Image default
ΒΙΝΤΕΟΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένθετο Κόσμος: Η Τεχνολογία στην υπηρεσία της καθημερινότητας – Ρομποτικές μπότες, τρισδιάστατες μπριζόλες και υδροπονικά ψυγεία

Η τεχνολογία καλπάζει. Νέες εφευρέσεις έρχονται να κάνουν πιο ποιοτική την καθημερινότητά μας, αλλά και να δώσουν ελπίδα σε πολλούς συνανθρώπους μας με αναπηρία…. Στην Καλιφόρνια οι ρομποτικές μπότες δίνουν μία δεύτερη ευκαιρία σε όσους αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

“Το να φοράς τη συσκευή είναι συναρπαστικό. Νιώθεις σαν να έχεις ένα ελατήριο στο βήμα σου.” εξηγεί ο Πάτρικ Σλέιντ Μεταδιδακτορικός υπότροφος Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Ο πολλά υποσχόμενος εξωσκελετός που μοιάζει με κοστούμι του Iron Man, έχει την ικανότητα να προσφέρει εξατομικευμένη βοήθεια για ασθενείς με εγκεφαλική παράλυση ή μυϊκή δυστροφία.

“Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν τα πράγματα που θέλουν. Και μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της ζωής είναι η κινητικότητα.” σημειώνει ο Στηβ Κόλλινς, επίκουρος καθηγητής Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Την ίδια στιγμή, εταιρεία στην πόλη Ρεχοβότ του Ισραήλ, εκτυπώνει τρισδιάστατες φυτικές μπριζόλες.

Διαθέτει οκτώ εκτυπωτές με τους οποίους παράγει διαφορετικά είδη κρέατος, χρησιμοποιώντας πρωτεΐνες σόγιας και μπιζελιού, όσπρια αλλά και λαχανικά, ενώ ο πελάτης μπορεί να επιλέξει την ποσότητα του ενδομυϊκού, του εσωτερικού και του εξωτερικού λίπους.

Στην Αίγυπτο, εταιρεία που προσφέρει έξυπνες γεωργικές λύσεις εγκατέστησε υδροπονικό ψυγείο σε παντοπωλείο. Οι πελάτες μπορούν να αγοράζουν φρέσκα λαχανικά και να τα παίρνουν σπίτι με τις ρίζες τους.

“Περίπου το 50% των λαχανικών στα σούπερ μάρκετ σπαταλώνται επειδή δεν τα αγοράζει κανείς. Αλλά σε αυτό το σύστημα, τα λαχανικά φυτεύονται μέχρι να τα αγοράσει κάποιος, οπότε αξίζει.” υπογραμμίζει ο Μαλίκ Μοχάμεντ, υπεύθυνος επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρείας SHADUF.

Τα λαχανικά δεν καλλιεργούνται με χώμα, αλλά με νερό, εμπλουτισμένο με λιπάσματα και θρεπτικά συστατικά, το οποίο αντλείται από δεξαμενές στο κάτω μέρος του ψυγείου.Επιμέλεια: Αθηνά Κοροβέση

Δείτε ακόμα στο Ένθετο Κόσμος του ΕΡΤNEWS

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους σε πολυκατοικία στη νότια Ρωσία. 19 τραυματίστηκαν.

Με αίτημα την αύξηση των μισθών κατεβαίνουν σε απεργία μερικά από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Γαλλίας. Έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σε μία προσπάθεια να αναστρέψει το κλίμα εναντίον της η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας, δήλωσε αποφασισμένη να οδηγήσει το Συντηρητικό κόμμα στις επόμενες εκλογές. Όμως τα σύννεφα γύρω από την Ντάουνινγκ Στρητ πυκνώνουν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι θα είναι η πιο βραχύβια πρωθυπουργός στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Λευκός καπνός βγήκε μετά τη χθεσινή συνάντηση Μελόνι – Μπερλουσκόνι. Οι δυο τους συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη νέα ιταλική κυβέρνηση. Ο ανταποκριτής μας στη Ρώμη Κρίστιαν Μαυρής μας ενημερώνει ποια είναι η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα για το σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Δύο ενήλικα ροζ δελφίνια που είχαν κολλήσει σε ρηχά νερά στον Αμαζόνιο ποταμό διασώθηκαν.

Παρουσίαση Ανδριάνα Μαγγανιά

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΜαρία Νικολαΐδου

Σχετικές αναρτήσεις

Τρεις γυναίκες φύλακες – άγγελοι των ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη

admin

Θεσσαλονίκη: Επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΤΕΕ- Χρ. Σταϊκούρας: «Καθοριστική η συμβολή του για την ανοικοδόμηση της χώρας»

admin

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Παράσταση διαμαρτυρίας κατοίκων για τις αυξήσεις

admin