Image default
ΒΙΝΤΕΟΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένθετο Τέχνες: «Η Αθήνα από την ανατολή στη δύση 1821-1896», ντοκιμαντέρ για τη μεταμόρφωση της Αθήνας στον 19ο αιώνα

Μία πενταλογία της Ιστορίας της Αθήνας από το 1821 έως και το 2021, με άγνωστο οπτικό αρχειακό υλικό ετοιμάζει η Μαρία Ηλίου, με την σταθερή συμβολή του Αλέξανδρου Κιτροέφ και ομάδας ερευνητών από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ στην ιστορική τεκμηρίωση.

Η πρώτη ταινία, με τίτλο «Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ, 1821-1896», θα προβληθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 4 και 5 Νοεμβρίου. Τον Ιανουάριο του 2023 θα προβληθεί στο Μουσείο Μπενάκη το δεύτερο από τα 5 ντοκιμαντέρ, «Η Αθήνα και η Μεγάλη Ιδέα», που εξετάζει την περίοδο από το 1896 έως το 1922. Να πούμε στο σημείο αυτό ότι για την οπτικοποίηση του θέματος χρησιμοποιήθηκε υλικό που δεν περιλαμβάνεται στην ταινία της Μαρίας Ηλιού.

Δείτε επίσης στο Ένθετο για τις τέχνες και τον πολιτισμό:

Η Έλενα Μαυρίδου συνεχίζει την έρευνά της σε διαφορετικούς των συνηθισμένων σκηνικούς τρόπους. Στην “Άλκηστι” του Ευριπίδη πειραματίζεται με χάρτινες φιγούρες που δημιούργησε η ίδια, οι οποίες προβάλλονται στον τοίχο μέσω επιδιασκοπίου, το μηχάνημα που άλλοτε χρησιμοποιούσαν οι καθηγητές στα σχολεία για προβολές διαφανειών. Μαζί με τον Δημήτρη Λάλο, τον Σωτήρη Τσακομίδη, την Δήμητρα Κούζα, τον Γιώργο Τριανταφυλλίδη και τον Στέργιο Κοντακιώτη, παρουσιάζουν την αινιγματική ευριπίδεια τραγωδία στα όρια θεάτρου και περφόρμανς. Η πρωτότυπη μουσική είναι του Γιώργου Μαυρίδη.

Δείτε επίσης:

Η πολυβραβευμένη «Φυγή» (FLEE) του Γιόνας Ράσμουσεν είναι η πρώτη ταινία animation που διεκδίκησε 3 Βραβεία OSCAR στις κατηγορίες Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, Καλύτερης ξένης Ταινίας & Καλύτερης Ταινίας Animation. Μέσα σε 88 λεπτά, συνδυάζοντας κινούμενα σχέδια και αρχειακό υλικό, αφηγείται την αληθινή ιστορία ενός μικρού πρόσφυγα από το Αφγανιστάν. Ο ήρωας είναι πλέον 36 ετών, κάτοικος Δανίας, ακαδημαϊκός, έτοιμος να επισημοποιήσει τη σχέση του με τον επί χρόνια σύντροφό του, αλλά ένα επώδυνο μυστικό από τα παλιά, απειλεί να τινάξει τη ζωή του στον αέρα…Η «Φυγή» βγαίνει στους κινηματογράφους την ερχόμενη Πέμπτη.

Παρουσίαση: Ματίνα Καλτάκη

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΣυντακτική ομάδα ert.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Το ΑΠΘ στο… διάστημα – Η ομάδα ΒΕΑΜ στο διαστημικό κέντρο της Σουηδίας

admin

Η κλιματική κρίση απειλεί τις καλλιέργειες σε όλη την Ευρώπη – Νέα προβλήματα φέρνει η παρατεταμένη καλοκαιρία

admin

Επικίνδυνος για τις ευάλωτες ομάδες ο συνδυασμός αφρικανικής σκόνης και υψηλών θερμοκρασιών

admin
Translate »
×