Η διαλειμματική νηστεία και η… σχέση της με τους αρχαίους Σπαρτιάτες!
Η διαλειμματική νηστεία αποτελεί ένα πολύ συζητημένο θέμα: Μήπως πρόκειται για μια διατροφική πρακτική που ωφελεί το σώμα και την υγεία μας ή απλά ακολουθεί τη ροή των trends;
Ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προσφέρει εξηγήσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της διαλειμματικής νηστείας, ενώ παράλληλα αναφέρεται σε αρχαίες πρακτικές διατροφής.
Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, η διαλειμματική νηστεία δεν αποτελεί απλώς ένα σχέδιο διατροφής. Παρουσιάζει μία διαφορετική προσέγγιση στο φαγητό. Ενώ συχνά οι άνθρωποι ακολουθούν προγράμματα διατροφής που σύντομα εγκαταλείπουν, η διαλειμματική νηστεία εμπνέεται από τις φυσικές πρακτικές διατροφής που ακολουθούσαν οι πρόγονοί μας.
Αναφέρεται σε έρευνες που παρατηρήθηκαν σε γυναίκες της Ζάμπια, υπογραμμίζοντας τη σχέση μεταξύ του παλινδρόμου κύκλου λήψης και απώλειας βάρους και της μεταβολικής υγείας.
Αναλύοντας τον τρόπο λειτουργίας της διαλειμματικής νηστείας, ο κ. Κουρέτας εξηγεί πώς αυτή η πρακτική επηρεάζει την έκφραση κρίσιμων γονιδίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή, την αντιγήρανση και την καταπολέμηση του καρκίνου. Αυτό σημαίνει ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να αλλάξει θεμελιωδώς το μεταβολικό προφίλ του οργανισμού.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κουρέτας έκανε και μια αναδρομή στην Αρχαία Ελλάδα. «Οι Σπαρτιάτες τρώγανε περίπου 6.000 θερμίδες την ημέρα επειδή καταναλώνανε πάρα πολύ ενέργεια. Έτρωγαν το βράδυ με παρέα και το μεσημέρι μόνοι τους. Το πρωί δεν έτρωγαν… Ήταν ένα μοντέλο διατροφής που είχε επιλεγεί για πάρα πολλούς λόγους… Το είχαμε ξεχάσει για αιώνες και τώρα το θυμηθήκαμε ξανά».
Συνεχίζοντας, ο καθηγητής αναφέρει: «Η κανονική διαλειμματική νηστεία είναι να απέχεις 15-16 ώρες από το φαγητό και να τρως τις υπόλοιπες. Μπορείς, ας πούμε, να φας γεύμα στις 9-10 το βράδυ, δεν είναι ωραίο να φας στη μία ή στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, γιατί οι πεπτικοί μηχανισμοί μετά τις 7-8 πέφτουν. Την επόμενη ημέρα το πρωί πίνεις καφέ ή τσάι αλλά δεν τρως μέχρι τη μια, πρέπει να υπάρχουν αυτά τα “παράθυρα”».
Όπως εξήγησε ο κ. Κουρέτας, «δεν είναι λάθος αυτό που σου λέει ο διατολόγος, χάνεις βάρος, αλλά με τη διαλειμματική νηστεία αλλάζεις το μεταβολισμό σου με έναν διαφορετικό τρόπο, που δεν γίνεται όταν τρως συχνά και λίγο». Σημείωσε δε, ότι στο εργαστήριό τους, παίρνουν δείγμα αίματος και αναλύουν κάποια κρίσιμα γονίδια. «Ανάλογα με το τι βρίσκουμε, φτιάχνουμε και το αντίστοιχο προφίλ στη διατροφή του. Δηλαδή άλλος μπορεί να είναι στο 16-8 και άλλος στο 20-4», συμπληρώνει.
Τέλος, ο κ. Κουρέτας επισημαίνει τη σημασία τροφίμων όπως τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια, καθώς και τη σημασία της μετριοπαθούς κατανάλωσης κρέατος και ψαριού.
Τζόκερ κλήρωση 2721: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 1 Μαρτίου
Έφτασε η κακοκαιρία Emil – Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες (Live)
The post Η διαλειμματική νηστεία και η… σχέση της με τους αρχαίους Σπαρτιάτες! appeared first on KalimeraEllada.gr.
Μετάβαση στην Πηγή Youfly.com
Author: Youfly.com Kalimera_Ellada