ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γουμένισσα Κιλκίς: Ημερίδα ενημέρωσης για τους οίνους με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης

Στο πολιτιστικό κέντρο Γουμένισσας του Δήμου Παιονίας πραγματοποιείται αυτήν την ώρα ημερίδα ενημέρωσης για τους οίνους με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης. Στην εκδήλωση παρευρίσκεται και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Γεωργαντάς.

Από τις καιρικές συνθήκες και τις εξελίξεις στο «μέτωπο» του πληθωρισμού εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί η πορεία που θα ακολουθήσει το 2023 η ελληνική παραγωγή κρασιού: ο «στεγνός» και ζεστός χειμώνας από τη μία, και οι υψηλές τιμές των προϊόντων καλλιεργητικής φροντίδας και του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων -συνεπεία και του πολέμου στην Ουκρανία- από την άλλη, εξελίσσονται σε «βραχνά» για αμπελουργούς και οινοποιούς, ιδίως δε για τους μικρούς του κλάδου. Τα παραπάνω προκύπτουν από όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Κώστας Ευσταθίου, λίγη ώρα πριν από την έναρξη εσπερίδας ενημέρωσης, που πραγματοποιείται στη Γουμένισσα Κιλκίς για τους οίνους ΠΟΠ-ΠΓΕ και τη λελογισμένη κατανάλωση κρασιού, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιου Γεωργαντά.

Όπως εξήγησε ο κ.Ευσταθίου, η ζέστη και η έλλειψη βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων τον φετινό χειμώνα προϊδεάζουν για λειψυδρία το καλοκαίρι και τα αμπέλια δεν είναι κατά βάση αρδευόμενη καλλιέργεια, ενώ αν οι επόμενοι μήνες -ιδίως ο Μάρτιος ή και ο Απρίλιος- επιφυλάξουν και απρόσμενους παγετούς, η παραγωγή προφανώς θα επηρεαστεί δυσμενώς. Επιπλέον, πολλοί παραγωγοί, ιδίως με μικρούς κλήρους σε συγκεκριμένες περιοχές με χαμηλές αποδόσεις ανά στρέμμα, υφίστανται μεγάλη οικονομική πίεση -λόγω πληθωρισμού- στο να προμηθευτούν ό,τι χρειάζεται για τις καλλιεργητικές φροντίδες, οπότε «δεν ξέρουν αν τελικά τους συμφέρει να καλλιεργήσουν και πόσο» και «ίσως δούμε ακόμα και παρατημένα αμπελοτόπια».

Η τάση αυτή παρουσιάζει κοινά στοιχεία με εκείνη που επικράτησε το 2022: με το κόστος των καλλιεργητικών εφοδίων αυξημένο κατά σχεδόν 60% σε σχέση με το 2021, με ακριβότερο πετρέλαιο και με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για ένα οινοποιείο να έχει αυξηθεί, για παράδειγμα, από τα 30.000 ευρώ στα 75.000 ευρώ, είπε, η πίεση για τους παραγωγούς είναι προφανής και οι καλλιεργητικές φροντίδες έγιναν πλημμελώς σε κάποια αμπελοτόπια. «Οι κινήσεις του υπουργού για το ρεύμα και τα λιπάσματα βοήθησαν μεν, αλλά δεν έλυσαν το πρόβλημα» σημείωσε ο κ.Ευσταθίου, υπενθυμίζοντας ότι ούτε οι καιρικές συνθήκες του 2022 ήταν ευνοϊκές για την καλλιέργεια της αμπέλου. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, η συνολική παραγωγή ήταν λίγο καλύτερη σε σχέση με το 2021.

