Image default
ΥΓΕΙΑ

Γιάννης Τούντας: Η Δημόσια Δαπάνης Υγείας θα πρέπει να αυξηθεί

Η αναδόμηση του υγειονομικού συστήματος θεωρείται καίρια για τον κύριο Τούντα και ειδικότερα η ανασυγκρότησή του, για καλύτερες παροχές για τον πολίτη: «Χρειαζόμαστε νέες αξίες, διότι οι παθογένειες είναι πολλές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια. εστίασε στις διαχρονικές παθογένειες του ΕΣΥ, όπως στις αναχρονιστικές αξίες, στην υποχρηματοδότηση και στην υποστελέχωση αλλά και στην άνιση κατανομή των πόρων.

Όσον αφορά την οργάνωση και τη διοίκηση, σύμφωνα με τον κύριο Τούντα, ο ρόλος του Υπουργείου Υγείας στο ΕΣΥ θα πρέπει να εποπτικός, έτσι ώστε να υπάρχει αξιοκρατική διοίκηση σε όλα τα επίπεδα και να δοθούν ειδικές αρμοδιότητες και «να λειτουργήσει ως δημόσιος οργανισμός χωρίς κομματικά κριτήρια» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καθοριστική είναι μάλιστα θεωρείται για τον κύριο Τούντα η συμπληρωματική σχέση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας: «Η Δημόσια Δαπάνης Υγείας θα πρέπει να αυξηθεί, διότι η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τα όρια του 6% του ΑΕΠ, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι σπατάλες». Σε αυτό, θα μπορούσε να συμβάλει και η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε ενιαίο μοναδικό πληρωτή με αποκλειστική διαχείριση του συνόλου των εθνικών πόρων για τις δημόσιες δαπάνες υγείας, αλλά και με συμβάσεις που θα έχουν κριτήρια ποιότητας και εσωτερικού ανταγωνισμού.

Ένας νέος νοσοκομειακός χάρτης και η ανακατανομή των κλινικών και των εργαστηρίων με συγχωνεύσεις ή καταργήσεις και ίδρυση νέων, με αλλαγή των υφιστάμενων οργανισμών και κανονισμών λειτουργίας, θεωρείται επίσης ένας μοχλός εξυγίανσης του υγειονομικού συστήματος.

Τέλος, σύμφωνα με τον κύριο Τούντα, νέα σημαντικά βήματα έχουν γίνει και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με πρώτο βήμα τον Προσωπικό Γιατρό. Θα πρέπει όμως να ακολουθήσουν κι άλλες παρεμβάσεις, όπως η συγκρότηση της «Δομής Οικογενειακής Ιατρικής» από διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας του δημοσίου και του συμβεβλημένου ιδιωτικού τομέα υγείας, αλλά και να αναπτυχθούν ολοκληρωμένα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας επί τη βάσει σχεδιασμένων συμβολαιακών αγορών.

Διαβάστε ακόμη:

Άγις Τσουρός: Η Δημόσια Υγεία σήμερα πρέπει να είναι στο προσκήνιο

Αγαπηδάκη: Τέλος στις κοινωνικές ανισότητες στην υγεία

Θάνος Πλεύρης: Είμαι περήφανος που πήρα δύσκολες αποφάσεις για τον εμβολιασμό


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ygeiamou.gr team

Σχετικές αναρτήσεις

«Πράσινο φως» σε CVC και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την ίδρυση Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα

admin

Εισαγωγή παιδιών στα νοσοκομεία με εντολή εισαγγελέα – Ένα πρόβλημα που παραμένει χωρίς λύση

admin

Clawback: Το «βαρίδι» του νέου ΔΣ του ΣΦΕΕ

admin