ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Διεθνής Έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης έρχεται μεγαλύτερη από ποτέ

thumbnail_ΔΕΒΘ 2

Με τιμώμενη την Αμερικανική Λογοτεχνία και με νέες συνεργασίες και προοπτικές στην παγκόσμια αγορά βιβλίου επιστρέφει φέτος δυναμικά η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Μεγαλύτερη και πιο διεθνής από ποτέ, με εμπλουτισμένο τον επαγγελματικό της χαρακτήρα, πιο πολυφωνική, με τις περισσότερες εκδηλώσεις στην ιστορία της και με τιμώμενη λογοτεχνία την αμερικανική –για πρώτη φορά στην Ευρώπη- φέρνει μαζί της την… Άνοιξη η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), που εγκαινιάζεται αύριο 4 Μαΐου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου.

Η ΔΕΒΘ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ-HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί περισσότερους από 600 Έλληνες και ξένους επαγγελματίες του βιβλίου και σχεδόν 600 εκδηλώσεις, σε τέσσερα κτίρια (περ. 12,13,14 & 15) και 14 αίθουσες. Με τη συμμετοχή τουλάχιστον 1.200 ομιλητών αναμένεται να αποτελέσει μια πλατφόρμα πνεύματος και πολιτισμού, μια γιορτή που η πόλη αναμένει κάθε χρόνο.

Φέτος στο πλαίσιο της τιμώμενης αμερικανικής λογοτεχνίας η εταιρεία American Collective Stand σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο εξασφάλισε τη συμμετοχή 22 εκδοτικών οίκων στη ΔΕΒΘ, που θα παρουσιάσουν ένα πανόραμα της αμερικανικής εκδοτικής παραγωγής.

Η ΔΕΒΘ όμως δίνει φωνή και στους νεότερους συγγραφείς της Ελλάδας, με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών (6 & 7 Μαΐου), που είναι αφιερωμένο στην ποίηση, με δέκα ποιήτριες και ποιητές της νέας γενιάς.

Επίσης, φιλοξενεί το 7ο Φεστιβάλ Μετάφρασης με συζητήσεις για τις γλώσσες της μετάφρασης στο ελληνικό πεδίο, για τη σημασία των προγραμμάτων ενίσχυσης της μετάφρασης, αλλά και τον ρόλο του μεταφραστή στην αναζήτηση βιβλίων για μετάφραση.

Η ΔΕΒΘ, πέραν των γνώριμων μονοπατιών, ενισχύει τη δυναμική της και με νέα εγχειρήματα, όπως το Rights Center (Κέντρο Δικαιωμάτων), το οποίο θα λειτουργήσει στο κτίριο 13, στον χώρο ΔΙΑΛΟΓΟΣ / DIALOGUE, με στόχο την αύξηση των λογοτεχνικών μεταφράσεων και την καλύτερη αξιοποίηση του GreekLit, μέσα από B2B συναντήσεις, συζητήσεις για την ανταλλαγή καλών πρακτικών και γνωριμία με ξένες αγορές βιβλίου.

Επίσης, δεν ξεχνά τα παιδιά και τους εφήβους, διοργανώνοντας τη νέα Παιδική Γωνιά, στο Περίπτερο 12, με αφιερώματα στην ποίηση, τον Αίσωπο και τα δικαιώματα του παιδιού. Με 43 εκδοτικούς οίκους και 10 πολιτιστικούς φορείς το φετινό πρόγραμμα της Παιδικής Γωνιάς περιλαμβάνει 129 εκδηλώσεις.

Τα εγκαίνια της ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθούν αύριο στις 20:00 στην αίθουσα «Άλκη Ζέη» του περιπτέρου 13 από τη γενική γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, κα. Ελένη Δουνδουλάκη και τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Σταύρο Καλαφάτη.

Το ωράριο της ΔΕΒΘ έχει ως εξής: Πέμπτη 15:00-21:00, Παρασκευή και Σάββατο 10:00 με 22:00 και Κυριακή 10:00 με 21:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα της έκθεσης και ο στόχος της φετινής διοργάνωσης παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Η μεγαλύτερη στη 19χρονη ιστορία της είναι η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νίκο Κούκη, ο οποίος, στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης Τύπου για τη ΔΕΒΘ, χαρακτήρισε τη διοργάνωση ένα σπουδαίο πνευματικό φόρουμ. Μάλιστα, ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, τη ΔΕΘ-HELEXPO, που αποτελεί διαρκή και μόνιμο συμπαραστάτη σε αυτή την προσπάθεια.

Κάλεσμα στον κόσμο να βοηθήσει ώστε την αγαπημένη έκθεση της Θεσσαλονίκης να την επισκεφθούν τα νέα παιδιά, σε μια περίοδο που ο γραπτός λόγος λείπει από την καθημερινότητα, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας, ο οποίος τόνισε ότι ο εκθεσιακός φορέας –πάντα παρών στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης- στηρίζει και θα στηρίζει τη ΔΕΒΘ.

Έκθεση μοναδική για τη χώρα, με τεράστια διεθνή αναγνώριση και απήχηση χαρακτήρισε τη ΔΕΒΘ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας. Απευθυνόμενος μάλιστα στον πρόεδρο του ΕΙΠ τόνισε χαρακτηριστικά: «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι είμαστε εδώ για τα πολλά, επόμενα χρόνια, να στηρίζουμε τη ΔΕΒΘ με όλες μας τις δυνάμεις. Άλλωστε, δεν θα μπορούσα να διανοηθώ έναν κόσμο όπου τα παιδιά μου θα μεγάλωναν χωρίς βιβλία».

