Image default
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Αναπνέεις καθαρό αέρα, τρως καλά, ηρεμείς: 5 μέρη – διαμάντια, κοντά στην Αθήνα για να πας την 28η Οκτωβρίου

Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου πλησιάζει και μας δίνει την τέλεια αφορμή για μια μικρή φθινοπωρινή απόδραση.

Το καλύτερο λοιπόν που έχετε να κάνετε είναι να εκμεταλλευτείτε αυτή τη σύντομη αργία και να κάνετε μια εκδρομή στη φύση για να αναζωογονηθείτε.

Ιδού 5 ωραιότατοι προορισμοί, δύο με δυόμισι ώρες το πολύ από την Αθήνα, για να αλλάξετε τον αέρα σας εύκολα και γρήγορα

Ζαρούχλα

Στάση πρώτη η Ζαρούχλα, ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Αχαΐας, απέχει μόνο δυο ώρες από την Αθήνα και πραγματικά πρόκειται για έναν μικρό παράδεισο, καθώς οι ευωδιές από τους πορτοκαλεώνες και η θέα στο καταπράσινο τοπίο με τις καστανιές και τα έλατα θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω.

Μιλάμε για έναν παραδοσιακό γραφικό οικισμό, που προσφέρει τη δυνατότητα για περιπάτους στις όχθες του ποταμού Κράθι. Επίσης επισκεφτείτε την λίμνη Τσιβλού (μόλις 15 χλμ. από το χωριό), που είναι κυριολεκτικά χωμένη σε ένα πυκνό ελατόδασος σε υψόμετρο 800 μέτρων, όπου αν ο καιρός το ευνοεί είναι το ιδανικό μέρος για κάνετε πικνίκ. Στο χωριό τώρα, όπου θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες και καφετέριες, δυο πύργοι -του Φωτήλα και του Χαραλάμπη- αποτελούν τεκμήρια της μακράς ιστορίας του τόπου.

Ορεινή Ζήρεια

Δεύτερη στάση και πάλι στην Πελοπόννησο η ορεινή Ζήρεια, το ψηλότερο βουνό της Κορινθίας, η γνωστή και ως Κυλλήνη που απέχει κάτι παραπάνω από μία ώρα από την πρωτεύουσα. Το όνομά της προέρχεται από την σλαβική λέξη «ζήρι», που σημαίνει βελανίδι, οπότε μιλάμε για ένα σκηνικό καταπράσινο με αιωνόβια δέντρα. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε τις δύο λίμνες της περιοχής, τη Στυμφαλία, οπού κατοικούν περισσότερα από 160 είδη ζώων και πουλιών, και την Δόξα, όπου ακμάζει ένα ιδιαίτερο είδος πεύκου, ο μαυρόπευκος.

Επισκεφτείτε το Μουσείο Περιβάλλοντος της Στυμφαλίας, το οποίο θα σας εντυπωσιάσει με τον τρόπο που παρουσιάζει την σχέση ανθρώπου και φύσης και προτιμήστε να φάτε στην Άρτεμη στα Μεσαία Τρίκαλα για εξαιρετικά μαγειρευτά, ή στο χωριό Γκούρα, όπου θα γευτείτε ντόπια κρέατα μαγειρεμένα με μαμαδίστικες συνταγές.

Πόρτο Ράφτη

Ακόμη πιο κοντά στην Αθήνα -απέχει μόλις 40 λεπτά- το Πόρτο Ράφτη είναι η ιδανική απόδραση για μια μονοήμερη εκδρομή. Για την προέλευση του ονόματος της περιοχής έχουμε πολλές ερμηνείες μιας και υπάρχει ένα μαρμάρινο άγαλμα στη κορυφή του νησιού που λέγεται «Ράφτης». Σύμφωνα με τους ντόπιους, σε αυτό απεικονίζεται ένας άντρας που κρατούσε στα χέρια του ένα ψαλίδι που του έκλεψαν. Αν ο καιρός είναι καλός, μπορείτε να κάνετε και μια βουτιά στην Ερωτοσπηλιά, πριν καταλήξετε για ούζο και ψαρομεζέδες σε κάποιο από τα ταβερνάκια της περιοχής.

Καλάβρυτα

Επειδή η συγκεκριμένη μέρα είναι συνυφασμένη με ένα μεγάλο κεφάλαιο της Ιστορίας αυτού του τόπου, μια ιδανική επιλογή για εκδρομή είναι αναμφίβολα τα Καλάβρυτα. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής κατέστρεψαν ολοσχερώς τη μαρτυρική κωμόπολη και εκτέλεσαν τον ανδρικό πληθυσμό.

Σήμερα, τα Καλάβρυτα αποτελούν ένα από τα ομορφότερα μέρη που μπορεί κανείς να επισκεφθεί. Επισκεφτείτε τον οδοντωτό σιδηρόδρομο που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, το εντυπωσιακό σπήλαιο των Λιμνών και την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας όπου υψώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης του ‘21. Πριν, όμως, αφιερώστε λίγο χρόνο για μια περιήγηση ιστορικής μνήμης στο Μουσείο του Καλαβρυτιανού ολοκαυτώματος (το παλιό Δημοτικό Σχολείο που ισοπεδώθηκε, αλλά ανακατασκευάστηκε αργότερα) και τον τόπο της εκτέλεσης, όπου στέκει ένα ξεχωριστό μνημείο για τους πεσόντες.

Ξεκουραστείτε στην ιστορική πλατεία με τον πλάτανο των Τριών Γερόντων (στη σκιά του συσκέφτηκαν οι Πετιμαζάς, Ζαϊμης, Φωτήλας) και για φαγητό επιλέξτε τον «Βαρβιτσιώτη» για να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τη δική του τυροκαυτερή, ενώ από τις σπεσιαλιτέ είναι το μπιφτέκι, το συκώτι και τα παϊδάκια, που μπορείτε να συνοδεύσετε με βιολογικές πατάτες παραγωγής του και φουρνιστή ντόπια φέτα Καλαβρύτων.

Ναύπακτος

Τέλος, ακόμα ένας μαγευτικός προορισμός που απέχει ελάχιστες ώρες από την Αθήνα είναι η Ναύπακτος. Η πανέμορφη πόλη, κτισμένη αμφιθεατρικά σε μια πευκόφυτη πλαγιά, διατηρεί το παραδοσιακό της στοιχείο, με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα ναυτικά σπίτια και τα όμορφα αρχοντικά.

Μπορείτε να κάνετε μια όμορφη βόλτα στο κυκλικό λιμάνι της, σύμβολο της πόλης, να χαζέψετε τους δυο καλοδιατηρημένους πύργους στην είσοδο. Σταματήστε για ένα διάλειμμα στον πεζόδρομο του Στενοπάζαρου, πριν ανεβείτε στην κορυφή του βενετσιάνικου κάστρου, για να απολαύσετε τη θέα στον Κορινθιακό κόλπο.

The post Αναπνέεις καθαρό αέρα, τρως καλά, ηρεμείς: 5 μέρη – διαμάντια, κοντά στην Αθήνα για να πας την 28η Οκτωβρίου appeared first on Fumara.gr.


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Δημήτρης Σ

Σχετικές αναρτήσεις

Η απάντηση ενός μαθητή στην ερώτηση «Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας» μας έκανε να νιώσουμε ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ !!!

admin

Η απάτn με τον μπακαλιάρο: Πώς θα καταλάβετε εάν είναι αuθεντικός

admin

Πως να επιλέξετε μπακαλιάρο και πως οι έμπоρоı προσπαθούν να σας παpαπλανńσουν

admin
Translate »
×