ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκκλησίες και μοναστήρια αφιερωμένα στην Παναγία έχουν την τιμητική τους σε όλη τη χώρα

Εκκλησίες και μοναστήρια αφιερωμένα στην Παναγία δεσπόζουν σε όλη τη χώρα ενόψει της μεγάλης γιορτής του Δεκαπενταύγουστου.

Στην Πέτρα της Λέσβου η “Παναγία Γλυκοφιλούσα” είναι ένα από το πιο παραδοσιακά προσκυνήματα του νησιού ενώ στην Ελασσόνα η λιτάνευση της ιστορικής εικόνας της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας γίνεται από το μεγάλο Ελευθεροχώρι στο μοναστήρι της “Παναγιάς της Τσούμας”.

Όπως φαίνεται στα πλάνα, δεκάδες πιστοί πραγματοποιούν τη λιτάνευση της ιστορικής εικόνας της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας από το μεγάλο Ελευθεροχώρι της Ελασσόνας στο μοναστήρι της “Παναγιάς της Τσούμας”. Το μοναστήρι βρίσκεται 12 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του μεγάλου Ελευθεροχωρίου.

Οι κάτοικοι του Μεγάλου Ελευθεροχωρίου και των άλλων χωριών της περιοχής έχουν ζητήσει επανειλημμένα την κατασκευή του δρόμου, που οδηγεί στο μοναστήρι καθώς και την αξιοποίησή του, ώστε να ενταχθεί στα θρησκευτικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής και να είναι επισκέψιμο.

Μία άλλη “Παναγία Γλυκοφιλούσα”, στην Πέτρα της Λέσβου, είναι ένα από το πιο παραδοσιακά, γραφικά και ευλαβικά προσκυνήματα του νησιού. Η ιστορική εκκλησία είναι χτισμένη στην κορυφή ενός ηφαιστειακού βράχου, ύψους 40 μέτρων, που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, στον οποίο και οφείλει το χωριό το όνομά του.

Παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, γίνεται η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, την οποία συνοδεύουν στα σοκάκια του χωριού, καβαλάρηδες πάνω στ’ άλογά τους, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.

Στην Κοζάνη, το μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο, αποτελεί λατρευτικό τόπο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.

Η ιερά Μονή της Παναγίας του Μικροκάστρου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και ιστορικά καθιδρύματα της Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης. Ο ακριβής χρόνος ίδρυσής της είναι άγνωστος. Πιθανότατα όμως ανάγεται στον δέκατο όγδοο αιώνα, καθώς σε επιγραφή στο εσωτερικό του Ναού αναγράφεται ότι το έτος 1797 ολοκληρώθηκε η αγιογράφησή του.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σπυριδάκη, Βαγγέλης Μητρούσιας, Δέσποινα Αμαραντίδου

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΜαρία Καλτσίδη

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 09-12-25 18:43 σε Viral, Ελλάδα Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ανάγνωσης Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 12 SHARES Share on Facebook Share on Twitter Μια απρόσμενη αλλά θερμή έκπληξη περίμενε μια υποδιοικήτρια της αστυνομίας από τους αγρότες στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, την ημέρα των γενεθλίων της. Μια τούρτα έκπληξη από τους αγρότες Στο τελωνείο της Εξοχής, εκεί όπου έχουν σταθμεύσει τα τρακτέρ και συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι αγρότες επιφύλαξαν μια τρυφερή κίνηση στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας. Η ίδια συμμετείχε στη διαχείριση του μπλόκου και, με αφορμή τα γενέθλιά της, οι παρόντες αγρότες της προσέφεραν μια τούρτα ως έκπληξη. 185a470f53434cddae296b688640980d Συνοδευόμενη από χαμόγελα και θερμές ευχές, η χειρονομία αυτή δεν ήταν μόνο για τα γενέθλιά της, αλλά και για να εκφράσουν οι αγρότες την ευγνωμοσύνη τους. «Σε ευχαριστούμε που είσαι πάντα δίπλα μας, φροντίζεις για την ασφάλειά μας και είσαι δίκαιη απέναντι σε όλους μας», της είπαν, αναγνωρίζοντας τη στάση της μέσα στις δυσκολίες των ημερών. Δείτε το βίντεο: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός στο τελωνείο Εξοχής Παρά τη συγκινητική στιγμή με την τούρτα, η καθημερινότητα των κινητοποιήσεων συνεχίζεται. Το τελωνείο της Εξοχής θα παραμείνει αποκλεισμένο από τους αγρότες της Δράμας μέχρι τις 8 το βράδυ. Οι συμμετέχοντες θα επανεξετάσουν αύριο τη στρατηγική τους και θα αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί η κινητοποίηση ή αν θα προχωρήσουν σε νέες μορφές πίεσης. Δείτε το βίντεο: Μαζική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε κάλεσμα στην τοπική κοινωνία από τον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Σύλλογο Κάτω Νευροκοπίου. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, καθώς πάνω από 400 άτομα συγκεντρώθηκαν στο τελωνείο της Εξοχής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολίτες, μαθητές, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων, όλοι με κοινό αίτημα έναν καλύτερο αγροτικό μέλλον και βιώσιμες συνθήκες για τις οικογένειές τους. «Είναι ένας κοινός αγώνας, για όλους μας», είπαν με μια φωνή οι συγκεντρωμένοι, ενώ το παρών έδωσαν και αγρότες από άλλες περιοχές όπως η Καβάλα, ο Νέστος και το Παγγαίο, δείχνοντας ότι η αντίδραση παίρνει πλέον παντοπική διάσταση.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *