Image default
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Φερνάντο Γκόμες

 

Σε ηλικία 66 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Πόρτο και κάτοχος δύο “Χρυσών Παπουτσιών”, σκορπώντας θλίψη στο πορτογαλικό ποδόσφαιρο. 

Ο Φερνάντο Γκόμες, άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο (26/11), όπως ανέφεραν τα πορτογαλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο “Μπιμπότα” (παρατσούκλι για τα δύο “Χρυσά Παπούτσια” που κατέκτησε), γεννήθηκε το 1956 στο Πόρτο και έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες των “δράκων” το 1974, καταφέρνοντας από νεαρή ηλικία να ξεχωρίσει, χάρη στην εξαιρετική σχέση που είχε με τα αντίπαλα δίχτυα και μάλιστα σε έξι χρόνια κατάφερε να ξεπεράσει τα 100 γκολ.

Το 1980 μετακινήθηκε με μεταγραφή στην Ισπανία, για λογαριασμό της Σπόρτινγκ Χιχόν, με τη φανέλα της οποίας κατάφερε να καταγράψει συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις 37 εμφανίσεις, σημειώνοντας 15 γκολ. Το 1982 επέστρεψε και πάλι στην Πόρτο, στην οποία και έμεινε μέχρι το 1989 και κατάφερε να πετύχει πολλά και σημαντικά επιτεύγματα, καθώς κατάφερε να φτάσει στην κορυφή των σκόρερ σε ολόκληρη την ιστορία των “δράκων”, ενώ κέρδισε και δύο φορές το “Χρυσό Παπούτσι“, μία τη σεζόν 1982/83 με 36 τέρματα και μία το 1984/85 με 39 γκολ.

 

Επιπλέον αναδείχθηκε έξι φορές πρώτος σκόρερ στο πορτογαλικό πρωτάθλημα, αλλά και μία φορά παίκτης της σεζόν για την Πορτογαλία, ενώ το 1984 οδήγησε την Πόρτο στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αλλά το τρόπαιο χάθηκε από τη Γιουβέντους. Το 1987, ήταν μέλος σε μία από τις κορυφαίες στιγμές του συλλόγου, όταν η ομάδα κατέκτησε το εν λόγω τρόπαιο, ενώ το 1989 μετακινήθηκε στην τελευταία ομάδα της καριέρας του, τη Σπόρτινγκ, όπου αγωνίστηκε για δύο σεζόν με απολογισμό 63 εμφανίσεις και 31 γκολ, ενώ αμέσως μετά σε ηλικία 35 ετών, “κρέμασε” τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Ο Φερνάντο Γκόμες, είχε εντυπωσιακά νούμερα, καθώς με τη φανέλα της Πόρτο κατάφερε να σκοράρει 319 φορές σε 404 αγώνες και βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ για τους “δράκους”. Επιπλέον, αγωνίστηκε 47 φορές με την Εθνική Πορτογαλίας, πετυχαίνοντας 13 γκολ. Ο “Μπιμπότα” πανηγύρισε συνολικά πέντε πρωταθλήματα, τρία κύπελλα, τρία Σούπερ Καπ, το Πρωταθλητριών του 1987, το Σούπερ Καπ Ευρώπης και το Διηπειρωτικό του 1987, όλα με τη φανέλα της Πόρτο. Ο θρύλος των “δράκων”, πάλευε με τον καρκίνο στο πάγκρεας από τον Οκτώβριο του 2019, ενώ πρόσφατα νοσηλευόταν ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο και το Σάββατο (26/11), άφησε την τελευταία του πνοή.//


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWS SPORTΑίθουσα Σύνταξης

Σχετικές αναρτήσεις

Αμφίβολος ο Μπάμπα για Λεωφόρο

admin

Μιλουτίνοφ: «Θα μου πάρει λίγο χρόνο για να βρω τον ρυθμό μου»

admin

Αντετοκούνμπο: «Κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά πρέπει να παίζουμε με κάποιον σκοπό»

admin
Translate »
×