Την επιρροή και τη σημασία της αμερικανικής λογοτεχνίας, που είναι τιμώμενη στη φετινή ΔΕΒΘ, υπογράμμισε η αναπληρώτρια γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, κα Salina Rico, τονίζοντας πως στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ θα εορτασθούν τα επιτεύγματα των Αμερικανών συγγραφέων, από τους κλασικούς μέχρι τις πιο σύγχρονες φωνές. Κάλεσε δε το κοινό να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά και να ανακαλύψει την αμερικανική λογοτεχνία με την αφορμή της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Στην πρόκληση που αντιμετώπισε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο συμμετέχοντας σε ένα πολιτιστικό γεγονός αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του, κ. Ηλίας Σπυρτούνιας, τονίζοντας πως στο Αμερικανικό Περίπτερο της ΔΕΒΘ φιλοξενούνται 22 εκδοτικοί οίκοι με πάνω από 600 βιβλία, τα οποία θα δωρηθούν στο τέλος της έκθεσης σε βιβλιοθήκες της πόλης.

Ιδιαίτερα ελκυστικό θα είναι τις επόμενες ημέρες το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-HELEXPO, Δρα Κυριάκο Ποζρικίδη, καθώς παράλληλα με την ΔΕΒΘ θα «τρέχουν» η Ανθοέκθεση, η έκθεση Dental, το ComicCon και η έκθεση κρητικών προϊόντων.

Στην κοινή πορεία με το ΕΙΠ, η οποία κράτησε όρθια τη ΔΕΒΘ, αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, κάνοντας μια αναδρομή στην 19ετή πορεία της με όλες τις κατά καιρούς δυσκολίες.

Φέτος η ΔΕΒΘ ενηλικιώθηκε, καθώς έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, ενώ έχοντας ενισχύσει το διεθνές και επαγγελματικό της σκέλος οδεύει προς την κατηγορία των μεγάλων διεθνών εκθέσεων, όπως ανέφερε η συντονίστρια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, κα Νόπη Χατζηγεωργίου. Τόνισε μάλιστα πως φέτος η ΔΕΘΒ έχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκδηλώσεων από ποτέ με σχεδόν 600 εκδηλώσεις σε τέσσερα περίπτερα, στη δημοτική βιβλιοθήκη, αλλά και στο Συνεδριακό Κέντρο Ν. Γερμανός.

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΣμαρώ Παυλού

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 09-12-25 18:43 σε Viral, Ελλάδα Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ανάγνωσης Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 12 SHARES Share on Facebook Share on Twitter Μια απρόσμενη αλλά θερμή έκπληξη περίμενε μια υποδιοικήτρια της αστυνομίας από τους αγρότες στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, την ημέρα των γενεθλίων της. Μια τούρτα έκπληξη από τους αγρότες Στο τελωνείο της Εξοχής, εκεί όπου έχουν σταθμεύσει τα τρακτέρ και συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι αγρότες επιφύλαξαν μια τρυφερή κίνηση στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας. Η ίδια συμμετείχε στη διαχείριση του μπλόκου και, με αφορμή τα γενέθλιά της, οι παρόντες αγρότες της προσέφεραν μια τούρτα ως έκπληξη. 185a470f53434cddae296b688640980d Συνοδευόμενη από χαμόγελα και θερμές ευχές, η χειρονομία αυτή δεν ήταν μόνο για τα γενέθλιά της, αλλά και για να εκφράσουν οι αγρότες την ευγνωμοσύνη τους. «Σε ευχαριστούμε που είσαι πάντα δίπλα μας, φροντίζεις για την ασφάλειά μας και είσαι δίκαιη απέναντι σε όλους μας», της είπαν, αναγνωρίζοντας τη στάση της μέσα στις δυσκολίες των ημερών. Δείτε το βίντεο: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός στο τελωνείο Εξοχής Παρά τη συγκινητική στιγμή με την τούρτα, η καθημερινότητα των κινητοποιήσεων συνεχίζεται. Το τελωνείο της Εξοχής θα παραμείνει αποκλεισμένο από τους αγρότες της Δράμας μέχρι τις 8 το βράδυ. Οι συμμετέχοντες θα επανεξετάσουν αύριο τη στρατηγική τους και θα αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί η κινητοποίηση ή αν θα προχωρήσουν σε νέες μορφές πίεσης. Δείτε το βίντεο: Μαζική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε κάλεσμα στην τοπική κοινωνία από τον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Σύλλογο Κάτω Νευροκοπίου. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, καθώς πάνω από 400 άτομα συγκεντρώθηκαν στο τελωνείο της Εξοχής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολίτες, μαθητές, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων, όλοι με κοινό αίτημα έναν καλύτερο αγροτικό μέλλον και βιώσιμες συνθήκες για τις οικογένειές τους. «Είναι ένας κοινός αγώνας, για όλους μας», είπαν με μια φωνή οι συγκεντρωμένοι, ενώ το παρών έδωσαν και αγρότες από άλλες περιοχές όπως η Καβάλα, ο Νέστος και το Παγγαίο, δείχνοντας ότι η αντίδραση παίρνει πλέον παντοπική διάσταση.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *