Image default
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Έσοδα-ρεκόρ για τη FIFA | Η κατανομή και οι απευθείας προκρίσεις για το Μουντιάλ 2026

 

Μετά την απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο της FIFA τον Δεκέμβριο του 2022 να επεκτείνει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων από 24 σε 32 ομάδες, ξεκινώντας με το πρώτο τουρνουά προγραμματισμένο για Ιούνιο-Ιούλιο του 2025, σήμερα (14/2) το Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την αντίστοιχη κατανομή θέσεων.

Η κατανομή των 32 ομάδων ανά συνομοσπονδία

Η απόφαση -όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της FIFA- ελήφθη με βάση ένα σύνολο αντικειμενικών μετρήσεων και κριτηρίων και η κατανομή που προέκυψε είναι η εξής:

AFC (Ασία): 4, CAF (Αφρική): 4, CONCACAF (Βόρεια /Κεντρική Αμερική και Καραϊβική): 4, CONMEBOL (Νότια Αμερική): 6, OFC (Ωκεανία): 1, UEFA (Ευρώπη): 12 και οικοδεσπότης του τουρνουά: 1.

Το σύστημα πιθανότατα θα είναι: 8 όμιλοι των 4 ομάδων και στη συνέχεια απευθείας αποκλεισμός από τη φάση των 16.

Να σημειωθεί ότι ο Τζιάνι Ινφαντίνο έχει πει σχετικά το παρελθόν: «Ως πρόεδρος της FIFA, με ενδιαφέρει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, όχι η ευρωπαϊκή Super League. Για μένα δεν είναι ενδιαφέρον μόνο η Μπάγερν Μονάχου εναντίον της Λίβερπουλ, αλλά και η Μπάγερν εναντίον της Μπόκα Τζούνιορς. Η Λίβερπουλ έχει 180 εκατομμύρια οπαδούς παγκοσμίως. Η Φλαμένγκο έχει 40 εκατομμύρια οπαδούς και 39 εκατομμύρια από αυτούς βρίσκονται στη Βραζιλία. Η Λίβερπουλ έχει ίσως 5 εκατομμύρια οπαδούς στην Αγγλία και 175 εκατομμύρια οπαδούς παγκοσμίως».

Απευθείας στο Μουντιάλ 2026 Καναδάς, Μεξικό και ΗΠΑ

Επιπλέον, το Συμβούλιο της FIFA επιβεβαίωσε ότι, σύμφωνα με τη μακρόχρονη παράδοση να αγωνίζονται όλοι οι οικοδεσπότες στο Παγκόσμιο Κύπελλο, οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, δηλαδή Καναδάς, Μεξικό και ΗΠΑ, θα προκριθούν αυτόματα στον τελικό γύρο του διαγωνισμού, με τις θέσεις τους να αφαιρούνται από τη συνολική κατανομή των έξι που έχουν εκχωρηθεί στην CONCACAF.

Έγκριση της έκθεσης 2022, 11 δισ. δολάρια έσοδα αναμένει η FIFA το 2023-2026

Το Συμβούλιο της FIFA ενέκρινε επίσης την Ετήσια Έκθεση 2022, η οποία υπογραμμίζει τα έσοδα ρεκόρ της Ομοσπονδίας των 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον κύκλο 2019-2022 και τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια που αναμένεται να υπάρξουν κατά την περίοδο 2023-2026.

«Η άνευ προηγουμένου επένδυση της FIFA στο ποδόσφαιρο είναι το αποτέλεσμα της σταθερής μας οικονομικής διαφάνειας και αποτελεί απτό παράδειγμα του πώς στοχεύουμε να κάνουμε το ποδόσφαιρο πραγματικά παγκόσμιο», δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

«Η ηχηρή επιτυχία του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA 2022 στο Κατάρ ήταν το κλειδί για την ικανότητα του οργανισμού να εκπληρώσει την αποστολή του σε σχέση με τις ομοσπονδίες-μέλη μας και τον κόσμο του ποδοσφαίρου, παρά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε κατά τον προηγούμενο κύκλο, κυρίως με την πανδημία Covid-19».//


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWS SPORTΑίθουσα Σύνταξης

Σχετικές αναρτήσεις

Χωρίς Γκραντ ο Παναθηναϊκός | Κοουτσάρει ο Σερέλης

admin

Συγχαρητήρια Γ. Βρούτση στον Ολυμπιακό

admin

Μαλκογεώργου και Πλατανιώτη στο “Παρίσι 2024” (video)

admin