Image default
ΒΙΝΤΕΟΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναζητώντας τα μυστικά που κρύβει ο βυθός της Σαντορίνης

santorini

Φως στη γεωλογική ιστορία της Σαντορίνης ετοιμάζονται να ρίξουν οι επιστήμονες, επιχειρώντας στα άδυτα των υποθαλάσσιων ηφαιστείων του νησιού. Το μεγαλύτερο ερευνητικό σκάφος των ΗΠΑ έρχεται τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά στη Μεσόγειο, στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης για να πραγματοποιήσει έξι υποθαλάσσιες γεωτρήσεις, δύο από αυτές μέσα στην καλντέρα.

Σε κάθε γεώτρηση το πλοίο θα βγάζει εκατοντάδες μέτρα ιζήματος από τον πυθμένα της θάλασσας, το αποκαλούμενο καρότο με διάμετρο 15 εκατοστών, που θα ανασύρεται και θα μελετάται επί τόπου επάνω στο ωκεανογραφικό σκάφος από μία ομάδα 28 επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο.

Πρώτο βήμα του διεθνούς προγράμματος εξερεύνησης των ωκεανών είναι η ενημέρωση των πολιτών και των μαθητών της Σαντορίνης. Η διαδραστική έκθεση «Αναζητώντας τα μυστικά της Γης» κρύβει πολλές εκπλήξεις για τους επισκέπτες.

Στόχος των επιστημόνων είναι να εξετάσουν τη σχέση των ηφαιστειακών εκρήξεων με τη σεισμική δραστηριότητα. Για τον λόγο αυτό θα κάνουν υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στη λεκάνη της Ανάφης και της Αμοργού.

Το ερευνητικό σκάφος θα βρίσκεται στα νερά του Αιγαίου για δύο μήνες και τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τον Φεβρουάριο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΤΖΙΩΝΑ

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΜαρία Καλτσίδη

Σχετικές αναρτήσεις

Βίντεο: Σπάνια πλάνα της χρυσής πεταλούδας Kaiser-i-Hind καταγράφηκαν στην Κίνα

admin

Σε ισχύ από την ερχόμενη εβδομάδα το «καλάθι του Πάσχα» και το «καλάθι των νονών»

admin

Θέρμη Θεσσαλονίκης: Καταγγελίες για απαράδεκτη κατάσταση του κτιρίου της Σχολής Καλών Τεχνών

admin