Image default
ΥΓΕΙΑ

Δωρεάν εξετάσεις με SMS για καρδιαγγειακά και 2 τύπους καρκίνου – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Τις επόμενες μέρες αναμένοντα τα SMS προς τους ενήλικες άντρες και γυναίκες της χώρας, προκειμένου να υποβληθούν σε προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο παχέος εντέρου, τραχήλου της μήτρας αλλά και καρδιαγγειακούς κινδύνους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης». Μάλιστα στις 24 Νοεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ έλαβε την απόφαση για την έγκριση 321 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση των σχετικών προγραμμάτων.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, προβλέπεται:

1. Η έγκριση του προς υποβολή Τροποποιητικού Τεχνικού Δελτίου Έργου για τη δράση, υποέργο 2.1 «Επιχορήγηση του ΝΠΔΔ με ονομασία ΕΟΠΥΥ για την υλοποίηση «Προληπτικών Τεστ κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας και του Παχέος Εντέρου», προϋπολογιστικής δαπάνης 153.485.485,16 ευρώ πλέον ΦΠΑ , ήτοι 153.944.285,16 ευρώ καθώς και την εξουσιοδότηση στη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ για την υπογραφή του Τροποποιητικού Τεχνικού Δελτίου Έργου ως εκπρόσωπος του ΕΟΠΥΥ,
2. Την έγκριση του προς υποβολή Τεχνικό Δελτίο Έργου «Επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ για το Εθνικό πρόγραμμα για πρόληψη και αντιμετώπιση καρδιαγγειακών κινδύνων» προϋπολογιστικής δαπάνης 168.773.055,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ήτοι 168.797.055,00 ευρώ καθώς και την εξουσιοδότηση στη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ για την υπογραφή του Τεχνικού Δελτίου Έργου ως εκπρόσωπος του ΕΟΠΥΥ,
3. Την εξουσιοδότηση στη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ για την υπογραφή τυχόν Νέων Τεχνικών Δελτίων Έργου ή τροποποιητικών, που αφορούν στη Δράση Υλοποίηση Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης»

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι άμεσα θα εκκινήσουν τα σχετικά προγράμματα αρχής γενομένης από αυτό της πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Όπως έχει ήδη αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται σε 2.432.398 γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών. Υπάρχουν δύο πακέτα διαγνωστικών εξετάσεων ανάλογα με την ηλικία: για τις γυναίκες ηλικίας 21-29 ετών το πακέτο περιλαμβάνει τεστ Παπανικολάου και εάν υπάρξουν ευρήματα κολποσκόπηση και βιοψία, ενώ στις ηλικίες 30-65 ετών υπάρχουν και πρόσθετες εξετάσεις.

Επίσης, άμεσα θα αποσταλούν τα SMS και για το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, που απευθύνεται σε 2.500.000 άνδρες (50-70 ετών) και γυναίκες (40-70 ετών) και αφορά τη διενέργεια μιας σειράς εξετάσεων που θα παρέχονται δωρεάν στους πολίτες, όπως λιπιδαιμικό προφίλ, παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Μέχρι τέλος του χρόνου, αναμένεται και το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αφορά σε 3.840.00 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-70 ετών και παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν κολονοσκόπησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα των δωρεάν μαστογραφιών για γυναίκες μεταξύ 50 έως 69 ετών που αφορά στον προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού. Τα αποτελέσματα σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας είναι εντυπωσιακά διότι μετά από πάνω από 50.000 ελέγχους εντοπίστηκαν 3.284 γυναίκες με κακοήθειες. Ευτυχώς η πλειονότητα είναι σε πρώιμο στάδιο και έτσι αποφεύγονται τα χειρότερα για την υγείας τους, όπως επίσης και για το ΕΣΥ.

Διαβάστε επίσης:

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο τραχήλου της μήτρας και παχέος εντέρου, λέει ο Πλεύρης


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Γιώργος Σακκάς

Σχετικές αναρτήσεις

ΠΟΥ: Εντοπίστηκε σε υψηλή συγκέντρωση ο ιός της γρίπης των πτηνών στο αγελαδινό γάλα

admin

Πέντε νέα πρόσωπα στον ΣΦΕΕ – Το αποτέλεσμα των εκλογών

admin

Botox: Ποιοι γιατροί επιτρέπεται να κάνουν τις «μαγικές» ενέσεις

admin