ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Η εξέταση που μπορεί να αποκαλύψει τον κίνδυνο δεκαετίες νωρίτερα

Μια απλή οφθαλμολογική εξέταση θα μπορούσε να αποκαλύψει χρόνια νωρίτερα τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Σύμφωνα με την επιστημονική δημοσίευση στο BMC Medicine, ο έλεγχος θα εντοπίζει αλλαγές στους ιστούς και τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, τη λεπτή μεμβράνη στο οπίσθιο τμήμα του οφθαλμού όπου εστιάζονται οι ακτίνες φωτός.

Για τις ανάγκες της μελέτης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία, την Ακαδημία Ιατρικών Σπουδών της Γκουανγκντόνγκ στην Κίνα και άλλα ερευνητικά κέντρα, συνέλεξαν δεδομένα 46.969 ανθρώπων σχετικά με τον τρόπο ζωής (π.χ. κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ) μαζί με αποτελέσματα απεικονιστικών εξετάσεων υψηλής ευκρίνειας του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, τα οποία ανέλυσαν με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Σχεδόν 300 άνδρες και γυναίκες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.

Η επικίνδυνη διαφορά ηλικίας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε αύξηση κατά ένα έτος της βιολογικής ηλικίας του αμφιβληστροειδούς, συγκριτικά με τη χρονολογική ηλικία του ανθρώπου, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου πολλαπλασιαζόταν κατά 5%, με τη μεγαλύτερη ηλικιακή απόσταση να πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες κατά 2,3 φορές.

Η χρονολογική ηλικία αντιστοιχεί στα χρόνια ζωής. Η βιολογική -η οποία συνήθως διαφέρει από τη χρονολογική- αποτελεί τον σημαντικότερο δείκτη υγείας που διαμορφώνεται από τα γονίδια, τον τρόπο ζωής, τη συμπεριφορά, το περιβάλλον και διάφορους ακόμα παράγοντες.

Στην περίπτωση που εξέτασαν οι ερευνητές, η βασική υπόθεση είναι ότι ο αμφιβληστροειδής αντανακλά τη γήρανση των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου. Η πρόωρη γήρανση των αιμοφόρων αγγείων σχετίζεται άμεσα με παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης.

Τα ισχαιμικά αποτελούν το 85% των εγκεφαλικών επεισοδίων και συμβαίνουν όταν ένας θρόμβος αίματος μπλοκάρει την παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Αν και σπανιότερα, τα αιμορραγικά (15%) που προκαλούνται όταν διαρραγεί μια εγκεφαλική αρτηρία, είναι πιο θανατηφόρα.

Οικονομική και σωτήρια λύση

Η κατάσταση των οφθαλμών μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τη συνολική υγεία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι απεικονιστικές εξετάσεις του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε έναν ισχυρό, γρήγορο, οικονομικό και μη επεμβατικό εργαλείο ελέγχου μεγάλου αριθμού ατόμων για τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου χρόνια ή και δεκαετίες νωρίτερα, επιτρέποντας στους γιατρούς να προτείνουν κρίσιμες αλλαγές και παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής. Θα μπορούσε επιπλέον να «χωρέσει» με τη βοήθεια της τεχνολογίας σε μια εφαρμογή για smartphone για κατ’ οίκον εξέταση.

Διαβάστε επίσης: 

Αντιγήρανση: Η προπόνηση που ξανανιώνει τις αρτηρίες – Ποιοι ωφελούνται περισσότερο

Όραση: Ο παράγοντας που προστατεύει τα μάτια έως και 97%

Υπέρταση: Το σημείο του σώματος που αποκαλύπτει τον κίνδυνο

 

 


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Μάριος Οικονόμου

Σχετικές αναρτήσεις

Νόσος Πάρκινσον: Πειραματική θεραπεία βελτιώνει τα κινητικά συμπτώματα

admin

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Το δημοφιλές αναλγητικό που προσφέρει αντικαρκινική προστασία

admin

Γιάννης Καλλιάνος: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του, διέταξε η διοίκηση του «Αττικόν»

admin