ΠΕΡΙΕΡΓΑ

«Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»: Πότε θα δούμε την τελευταία πανσέληνο του Αυγούστου

Γιατί ονομάζεται έτσι; – Τι ώρα θα βρίσκεται στην κορύφωσή του το φαινόμενο

Η τελευταία πανσέληνος του έτους που ονομάζεται και «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» θα ανατείλει την Πέμπτη 11 Αυγούστου και θα κορυφωθεί στην Ελλάδα γύρω στις 4.36 π.μ. την Παρασκευή 12 Αυγούστου. 

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για υπερπανσέληνο, πράγμα που σημαίνει ότι το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στο κοντινότερο σημείο του στη Γη, γνωστό και ως περίγειο, κατά την τρέχουσα τροχιά του. Το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» θα εμφανιστεί εντός του 90% του περιγείου, καθιστώντας την υπερπανσέληνο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ωστόσο, αυτό το εκθαμβωτικό σεληνιακό θέαμα πιθανότατα δεν θα είναι ορατό παντού, καθώς συμπίπτει με τη βροχή των διαττόντων αστέρων, το φαινόμενο των Περσείδων.

Η υπερπανσέληνος μπορεί να εμφανίζεται μεγαλύτερη και έως και 16% φωτεινότερη στον ουρανό από τη μέση πανσέληνο, σύμφωνα με τον ιστότοπο timeanddate.com. Πρόκειται για την τέταρτη υπερπανσέληνο στη σειρά, μετά το «Φεγγάρι του Ελαφιού» του Ιουλίου, το «Φεγγάρι της Φράουλας» του Ιουνίου και το «Φεγγάρι των Λουλουδιών» που συνοδεύτηκε από μια ολική έκλειψη σελήνης τον Μάιο. Η πανσέληνος του Αυγούστου θα είναι η τελευταία υπερπανσέληνος του έτους, σύμφωνα με το Farmer’s Almanac.

Γιατί όμως το φεγγάρι του Αυγούστου πήρε το όνομά του από ένα ψάρι; Σύμφωνα με τη NASA, το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» πήρε το όνομά του από τους ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής, που ψάρευαν τα συγκεκριμένα ψάρια στις Μεγάλες Λίμνες (Great Lakes) αυτή την εποχή του έτους.

Η πανσέληνος συμβαίνει περίπου μία φορά το μήνα, όταν ο ήλιος, η Γη και η σελήνη ευθυγραμμίζονται σε μια αόρατη γραμμή 180 μοιρών. Η τροχιά του φεγγαριού διαφέρει κατά περίπου 5 μοίρες από τη Γη, οπότε συνήθως βρίσκεται λίγο ψηλότερα ή χαμηλότερα από τη σκιά της Γης, επιτρέποντας στις ακτίνες του ήλιου να φωτίσουν την πλευρά που βλέπει προς τη Γη.

Η επόμενη πανσέληνος θα κορυφώνεται το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου. Η πανσέληνος αυτή ονομάζεται και «Φεγγάρι του Θερισμού».

The post «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου»: Πότε θα δούμε την τελευταία πανσέληνο του Αυγούστου appeared first on Fumara.gr.


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Τίνα Θεοδώρου

Σχετικές αναρτήσεις

Η θλίψη έρχεται για να σου πει ότι κάτι πρέπει ν’ αλλάξεις στη ζωή σου

admin

Νέο τραγικό περιστατικό στην Πάτρα: 20χρονη έπαθε ξαφνικά εγκεφαλικό – Η σοβαρή καταγγελία της μητέρας της

admin

Καιρός – meteo: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία Elias – Μεγάλα ύψη βροχής στη Θεσσαλία

admin
Translate »
×

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors