«Εκλογική κηδεία» για την Νέα Δημοκρατία η μη πληρωμή του προγράμματος ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
«Εκλογική κηδεία» για την Νέα Δημοκρατία η μη πληρωμή του προγράμματος ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η μη πληρωμή σε 99,083 δικαιούχων σε σύνολο 120.000, δηλαδή μόνο 20.917 πληρωθήκαν , από το πρόγραμμα σεμιναρίων του ΟΑΕΔ επάνω στις πράσινες δεξιότητες .
Το σεμινάρια τέλειωσαν αρχές Μαρτίου 2023 και με βεβαιώσεις από τον ΟΑΕΔ (μέχρι και πριν λίγες μέρες ) ότι θα πληρωθούν όλοι η δικαιούχοι που παρακολουθήσαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα μέχρι και το Πάσχα .
Μέχρι και σήμερα από τους 120.000 έχουν πάρει μόνο οι 20.917 ενώ 99,083 περίπου έχουν μείνει στον «αέρα» , σαν να μην υπάρχουν , περιμένοντας με αυτά τα χρήματα (μέχρι 1000€ στον καθένα) να περάσουν το Πάσχα να πληρώσουν υποχρεώσεις κλπ.
Αυτό θα μπορούμε να χαρακτηριστεί μόνο ως κοροϊδία απέναντι σε 100.000 (σχεδον) κόσμο που περίμεναν πως και πως αυτά τα χρήματα , να σημειωθεί ότι πληρωθήκαν το επίδομα ΚΕΚ που τέλειωσαν μέσα στον Μαρτίου 2023 ενώ ΚΕΚ που τέλειωσαν Δεκέμβριο 2022 ακόμα δεν έχουν πληρωθεί
Εκατοντάδες χρήστες στο Facebook έστειλαν (στις ομάδες που έχουν δημιουργηθεί για τον ΟΑΕΔ η ΔΥΠΑ) μηνύματα προς τον Κύριο Πρωτοψάλτη ενώ άλλοι σηκώνουν χιουμοριστικές φωτογραφίες με την τραγική καθυστέρηση πληρωμής από την ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ)
[/vc_column_text][vc_single_image image=”344887″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_single_image image=”344888″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_single_image image=”344889″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]
Το παρακάτω δελτίο τύπου της ΔΥΠΑ μόνο ως κοροϊδία θα μπορούσε να χαρακτηριστει απέναντι στους 100.000 δικαιούχους που περιμένουν (και ισος να μην πάρουν) το ποσό που τους αντιστοιχεί
[/vc_column_text][vc_column_text]
Καταβλήθηκε το εκπαιδευτικό επίδομα 1.000 ευρώ σε 20.917 ανέργους που πιστοποιήθηκαν για την απόκτηση ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων
Όπως είχε ανακοινωθεί από τη ΔΥΠΑ στις 17 Μαρτίου, την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος έως 1.000 ευρώ σε ανέργους που ολοκλήρωσαν με επιτυχία προγράμματα κατάρτισης της επιλογής τους και πιστοποιήθηκαν σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 20.695.823 ευρώ σε 20.917 ανέργους.
Το πρόγραμμα απόκτησης και αναβάθμισης δεξιοτήτων 120.000 ανέργων υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU.
Στόχος της δράσης είναι η ποιοτική αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων μέσω προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας, ώστε να ενισχυθεί η απασχολησιμότητά τους και να επιτευχθεί ταχύτερα η εργασιακή επανένταξή τους.
Οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων, με δια ζώσης εκπαίδευση σε ποσοστό τουλάχιστον 35% και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), που περιλαμβάνει τουλάχιστον 35% σύγχρονη και έως 30% ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Οι ωφελούμενοι που ολοκληρώνουν την κατάρτιση υποχρεωτικά συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης. Κάθε ωφελούμενος που ολοκληρώνει πρόγραμμα κατάρτισης και αποκτά την πιστοποίηση δικαιούται να λάβει επίδομα έως 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης, άρα για πρόγραμμα 200 ωρών φτάνει στα 1.000 ευρώ.
Οι έξι βασικές καινοτομίες των προγραμμάτων κατάρτισης «νέας γενιάς» της ΔΥΠΑ είναι:
- Ένα μέρος της πληρωμής των παρόχων και των ωφελουμένων – και συγκεκριμένα το 30% – συνδέεται με την πιστοποίηση. Μόνο αν ο ωφελούμενος περνά τις εξετάσεις θα λαμβάνει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος, τόσο ο ίδιος όσο και ο πάροχος κατάρτισης που επέλεξε.
- Ενεργοποιείται το Μητρώο Παρόχων Κατάρτισης που προβλέπει αυστηρά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια ως προς την τεχνική αλλά και οικονομική επάρκεια των παρόχων.
- Διευρύνεται ουσιαστικά η «γκάμα» των επιλογών κατάρτισης, με περισσότερα από 250 διαφορετικά αντικείμενα υψηλής ζήτησης και αυξημένη έμφαση στις ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες.
- Δίνεται η δυνατότητα για πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας, σε συνέχεια των συνεργασιών της ΔΥΠΑ με τη Microsoft, την Amazon, την Google και τη Cisco.
- Οι πάροχοι αξιολογούνται για το αν συντελούν στην αναβάθμιση δεξιοτήτων των ωφελουμένων και για το αν οδηγούν πράγματι τους ωφελούμενους στην αγορά εργασίας.
- Για πρώτη φορά όλα τα προγράμματα κατάρτισης ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού υλικού.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]