Image default
ΒΙΝΤΕΟΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν βρίσκουν στέγη οι εκπαιδευτικοί στις Κυκλάδες

Η σχολική χρονιά άρχισε με δυσκολίες για τους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που έχουν διοριστεί στον νησιωτικό χώρο, και αναζητούν στέγη, καθώς η τουριστική κίνηση  έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές των ενοικίων ακινήτων.

Σε 10 νησιά στις βορειοδυτικές Κυκλάδες η κατάσταση είναι επιεικώς απελπιστική, σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, πρόεδρο Α’  ΕΛΜΕ Κυκλάδων.

Πλήν ελαχίστων οι περισσότεροι από τους 80 νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς στην Μύκονο δεν βρίσκουν κατάλυμα.

Κάποιοι διαμένουν σε εστίες και σε δωμάτια που ενοικιάζονται από τον Δήμο, άλλοι πληρώνουν ξενοδοχείο και κάποιοι φιλοξενούνται σε συναδέλφους τους. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου για σπίτια των 20- 25 τ.μ. τα ενοίκια κυμαίνονται μεταξύ 450 – 550 € και 500- 600 € για ένα δίχωρο δωμάτιο. Ως λύση στο πρόβλημα θεωρεί πως πρέπει το κράτος να επιχορηγήσει τους δήμους και την Περιφέρεια, προκειμένου να επιδοτηθούν οι εκπαιδευτικοί ή να ενοικιαστούν δωμάτια και ξενοδοχεία, όπου οι διοριζόμενοι θα καταβάλουν ένα συμβολικό αντίτιμο. Βεβαίως, αυτό δημιουργεί πρόβλημα, καθώς κάθε διοριζόμενος υπάλληλος (γιατρός, αστυνομικός κλπ), στα νησιά θα διεκδικήσει ανάλογη επιδότηση, ενώ οι ιδιώτες – ιδιοκτήτες καταλυμάτων είναι μάλλον απίθανο να δεχθούν δεσμευτικές συμβάσεις για τον χειμώνα, όταν μπορούν να διαθέτουν τα ακίνητά τους σε υψηλές τιμές που εκτινάσσονται λόγω της μεγάλης ζήτησης το καλοκαίρι.

Ο μισθός για ένα πρωτο-διοριζόμενο εκπαιδευτικό είναι 750 €, ενώ το κόστος ζωής στα νησιά είναι περισσότερο από μεγάλο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες.

Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρει ότι ο Δήμος Μυκόνου έδινε ένα επίδομα 100 € το μήνα για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, αλλά καταργήθηκε τον περασμένο Μάιο, με απόφαση του υπουργείου εσωτερικών.

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΕυμορφία Δημητρακοπούλου

Σχετικές αναρτήσεις

Ποδαρικό με… κενά στη νέα τουριστική σεζόν

admin

Κλειστό το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κέρκυρας έναν χρόνο μετά τη σφράγισή του

admin

Γιαννιτσά: 6η Πανελλήνια Μαθητική Συνάντηση με τίτλο «Εκπαίδευση και Λαογραφία»

admin
Translate »
×