ΕΔΕ.

Η καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση 14χρονου σε βάρος ενός 7χρονου και μιας 13χρονης έφερε στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά το πρόβλημα των παιδιών που έχουν απομακρυνθεί κατόπιν εισαγγελικής εντολής από την οικογένειά τους λόγω παραμέλησης ή κακοποίησης ή οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων. Δεκάδες παιδιά βρίσκονται «έγκλειστα» και μάλιστα επί μήνες, στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, αναμένοντας την έξοδο τους και τη διαμονή τους σε κάποια προνοιακή δομή, καθώς το οικογενειακό περιβάλλον τους κρίθηκε ακατάλληλο από την εισαγγελική αρχή. Τα συμβάντα βίας, παραβατικότητας, επιθετικότητας εντός της δικής τους μικρής κοινότητας αλλά και εντός του νοσοκομείου συνήθως αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας αυτών των παιδιών και αποδίδονται αφενός στις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούσαν, αφετέρου στην ιδρυματοποίησή τους.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, τα παιδιά εξετάζονται για σωματικά αλλά και ψυχικά προβλήματα υγείας εντός των Παίδων και μετά δρομολογείται η φιλοξενία τους σε προνοιακές δομές. Ωστόσο, είναι μια χρόνια πληγή στη χώρα μας η έλλειψη δομών και η διαθεσιμότητα χώρων κατάλληλων για τους ανήλικους που πρέπει να απομακρυνθουν από την οικογένεια τους. Αυτό μεταφράζεται σε πολυήμερη ή και πολλών εβδομάδων παραμονή στα Παίδων, με ο,τι αυτό σημαίνει για τα ίδια τα παιδιά. Ζουν σε θαλάμους νοσοκομείων, και η φροντίδα τους επαφίεται στον χρόνο και την ανθρωπιά εθελοντών ή/και των εργαζομένων του νοσοκομείου, που πλέον των καθηκόντων τους απέναντι στα άρρωστα παιδιά, ασχολούνται και με τα λεγόμενα «παιδιά της εισαγγελικης εντολής».

Χαμόγελο του Παιδιού: «Υποχρεωμένοι οι Εισαγγελείς να αναθέτουν τη φροντίδα των παιδιών μόνο σε κρατικές δομές παιδικής προστασίας οι οποίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν»

Μάλιστα, στην καταγγελία των δύο παιδιών για σεξουαλική παρενόχληση από 14χρονο αναφέρθηκε- με ανακοίνωσή του- και το «Χαμόγελο του Παιδιού». Όπως αναφέρει ο οργανισμός, «πάνω από 80 παιδιά παραμένουν, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, στα Νοσοκομεία Παίδων μόνο στην Αθήνα» και «δεκάδες εξ αυτών παραμένουν ”έγκλειστα” στα Νοσοκομεία για μήνες, όσο περιμένουν να τοποθετηθούν σε έναν χώρο παιδικής προστασίας».

Επίσης, επισημαίνει πως «είναι υποχρεωμένοι οι Εισαγγελείς, εξαιτίας της ΚΥΑ 40494 και του άρθρου 67 του Νόμου 4921 του Υφυπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να αναθέτουν τη φροντίδα των παιδιών μόνο σε κρατικές δομές παιδικής προστασίας, οι οποίες όμως αδυνατούν να ανταπεξέλθουν».

Η ανακοίνωση:

«Περισσότερα από 80 παιδιά παραμένουν, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, στα Νοσοκομεία Παίδων μόνο στην Αθήνα

– Δεκάδες εξ αυτών παραμένουν ”έγκλειστα” στα Νοσοκομεία για μήνες, όσο περιμένουν να τοποθετηθούν σε έναν χώρο παιδικής προστασίας

– Υποχρεωμένοι οι Εισαγγελείς, εξαιτίας της ΚΥΑ 40494 και του άρθρου 67 του Νόμου 4921 του Υφυπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να αναθέτουν τη φροντίδα των παιδιών μόνο σε κρατικές δομές παιδικής προστασίας, οι οποίες όμως αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

– Ένα παιδί 14 ετών ”κατηγορείται” ότι παρενόχλησε σεξουαλικά 2 παιδιά στον χώρο του Νοσοκομείου.

