ΥΓΕΙΑ

Εργασία σε βάρδιες: Ποιοι έχουν 16% πιθανότητα διαβήτη και εγκεφαλικού επεισοδίου

Tα άτομα που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες και έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και σακχαρώδους διαβήτη σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association. Μάλιστα, ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος μεταξύ των ατόμων που κοιμόντουσαν είτε περισσότερες ώρες είτε λιγότερες.

Αν και τα ευρήματα αυτά συμπληρώνουν τα αντίστοιχα παλιότερων ερευνών, η νεότερη αυτή μελέτη είναι η πρώτη που διερευνά τον ρόλο της εργασίας σε βάρδιες στην εξέλιξη της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε καρδιομεταβολική πολυνοσηρότητα, η οποία ορίζεται από τους ερευνητές ως η ύπαρξη της υπέρτασης με τον σακχαρώδη διαβήτη, της στεφανιαίας νόσου ή του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε ιατρικά και εργασιακά δεδομένα από την UK Biobank που αφορούσαν σε 36.939 συμμετέχοντες, ηλικίας 40 έως 69 ετών, την περίοδο μεταξύ 2006 και 2010. Όλοι οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από τους επιστήμονες για σχεδόν 12 χρόνια κατά μέσο όρο.

Ως νυχτερινή βάρδια ορίστηκε εκείνη η εργασία που λάμβανε χώρα κατά τη διάρκεια μη τυπικών ωρών εργασίας ή οποιαδήποτε ώρα μεταξύ 6 μ.μ. και 7 π.μ. Οι εργαζόμενοι σε βάρδιες αποτελούν περίπου το 20% των εργαζομένων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σύμφωνα με τη μελέτη.

Όπως αποκάλυψαν τα αποτελέσματα:

  • τα άτομα με υπέρταση που εργάζονταν σε νυχτερινές βάρδιες κινδύνευαν κατά 16% περισσότερο από σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με όσους εργάζονταν κατά τις πρωινές ώρες.

Για να αναλύσουν περαιτέρω οι ερευνητές πώς η συχνότητα νυχτερινής βάρδιας επηρέασε την καρδιομεταβολική υγεία συνολικά, εστίασαν σε 17.639 συμμετέχοντες της μελέτης που απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την εργασία τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με τους εργαζόμενους σε πρωινές βάρδιες, διαπιστώθηκε ότι μία έως 10 νυχτερινές βάρδιες ανά μήνα κατά μέσο όρο τους οδήγησε σε 14% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μιας πρόσθετης καρδιομεταβολικής πάθησης. Επιπλέον, ο κίνδυνος ήταν ακόμα μεγαλύτερος (19%) για όσους εργάζονταν σε περισσότερες από 10 νυχτερινές βάρδιες ανά μήνα.

Επιπροσθέτως, η επαρκής ποσότητα του ύπνου δεν έπαιζε κανένα ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών παθήσεων, καθώς ακόμα και αν οι εργαζόμενοι ξεκουράζονταν για επτά με οκτώ ώρες δεν διέφευγαν του κινδύνου. Όμως, εάν κοιμόντουσαν λιγότερο ή και περισσότερο, ο κίνδυνος αυξανόταν περαιτέρω.

«Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να διατηρηθεί ένας ποιοτικός ύπνος, όταν η εργασία γίνεται σε βάρδιες» δήλωσε ο Girardin Jean-Louis, διευθυντής του Κέντρου Επιστημών Ύπνου και Κιρκαδικών Επιστημών και καθηγητής ψυχιατρικής και νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Διαβάστε επίσης: 

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Κινδυνεύουν όσοι εργάζονται νυχτερινές βάρδιες

Εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα: Τα ωράρια εργασίας που αυξάνουν τον κίνδυνο

 


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ygeiamou.gr team

Σχετικές αναρτήσεις

Άλλαξε πρόσωπο η πολύπαθη προνοιακή μονάδα Λεχαινών – Φιλοξενεί 24 άτομα

admin

Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Οδηγούν σε αυτοκτονικό ιδεασμό; Ο ΕΜΑ απαντά

admin

Διοικητές Νοσοκομείων: Μετά τα γραπτά έρχεται η προφορική συνέντευξη – Πώς θα επιλεγεί η τελική τριάδα για κάθε θέση

admin
Translate »
×