ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδήγησης: Πιο επικίνδυνα οδηγούν οι άντρες κάτω των 35 ετών

kinhto_odhghs

Οι κάτω των 35 ετών ευρωπαίοι υιοθετούν πολύ περισσότερο επικίνδυνες συμπεριφορές στο τιμόνι σε σχέση με τον μέσο όρο των οδηγών, διαπιστώνει το 13ο Βαρόμετρο Υπεύθυνης Οδήγησης του γαλλικού ιδρύματος Vinci Autoroutes.

Τα αποτελέσματα ενοχοποιούν κυρίως τους νεαρούς άνδρες που χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο σε σχέση με τον μέσο όρο το smartphone στο βολάν. Μάλιστα, το 23% εξ αυτών βλέπει βίντεο την ώρα που οδηγεί.

Περί το ένα τρίτο των οδηγών της ηλικιακής κατηγορίας 16 έως 24 ετών «αποφεύγει την χρήση ζώνης ασφαλείας», αν και υποχρεωτική, σύμφωνα με το Βαρόμετρο που πραγματοποίησε την έρευνα σε 12.400 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες.

Αλλο εύρημα της έρευνας είναι η γενικευμένη χρήση του τηλεφώνου με Bluetooth. Το 56% των οδηγών δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το τηλέφωνο στο τιμόνι και τα δύο τρίτα εξ αυτών «δεν θεωρούν ότι πρόκειται για επικίνδυνη πρακτική».

Ωστόσο, το 18% των οδηγών δηλώνει ότι λίγο έλειψε να έχει ατύχημα εξαιτίας της χρήσης του τηλεφώνου μέσω Bluetooth.

Η κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών, αλκοόλ ή φαρμακευτικών ουσιών πριν από την οδήγηση είναι πολύ πιο εκτεταμένη μεταξύ των νέων, κυρίων των ανδρών.

Αν το 7% των οδηγών δηλώνει ότι έχει οδηγήσει σε κατάσταση μέθης αυτήν την χρονιά, το ποσοστό ανεβαίνει στο 20% στους κάτω των 35 ετών.

Το ίδιο ισχύει για την χρήση κάνναβης ή άλλης ουσίας: το 5% των ερωτηθέντων λέει ότι έχει οδηγήσει υπό την επήρεια, αλλά στην κατηγορία κάτω των 35 ετών το ποσοστό ανεβαίνει στο 17%.

Η παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας είναι εκτεταμένη, σε σχέση με τα προηγούμενα βαρόμετρα. Το 22% των οδηγών δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιεί ζώνη πάντοτε. Στους κάτω των 35 ετών, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 30%.

Σε ό,τι αφορά το όριο ταχύτητας, σχεδόν εννέα στους δέκα οδηγούς (το 84%) δηλώνουν ότι «το υπερβαίνουν κατά λίγα χιλιόμετρα».

Σύμφωνα με το ίδρυμα Vinci autoroute, αυτή η αποχαλίνωση οδηγεί στην αύξηση της ανάρμοστης συμπεριφοράς, αφού το 52% των ερωτηθέντων «παραδέχεται ότι βρίζει άλλους οδηγούς».

Οι μισοί Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι κορνάρουν νευρικά. Το 89% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει αισθανθεί φόβο στο τιμόνι εξαιτίας της επιθετικής συμπεριφοράς άλλων οδηγών, επίπεδο ρεκόρ από την δημιουργία του Βαρομέτρου.

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΒασίλης Καραμπάσης

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 09-12-25 18:43 σε Viral, Ελλάδα Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ανάγνωσης Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 12 SHARES Share on Facebook Share on Twitter Μια απρόσμενη αλλά θερμή έκπληξη περίμενε μια υποδιοικήτρια της αστυνομίας από τους αγρότες στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, την ημέρα των γενεθλίων της. Μια τούρτα έκπληξη από τους αγρότες Στο τελωνείο της Εξοχής, εκεί όπου έχουν σταθμεύσει τα τρακτέρ και συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι αγρότες επιφύλαξαν μια τρυφερή κίνηση στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας. Η ίδια συμμετείχε στη διαχείριση του μπλόκου και, με αφορμή τα γενέθλιά της, οι παρόντες αγρότες της προσέφεραν μια τούρτα ως έκπληξη. 185a470f53434cddae296b688640980d Συνοδευόμενη από χαμόγελα και θερμές ευχές, η χειρονομία αυτή δεν ήταν μόνο για τα γενέθλιά της, αλλά και για να εκφράσουν οι αγρότες την ευγνωμοσύνη τους. «Σε ευχαριστούμε που είσαι πάντα δίπλα μας, φροντίζεις για την ασφάλειά μας και είσαι δίκαιη απέναντι σε όλους μας», της είπαν, αναγνωρίζοντας τη στάση της μέσα στις δυσκολίες των ημερών. Δείτε το βίντεο: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός στο τελωνείο Εξοχής Παρά τη συγκινητική στιγμή με την τούρτα, η καθημερινότητα των κινητοποιήσεων συνεχίζεται. Το τελωνείο της Εξοχής θα παραμείνει αποκλεισμένο από τους αγρότες της Δράμας μέχρι τις 8 το βράδυ. Οι συμμετέχοντες θα επανεξετάσουν αύριο τη στρατηγική τους και θα αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί η κινητοποίηση ή αν θα προχωρήσουν σε νέες μορφές πίεσης. Δείτε το βίντεο: Μαζική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε κάλεσμα στην τοπική κοινωνία από τον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Σύλλογο Κάτω Νευροκοπίου. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, καθώς πάνω από 400 άτομα συγκεντρώθηκαν στο τελωνείο της Εξοχής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολίτες, μαθητές, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων, όλοι με κοινό αίτημα έναν καλύτερο αγροτικό μέλλον και βιώσιμες συνθήκες για τις οικογένειές τους. «Είναι ένας κοινός αγώνας, για όλους μας», είπαν με μια φωνή οι συγκεντρωμένοι, ενώ το παρών έδωσαν και αγρότες από άλλες περιοχές όπως η Καβάλα, ο Νέστος και το Παγγαίο, δείχνοντας ότι η αντίδραση παίρνει πλέον παντοπική διάσταση.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *