ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δράμα: Πεζοπόρα «σχολικά λεωφορεία» στο 1ο νηπιαγωγείο Καλαμπακίου

1

Το 1ο νηπιαγωγείο στο Καλαμπάκι Δράμας, είναι και το πρώτο στη χώρα που εφαρμόζει το πρόγραμμα με το οποίο οι μικροί μαθητές σχηματίζουν ένα πεζοπόρο σχολικό λεωφορείο και κατά αυτόν τον τρόπο φτάνουν στο σχολείο.

Η Κατερίνα Κοσμίδου, διευθύντρια του 1ου νηπιαγωγείου, μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 για αυτή την πρωτοβουλία και όσα «κερδίζουν» τα παιδιά συμμετέχοντας σε αυτό τον πρωτότυπο τρόπο μετακίνησης.

«Φανταστείτε το σαν ένα κανονικό λεωφορείο, χωρίς ρόδες, αλλά με πόδια που κάνει μια συγκεκριμένη διαδρομή, συνοδευμένα πάντα τα παιδιά από τους γονείς τους. Περνούν από διάφορες στάσεις, παίρνουν τα επόμενα παιδιά και φτάνουν στο νηπιαγωγείο. Αναλαμβάνουν μόνοι τους τη μετακίνησή τους και αποκτούν τα παιδιά αυτοπεποίθηση και αυτονομία, μαθαίνουν να περπατούν σωστά στο δρόμο, σύμφωνα με τον ΚΟΚ, αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους. Οι κάτοικοι το έχουν στηρίξει το πρόγραμμα, προσέχουν στους δρόμους. Θα πρέπει να ευχαριστήσω τον καθηγητή Αλέξανδρο Νικήτα, μας έκανε την πρόταση, τη δεχθήκαμε, μας άρεσε, άρεσε και στους γονείς και τα παιδιά», όπως είπε.

Ο κ. Νικήτας, καθηγητής πανεπιστημίου στις βιώσιμες μεταφορές, εμπνευστής αυτής της ιδέας, μίλησε επίσης στην εκπομπή. «Είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής, που στόχο έχει με ελάχιστο κόστος και πολύ μεράκι από τους εμπλεκόμενους, να γίνει το περπάτημα, η συλλογικότητα, η αυτοεκπαίδευση. η αυτονομία. Η μαθησιακή συνέπεια και οικολογική συνείδηση κομμάτι αναπόσπαστο των σχολείων μας. Κάνουμε την καθημερινή ομαδική πεζοπορία, ένα αντίδοτο στην στην αμετροεπή και ρυπογόνο αυτοκίνηση που έχει γίνει μια εμμονή στη χώρα μας. Είναι ένα μικρό τοπικό θαύμα, βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Εφαρμόζεται στην Ευρώπη στα σχολεία, έχουμε κάνει έρευνες στη Βρετανία. Εμείς που έχουμε καλό καιρό, είναι ευκαιρία να το βάλουμε στη ζωή μας. Ευχαριστούμε το εξαιρετικό διδακτικό προσωπικό, υπό την αιγίδα της διευθύντριας, κ.Κοσμίδου, το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και τους ελπιδοφόρους μικρούς μαθητές μας. Μακάρι και άλλα σχολεία να ακολουθήσουν αυτό το πρόγραμμα».

Ρεπορτάζ: Τασούλα Κρητικού

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΣμαρώ Παυλού

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 09-12-25 18:43 σε Viral, Ελλάδα Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ανάγνωσης Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 12 SHARES Share on Facebook Share on Twitter Μια απρόσμενη αλλά θερμή έκπληξη περίμενε μια υποδιοικήτρια της αστυνομίας από τους αγρότες στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, την ημέρα των γενεθλίων της. Μια τούρτα έκπληξη από τους αγρότες Στο τελωνείο της Εξοχής, εκεί όπου έχουν σταθμεύσει τα τρακτέρ και συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι αγρότες επιφύλαξαν μια τρυφερή κίνηση στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας. Η ίδια συμμετείχε στη διαχείριση του μπλόκου και, με αφορμή τα γενέθλιά της, οι παρόντες αγρότες της προσέφεραν μια τούρτα ως έκπληξη. 185a470f53434cddae296b688640980d Συνοδευόμενη από χαμόγελα και θερμές ευχές, η χειρονομία αυτή δεν ήταν μόνο για τα γενέθλιά της, αλλά και για να εκφράσουν οι αγρότες την ευγνωμοσύνη τους. «Σε ευχαριστούμε που είσαι πάντα δίπλα μας, φροντίζεις για την ασφάλειά μας και είσαι δίκαιη απέναντι σε όλους μας», της είπαν, αναγνωρίζοντας τη στάση της μέσα στις δυσκολίες των ημερών. Δείτε το βίντεο: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός στο τελωνείο Εξοχής Παρά τη συγκινητική στιγμή με την τούρτα, η καθημερινότητα των κινητοποιήσεων συνεχίζεται. Το τελωνείο της Εξοχής θα παραμείνει αποκλεισμένο από τους αγρότες της Δράμας μέχρι τις 8 το βράδυ. Οι συμμετέχοντες θα επανεξετάσουν αύριο τη στρατηγική τους και θα αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί η κινητοποίηση ή αν θα προχωρήσουν σε νέες μορφές πίεσης. Δείτε το βίντεο: Μαζική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε κάλεσμα στην τοπική κοινωνία από τον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Σύλλογο Κάτω Νευροκοπίου. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, καθώς πάνω από 400 άτομα συγκεντρώθηκαν στο τελωνείο της Εξοχής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολίτες, μαθητές, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων, όλοι με κοινό αίτημα έναν καλύτερο αγροτικό μέλλον και βιώσιμες συνθήκες για τις οικογένειές τους. «Είναι ένας κοινός αγώνας, για όλους μας», είπαν με μια φωνή οι συγκεντρωμένοι, ενώ το παρών έδωσαν και αγρότες από άλλες περιοχές όπως η Καβάλα, ο Νέστος και το Παγγαίο, δείχνοντας ότι η αντίδραση παίρνει πλέον παντοπική διάσταση.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *