Δημοσκόπηση MRB: Ανατροπές και τεράστια φθορά της Νέας Δημοκρατίας- Κλείνει η ψαλίδα
Το 71,6% εκτιμά ως κακή και πολύ κακή την οικονομική κατάσταση της χώρας και μόνο καλή και πολύ καλή το 9,5%.

Ανατροπές δείχνει και προπαντός προαναγγέλλει η δημοσκόπηση της MRB. Πρόκειται για τις “Τάσεις της MRB” που δημοσιεύονται κάθε έξι μήνες. Οι τωρινές είναι εξόχως αποκαλυπτικές για τις ζυμώσεις και τις διεργασίες που γίνονται στο εκλογικό σώμα και τις ανατροπές που κυοφορούνται.
Στην πρόθεση ψήφου οι διαφοροποιήσεις είναι αργές, αλλά όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος, αυτό το εύρημα τούτη την εποχή δεν έχει καμία αξία, γιατί ακόμα δεν έχει τεθεί θέμα εκλογών. Οπότε ας επικεντρωθούμε στα ποιοτικά ευρήματα τα οποία αποκαλύπτουν τις αλλαγές.
Αν δε συμπληρωθεί με την ερώτηση για την κατάσταση της χώρας, που το 64,5% τη βλέπουν άσχημα και πολύ άσχημα και μόνο 9,1% καλά και πολύ καλά, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο εκρηκτικά άσχημη είναι η κατάσταση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, παρότι δεν αποτυπώνεται πλήρως στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου και την καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Ομως, κι΄ αυτό θα γίνει αφού όπως ήδη αναφέραμε στο eretikos.gr, γιατί ανάμεσα στα ποιοτικά ευρήματα και την πολιτική τους αποτύπωση και έκφραση καθυστερεί χρονικά.
Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι υποχωρεί το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και αυξάνει η δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία και αν το ποσοστό της συγκριθεί με πριν από έναν χρόνο θα μπορούσαμε να πούμε ότι η άνοδος της δυσαρέσκειας είναι ραγδαία, αφού αυξάνει κατά 6,9%.
Προς την κατεύθυνση της ανατροπής συνηγορούν, έστω και σε μικρότερο βαθμό, οι απαντήσεις στο ερώτημα “Κόμμα που θα θέλατε να κερδίσει έστω και μία ψήφο διαφορά”, η Ν.Δ απαντά το 39% και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 31,1%. Σε ένα χρόνο η Ν.Δ. υποχώρησε κατά 4,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κέρδισε 4,5 εκατοστιαίες μονάδες και η διαφορά από το 16,8% έπεσε στο 7,9%, που όπως φαίνεται η αλλαγή είναι ραγδαία.
Οσον αφορά στα ευρήματα της Δημοσκόπησης αυτά είναι:
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται στο 12,9% από το 15% της αντίστοιχης μέτρησης τον Δεκέμβριο. Δηλαδή κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα. Η ΝΔ πέφτει από το 38,1% στο 36,7% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από το 23,1% ανεβαίνει στο 23,8%.
Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 39% απαντά η ΝΔ, το 31,1% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 20,5% κανένα κόμμα. Η διαφορά δηλαδή ανέρχεται πλέον στο 7,9%, έναντι 9,9% τον Δεκέμβριο και 16,8% τον Ιούνιου του 2020.
Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 40,4% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 40% απαντά ΝΔ. Η διαφορά δηλαδή είναι μόλις 0,4%, όταν τον Δεκέμβριο ήταν 3,7% και τον Ιούνιο του 2020 12,2%.
Ως προς την καταλλήλοτητα πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 43,6% πέφτει στο 42,5%, με τον Αλέξη Τσίπρα να κερδίζει έδαφος και από το 29,2% να φτάνει στο 31,6%. Έτσι, η διαφορά του 14,4% του περασμένου Δεκεμβρίου ψαλιδίζεται στο 10,9%.
Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 64,1% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 9,1% απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».
Στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 71,6% απαντά «Πολύ κακή – κακή» και μόλις το 9,5% απαντά «Πολύ καλή-καλή».
Στο ερώτημα «πόσο πιθανό θεωρείτε ένα 4ο κύμα πανδημίας τους επόμενους μήνες μετά τον Σεπτέμβριο», το 72,9% απαντά «πολύ πιθανό – αρκετά πιθανό».
Τέλος, αποκαλυπτικές είναι οι απαντήσεις των πολιτών σχετικά με το ταμείο Ανάκαμψης και τη διαχείριση χρημάτων. Το 55,3% εκτιμά ότι θα διατεθούν με λάθος τρόπο, έναντι του 32,6% που έχει αντίθετη γνώμη. Τα κονδύλια θα βοηθήσουν την πλειοψηφία λέει μόλις το 28,5%.

Στο κατά πόσο θα εννοηθούν από τη διάθεση των συγκεκριμένων κονδυλίων, σίγουρα και μάλλον δεν θα εννοηθούν λέει το 63,1%, ούτε θα ευνοηθούν ούτε δε θα ευνοηθούν απαντά το 17,8%, ενώ μόλις το 13,5% πιστεύει ότι σίγουρα θα εννοηθούν και μάλλον θα εννοηθούν.

Σημαντικότερο πρόβλημα η ανεργία
Οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι τα τέσσερα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι η ανεργία με 44,2%, η υγεία/περίθαλψη με 38,9%, η πανδημία της Covid-19 με 36% και η οικονομική ανάπτυξη με 28,3%.
Παράλληλα, οι λέξεις που εκφράζουν περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας είναι η οργή με 45,3% και ο φόβος με 45,1%.
