Image default
ΒΙΝΤΕΟΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένθετο Οικονομία: Υψηλά επίπεδα ρεκόρ για τον κλαδικό δείκτη τροφίμων τον Οκτώβριο

Στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων 23 ετών εκτοξεύτηκε τον Οκτώβριο ο δείκτης τιμών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών.

Από το επίπεδο βάσης του δείκτη (2020), η μεταβολή έχει ήδη φτάσει στο συν 18%.

Μόνο μέσα στο 2022, ο συγκεκριμένος δείκτης έχει αυξηθεί κατά 14,8% – με βάση τα στοιχεία του 10μήνου – με τα μεγάλα ποσοστά αύξησης να χτυπούν τον πυρήνα των ειδών διατροφής όπως είναι το ψωμί, το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.

Την ίδια ώρα στο 5% τοποθετεί ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τον πληθωρισμό το 2023, από 3% που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ωστόσο η ΤτΕ προβλέπει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για φέτος. Το βλέμμα στραμμένο και στις προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία του ΑΕΠ.

Για την ακρίβεια ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης για φέτος και απότομη επιβράδυνση το 2023 αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ελληνική οικονομία στις φθινοπωρινές προβλέψεις.

Η χώρα μας θα αναπτυχθεί πάντως με ρυθμούς διπλάσιους σχεδόν του μέσου όρου της Ευρωζώνης, ενώ την επόμενη χρονιά εκτιμάται ότι θα αποφύγει τον σκόπελο της ύφεσης. Το μεγάλο αγκάθι παραμένει ο πληθωρισμός, ο οποίος όχι μόνο θα κινηθεί σε διψήφια ποσοστά φέτος, αλλά θα είναι και κατά πολύ υψηλότερος των αρχικών εκτιμήσεων το 2023.

Αναλυτικότερα, η Κομισιόν «βλέπει» μεγέθυνση του ελληνικού πραγματικού ΑΕΠ κατά 6% (πολύ κοντά στην εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας) για το 2022, με την οικονομία να κατεβάζει απότομα ταχύτητα σε μόλις 1% το επόμενο έτος.

Συνολικά οι οικονομίες που μοιράζονται το ευρώ θα αναπτυχθούν με ρυθμούς 3,2% φέτος. Το 2023 η ζώνη του ευρώ θα παγιδευτεί ουσιαστικά σε στασιμοπληθωρισμό, αφού το ΑΕΠ της θα μεγεθυνθεί οριακά μόνο (0,3%). Το 2024 θα είναι μία χρονιά μετριοπαθούς ανάκαμψης, με τους ρυθμούς για την Ελλάδα να ανεβαίνουν στο 2% και για την Ευρωζώνη στο 1,5%.

Από την απέναντι δε όχθη του Ατλαντικού ήρθε μία θετική είδηση καθώς είχαμε σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού στο 7,7% τον Οκτώβριο από 8,2% τον προηγούμενο μήνα. Γεγονός που καλλιεργεί ελπίδες ότι στην επόμενη συνεδρίαση της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα περιορίσει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από 0,75% που ήταν η προηγούμενη στο 0,5%.

Τέλος Στη δημοσιότητα θα δίνονται κάθε μήνα τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας για ελέγχους, παραβάσεις και πρόστιμα. Η αρχή θα γίνει από την ερχόμενη εβδομάδα ενώ παράλληλα σχεδιάζονται έλεγχοι για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας εργασίας.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΝΘΕΤΟΥ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΜαρία Νικολαΐδου

Σχετικές αναρτήσεις

Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας και διαμαρτυρία στην 3η ΥΠΕ από νοσοκομειακούς γιατρούς

admin

Καλαμάτα: Από 26 – 31 Μαρτίου το 2ο Παιδικό & Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου (video)

admin

Σ. Σπανού: Η βραβευμένη σεφ με τις παραδοσιακές συνταγές

admin
Translate »
×