Image default
ΥΓΕΙΑ

Πέσατε θύμα οικονομικής απάτης; Ποιος κίνδυνος υγείας σας απειλεί – Πιο ευάλωτοι οι άνδρες

Ηλεκτρονικές απάτες, χρήματα που έκαναν «φτερά» από δήθεν τεχνικούς της ΔΕΗ ή αγνώστους που επικαλέστηκαν έκτακτη ανάγκη συγγενικού προσώπου, είναι μερικά μόνο παραδείγματα κακόβουλων ενεργειών με σοβαρότατο συχνά οικονομικό κόστος για τα θύματα. Για κάποιους ωστόσο οι συνέπειες δεν θα περιοριστούν στην απώλεια χρημάτων.

Ηλικιωμένοι άνδρες χωρίς κάποια μορφή άνοιας που έπεσαν θύματα οικονομικής απάτης διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο υπέρτασης, αναφέρει μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of the American Geriatrics Society. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα στοιχεία έδειξαν επίσης σύνδεση της απάτης με αυξημένες νοσηλείες, εισαγωγές σε εξειδικευμένα νοσηλευτικά ιδρύματα και μικρότερο ποσοστό πενταετούς επιβίωσης, ένας δείκτης που αποτυπώνει την αναλογία ασθενών που επιζούν για πέντε χρόνια από κάποιο σηµείο της νόσου.

Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε στοιχεία 1.211 ηλικιωμένων από το Memory and Aging Project (Πρόγραμμα Mνήμης και Γήρανσης) του κέντρου Rush, μια εξελισσόμενη μελέτη κοόρτης σχετικά με το γήρας που ξεκίνησε το 1997 και το 2010 συμπεριέλαβε μια υποέρευνα σχετικά με τα θύματα οικονομικής απάτης. Στα 11 χρόνια της μελέτης, οι συμμετέχοντες απαντούσαν κάθε έτος εάν είχαν πέσει θύματα απάτης ή είχαν ενημερωθεί ότι εξαπατήθηκαν κατά την προηγηθείσα χρονιά, ενώ υποβάλλονταν σε τακτικές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης (συστολικής, διαστολικής, μέσης) καθώς της πίεσης σφυγμού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μεγαλύτερες τιμές στους ηλικιωμένους άνδρες που είχαν εξαπατηθεί, όχι όμως και στις γυναίκες. Σύμφωνα με τη Δρ Melissa Lamar, Καθηγήτρια και Κλινική Νευροψυχολόγο στο Τμήμα για τη Νόσο Αλτσχάιμερ του Κέντρου Rush, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της αρτηριακής πίεσης αυξήθηκε κατά 1,46 mm Hg μετά το περιστατικό εξαπάτησης.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η συναισθηματική απορρύθμιση και διαταραχές που έχουν παρατηρηθεί σε θύματα οικονομικής απάτης όπως το αυξημένο στρες, ο θυμός και το άγχος, εμπλέκονται πιθανώς στην άυξηση της αρτηριακής πίεσης. «Στην πραγματικότητα, περισσότερα από τα μισά θύματα οικονομικής απάτης (53%) αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν κοινωνικοσυναισθηματικά προβλήματα που περιλαμβάνουν μέτρια έως σοβαρά επίπεδα άγχους», κατέληξαν.

Διαβάστε επίσης:

Υπέρταση: Το σημείο του σώματος που αποκαλύπτει τον κίνδυνο

Υπέρταση: Έτσι νικάμε τον ύπουλο εχθρό της καρδιάς

Υπέρταση: Τα βακτήρια που ανεβάζουν την πίεση – Πού βρίσκονται

 


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Μάριος Οικονόμου

Σχετικές αναρτήσεις

Μετά τον κορωνοϊό, νέα ανησυχία στην Κίνα: 35 άτομα θετικά σε ιό που μεταδόθηκε, πιθανόν, από ζώο

admin

Διάκριση για το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην παγκόσμια κατάταξη Webometrics Ranking Web of Universities

admin

Κορωνοϊός: Νέα συμφωνία Κομισιόν – Moderna για τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης εμβολίων

admin
EnglishGermanGreek

Log In

Forgot password?

Don't have an account? Register

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

elGreek