Image default
ΒΙΝΤΕΟΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελληνική εμπορική ναυτιλία στα νησιά τον 19ο  και 20ο  αιώνα

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στην Μυτιλήνη λειτουργεί έκθεση για την ελληνική ναυτοσύνη, όπως εξελίχθηκε τον 19ο και 20ο αιώνα.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δήμητρα Λαχουρή, επιβιβάζει το κοινό σε ένα σκαρί και περιδιαβαίνει το Αιγαίο.

Η έκθεση άνοιξε πανιά για ένα ταξίδι στον χρόνο, παρουσιάζοντας τα πλοία που συμμετείχαν στην απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου από τον οθωμανικό ζυγό.

Ο Γεώργιος Μαρκογιάννης, γενικός διευθυντής του μουσείου ναυτικής παράδοσης, αναφέρει τα εκθέματα. Τα καθαρόαιμα ελληνικά σκαριά και τα γαλλικά γαλόνια είναι εκείνα που μετατράπηκαν σε πολεμικά και ανέλαβαν το βάρος του αγώνα.

Ο επισκέπτης πλοηγείται ανάμεσα σε ξυλόγλυπτα, ναυτικές εκδόσεις, όργανα  ναυσιπλοΐας, θαλασσογραφίες, προσωπογραφίες.

Μαθαίνει για την εξέλιξη της ναυσιπλοΐας, που άλλαξαν την «ρότα» της Ελληνικής  Εμπορικής Ναυτιλίας τα τελευταία 200 χρόνια.

Το πρώτο τορπιλοβόλο το “Βέλος” συμμετείχε στην απελευθέρωση της Λέσβου που  γιόρτασε το γεγονός προ ημερών. Όταν στις 13 Οκτωβρίου 1912 τα Ελληνικά  πολεμικά πλοία έκαναν την εμφάνιση τους στον Μόλυβο και στο κανάλι της Μυτιλήνης.

Έως τις 25 Νοεμβρίου τα εκθέματα θα βρίσκονται στην Λέσβο και στην συνέχεια η έκθεση θα μετακινηθεί στην έδρα της στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης στο Πέραμα. Στόχος της είναι η ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς και η καταγραφή της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας της ναυτιλίας καθώς και της ναυτικής παράδοσης της Ελλάδας.

Η Ελληνική ναυτική παράδοση έχει αφήσει το αποτύπωμα της στον παγκόσμιο χάρτη και συνεχίζει έως σήμερα να κυριαρχεί στις θάλασσες.

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΕυμορφία Δημητρακοπούλου

Σχετικές αναρτήσεις

Στη Θεσσαλονίκη ο γιος του δασκάλου του Μπρους Λι – «Ο πατέρας μου παρέδιδε εδώ μαθήματα»

admin

Θεσσαλονίκη: «Άλλη Μία»-Μαθητές και μαθήτριες από το Καλλιτεχνικό σχολείο Αμπελοκήπων δημιούργησαν ταινία μικρού μήκους για τη βία κατά των γυναικών

admin

Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν ξανά οι εργασίες για το Flyover μετά την απόρριψη της αίτησης αναστολής από το ΣτΕ

admin