– Ποιος αναρωτήθηκε πώς νιώθει αυτό το παιδί, θύμα βάναυσης κακοποίησης, όταν παραμένει από τον Ιούλιο έγκλειστο στον ακατάλληλο χώρο του Νοσοκομείου χωρίς την απαραίτητη φροντίδα;

Για μία ακόμα φορά ήρθαμε αντιμέτωποι με τη φρικτή πραγματικότητα των παιδιών, που κατόπιν εισαγγελικών εντολών απομακρύνονται για την ασφάλειά τους, από το περιβάλλον που μεγαλώνουν και μεταφέρονται στα Νοσοκομεία Παίδων.

Αυτός είναι ο πρώτος σταθμός των παιδιών που στόχο έχει τη διενέργεια απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων, ώστε ακόλουθα να τοποθετηθούν σε κάποιον κατάλληλο χώρο παιδικής προστασίας για τη φιλοξενία τους.

Η διαδικασία παραμονής τους στα Νοσοκομεία δεν πρέπει να υπερβαίνει το απαραίτητο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση των εξετάσεων.

ΩΣΤΟΣΟ, η πραγματικότητα είναι διαφορετική

Η αναζήτηση από τους Εισαγγελείς χώρου φιλοξενίας μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα τα παιδιά να παραμένουν ”έγκλειστα” ουσιαστικά στα Νοσοκομεία.

Παιδιά που έχουν βιώσει το τραύμα της απομάκρυνσης που έχουν περάσει φρικτά στις οικογένειές τους και για αυτό και απομακρύνθηκαν, παραμένουν στον ακατάλληλο χώρο του Νοσοκομείου χωρίς να έχουν τη φροντίδα που έχουν ανάγκη και δικαιούνται.

– Και όσο, συχνά μάταια, οι Εισαγγελείς κάνουν έναν υπεράνθρωπο αγώνα για να βρουν για κάθε παιδί τον κατάλληλο χώρο φιλοξενίας

– Και όσο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οι κοινωνικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων κάνουν καθημερινά υπερβάσεις για να καλύψουν τις εξειδικευμένες ανάγκες αυτών των παιδιών που δεν έχουν κάποιο ιατρικό θέμα αλλά βρίσκονται εκεί για κοινωνικούς λόγους.

Τα παιδιά παραμένουν εκεί, σε χώρους πλήρως ακατάλληλους και αν τελικά ανατεθεί η φροντίδα τους σε κάποιο κρατικό ίδρυμα είναι σε σημεία απομακρυσμένα, στα σύνορα της χώρας».

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Όταν αναλάβαμε, τα παιδιά που βρήκαμε στα νοσοκομεία, ήταν 340»

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε στο Live News για τα παιδιά που βρίσκονται στα ιδρύματα και στις δομές φιλοξενίας.

«Δεν φοβάμαι τίποτα, από την πολιτική ηγεσία τολμώ να πω πως ήμουν η πρώτη που ”έβαλε το μαχαίρι στο κόκκαλο”» δήλωσε χαρακτηριστικά η υφυπουργός, τονίζοντας πως πλέον στα ιδρύματα τηρούνται κανόνες ως προς τους εργαζομένους, δηλαδή προσλαμβάνονται μόνο και εφόσον έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

«Όταν ξεκινήσαμε την πορεία μας ως κυβέρνηση, βρήκαμε 340 παιδιά. Σε συνεργασία με τα νοσοκομεία, την Πρόνοια και την Εισαγγελία τα 340 παιδιά γίνανε μέσα σε 2 χρόνια, 42» είπε αναφορικά με τα παιδιά που είναι εγκαταλελειμμένα στο Παίδων για μήνες, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση κάνει ό, τι είναι δυνατό προκειμένου τα παιδιά αυτά να επιστρέψουν το συντομότερο στις οικογένειές του και έαν όχι να πάνε σε ίδρυμα.


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ygeiamou.gr team

Σχετικές αναρτήσεις

Ενάντια στη μεταρρύθμιση για την ψυχική υγεία ο Σύλλογος Αποφοίτων ΚΕΘΕΑ

admin

Πανώλη αιγοπροβάτων: Ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα «φρενάρουν» την εξάπλωση του ιού στην Ελασσόνα

admin

Κορωνοϊός: Καλοκαιρινή έκρηξη κρουσμάτων – Παραμένουν ανεμβολίαστοι οι πιο ευπαθείς ενήλικες

admin
Translate »