Image default
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Γαλλικό “τείχος” έπεσε στην Πολωνία και την “διέλυσε”

 

Η ομάδα του Βενσάν Κολέ με άμυνα από “γρανίτη” και επίθεση που ανά στιγμές έμοιαζε ασταμάτητη ξεπέρασε πολύ εύκολα το εμπόδιο της Πολωνίας (95-54) και προκρίθηκε στον πρώτο της τελικό από το 2013, όταν και το κατέκτησε.

Η Γαλλία διέλυσε την Πολωνία. Η ομάδα του Κολέ μπήκε αποφασισμένη στον αγωνιστικό χώρο για να μην κινδυνεύσει, σκεπτόμενη και το πάθημα της Σλοβενίας και έπνιξε από την αρχή τους Πολωνούς σε άμυνα και επίθεση. Η ομάδα του Μίλισιτς που με τους Σλοβένους είχε 29 πόντους στην πρώτη περίοδο με την Σλοβενία τη Τετάρτη σήμερα είχε σημειώσει 18 στο ημίχρονο, επίδοση που αποτελούσε το χειρότερο στο θεσμό, από το 1946 και την Τσεχοσλαβία που είχε σημειώσει 12 κόντρα στην Ουγγαρία.

Σταδιακά η Γαλλία παίρνοντας ρυθμό από την άμυνα “λυνόταν” και στην επίθεση, όπου έφτασε στο τέταρτο δεκάλεπτο να έχει και πάνω από 50% στο τρίποντο, ενώ τα double-score στον πίνακα ήταν αρκετά στη διάρκεια της αναμέτρησης, με το τελικό να είναι απόλυτα δίκαιο.

Για τη νικήτρια ξεχώρισαν οι Γιαμπουσέλε (22π., 4ρ.), Φουρνιέ (10π., 4ρ., 4α.), ενώ σημαντική ήταν και η παρουσία των Ερτέλ (6α.), Γκομπέρ, Πουαριέ, Φαλ (6π., 10ρ.) και Οκόμπο (10π.). Από τους ηττημένους διασώθηκαν ο Πονίτκα με 9 πόντους και ο Σλότερ που ξεκίνησε με 3/4 τρίποντα, αλλά στη συνέχεια έχασε την επαφή του με το σκοράρισμα.

Η Γαλλία που κυριάρχησε σε ασίστ (18-31), ριμπάουντ (20-38), κλεψίματα (3-8) και μπλοκ (0-6), είχε εξαιρετικά ποσοστά εντός πεδιάς (66% δίποντο και 56% τρίποντο) και περιμένει πλέον τον νικητή του Ισπανία-Γερμανία για το μεγάλο τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Ο αγώνας:

Το πρώτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τις δύο ομάδες αρκετά άστοχες, ειδικά τους Πολωνούς, με τις άμυνες να είναι αυτές που κυριαρχούσαν και τον Γιαμπουσέλε να έχει 5 πόντους με απόλυτη ευστοχία (2-5 στο 5′). Η Γαλλία σταδιακά ανέβαζε την απόδοσή της και ξέφυγε με επτά πόντους στο 8′, με τον Φαλ  να γίνεται κομβικός για το 6-13. Ένα τρίποντο του Σλότερ μείωσε στους τέσσερεις για την Πολωνία, όμως με την προσπάθεια του Φουρνιέ η Γαλλία ανέβασε ξανά τη διαφορά στο +6 (9-15 στο 10′).

Στη δεύτερη περίοδο η ομάδα του Κολέ ανέβασε για πρώτη φορά τη διαφορά πάνω από τους δέκα πόντους, με τους Φουρνιέ και Ερτέλ να αναλαμβάνουν δράση και την Πολωνία να έχει μόλις ένα εύστοχο δίποντο σε δέκα προσπάθειες (9-20 στο 12′).  Ένα γρήγορο πέντε μηδέν της Πολωνίας με τον Μπαλζερόφσκι να βρίσκει μακρινό σουτ και τον Σλότερ να έχει 3/4 τρίποντα, μείωσε τη διαφορά στους έξι πόντους για την Πολωνία στο 14′ (14-20). Με δικούς της εφτά αναπάντητους πόντους η ομάδα του Κολέ εκτόξευσε τη διαφορά για πρώτη φορά στο +13 για το 14-27 στο 16′, για να οδηγηθούν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια με τη Γαλλία να παίζει εξαιρετική άμυνα και να προηγείται για 16 πόντους (18-34).

Με την έναρξη της επανάληψης η Γαλλία βγήκε εξίσου αποφασισμένη στο γήπεδο και ανέβασε τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους για πρώτη φορά στην αναμέτρηση (18-39 στο 22′). Ένα γρήγορο ξέσπασμα της Πολωνίας, προεξάρχοντος του Πονίτκα, έφερε τη διαφορά στους 15 και οδήγησε τον Κολέ σε time-out. Η ομάδα του Μίλισιτς όμως σα να γύρισε υπνωτισμένη στην αναμέτρηση. Οι Γάλλοι είχαν εξουδετερώσει όλες τις επιθετικές αρετές της Πολωνίας και με εξαιρετικό passing game εκτόξευσαν τη διαφορά στους 27 πόντους (25-52 στο 27′). H Γαλλία διήνυσε την καλύτερη της επιθετικά περίοδο, διατηρώντας παράλληλα και σοβαρότητα στην άμυνα πήγε στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού προηγούμενη με 28 πόντους για το 36-64.

Η τελευταία περίοδος έμοιαζε διαδικαστικού χαρακτήρα, με τη Γαλλία να ξεκινάει με 7-0 σε 1:40 (36-71) και να οδηγεί τον Μίλισιτς σε time-out. Σταδιακά και με το παιχνίδι να μην αλλάζει ρότα, ο Κολέ ξεκούραζε και τους αθλητές, με τη Γαλλία όμως να σουτάρει εξαιρετικά από τα 6,75 και να περνάει μάλιστα το 50% για το 41-79 στο 35′. Η διαφορά εκτοξεύθηκε στους 40 πόντους στο 38′, με τρίποντο του Εμπαγιέ και τους Πολωνούς ανήμπορους να αντιδράσουν (50-90), με το τελικό 95-54 να δείχνει τυπική διαδικασία.

Τα δεκάλεπτα: 9-15, 18-34, 36-64, 54-95.


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWS SPORTΑίθουσα Σύνταξης

Σχετικές αναρτήσεις

Euroleague: Νέο ρεκόρ εισιτηρίων

admin

Απέσυρε τη συμμετοχή της από το Πανελλήνιο 10.000μ. η Μαρινάκου

admin

Ο Αμορίμ ψάχνει για κατοικία στο Λίβερπουλ

admin