Πώς κινήθηκε λοιπόν η παραγωγή πανελλαδικά το 2022; «Με βάση τις δηλώσεις συγκομιδής, είχαμε συνολικά περίπου 280.000 τόνους» σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι οι δηλώσεις παραγωγής -και άρα τα στοιχεία για τους όγκους του κρασιού- αναμένονται σε μία ή δύο εβδομάδες και το επόμενο διάστημα θα γνωστοποιηθούν και τα στατιστικά για τις εξαγωγές.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση κρασιού πέρυσι, επισήμανε: «ευτυχώς το 2022 πήγε τελικά πιο καλά από ό,τι αναμέναμε, γιατί μέσα στη χρονιά είχαμε διακυμάνσεις στις πωλήσεις και μεγάλη ανησυχία για το πώς θα κινηθεί η αγορά τα Χριστούγεννα, λόγω του πληθωρισμού, του πολέμου, της πανδημίας και του πώς θα επιδρούσαν όλα αυτά στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Τελικά όμως, κινηθήκαμε πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα, με πωλήσεις πολύ κοντά σε εκείνες του 2021, ίσως συν 1%-2%, ποσοστό που σίγουρα δεν αντισταθμίζει τις μεγάλες οικονομικές πιέσεις για τον κλάδο» σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΜΠΑΚΗ

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΜαρία Καλτσίδη

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 09-12-25 18:43 σε Viral, Ελλάδα Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ανάγνωσης Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 12 SHARES Share on Facebook Share on Twitter Μια απρόσμενη αλλά θερμή έκπληξη περίμενε μια υποδιοικήτρια της αστυνομίας από τους αγρότες στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, την ημέρα των γενεθλίων της. Μια τούρτα έκπληξη από τους αγρότες Στο τελωνείο της Εξοχής, εκεί όπου έχουν σταθμεύσει τα τρακτέρ και συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι αγρότες επιφύλαξαν μια τρυφερή κίνηση στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας. Η ίδια συμμετείχε στη διαχείριση του μπλόκου και, με αφορμή τα γενέθλιά της, οι παρόντες αγρότες της προσέφεραν μια τούρτα ως έκπληξη. 185a470f53434cddae296b688640980d Συνοδευόμενη από χαμόγελα και θερμές ευχές, η χειρονομία αυτή δεν ήταν μόνο για τα γενέθλιά της, αλλά και για να εκφράσουν οι αγρότες την ευγνωμοσύνη τους. «Σε ευχαριστούμε που είσαι πάντα δίπλα μας, φροντίζεις για την ασφάλειά μας και είσαι δίκαιη απέναντι σε όλους μας», της είπαν, αναγνωρίζοντας τη στάση της μέσα στις δυσκολίες των ημερών. Δείτε το βίντεο: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός στο τελωνείο Εξοχής Παρά τη συγκινητική στιγμή με την τούρτα, η καθημερινότητα των κινητοποιήσεων συνεχίζεται. Το τελωνείο της Εξοχής θα παραμείνει αποκλεισμένο από τους αγρότες της Δράμας μέχρι τις 8 το βράδυ. Οι συμμετέχοντες θα επανεξετάσουν αύριο τη στρατηγική τους και θα αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί η κινητοποίηση ή αν θα προχωρήσουν σε νέες μορφές πίεσης. Δείτε το βίντεο: Μαζική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε κάλεσμα στην τοπική κοινωνία από τον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Σύλλογο Κάτω Νευροκοπίου. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, καθώς πάνω από 400 άτομα συγκεντρώθηκαν στο τελωνείο της Εξοχής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολίτες, μαθητές, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων, όλοι με κοινό αίτημα έναν καλύτερο αγροτικό μέλλον και βιώσιμες συνθήκες για τις οικογένειές τους. «Είναι ένας κοινός αγώνας, για όλους μας», είπαν με μια φωνή οι συγκεντρωμένοι, ενώ το παρών έδωσαν και αγρότες από άλλες περιοχές όπως η Καβάλα, ο Νέστος και το Παγγαίο, δείχνοντας ότι η αντίδραση παίρνει πλέον παντοπική διάσταση.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *