Image default
ΥΓΕΙΑ

Η εναλλακτική μέθοδος που μειώνει τον κίνδυνο μετεγχειρητικού ειλεού

Ο ηλεκτροβελονισμός φαίνεται αποτελεσματικός στη γρηγορότερη ανάκαμψη της γαστρεντερικής λειτουργίας μετά από λαπαροσκοπική επέμβαση για τον καρκίνο του εντερου και στη μείωση της διάρκειας του μετεγχειρητικού ειλεού, μιας αναμενόμενης αυτοπεριοριζόμενης επιπλοκής μετά από χειρουργικές επεμβάσεις με αναισθησία. Πρόκειται για τη διαταραχή λειτουργίας των εντερικών ελίκων και της κινητικότητας του εντέρου και εκδηλώνεται με κοιλιακές κράμπες, φούσκωμα, ναυτία, έμετο, δυσκοιλιότητα και δυσκολία κατανάλωσης ανεκτών τροφίμων.

Συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Surgery ανέδειξε την ταχύτερη αποκατάσταση της γαστρεντερικής λειτουργίας μετά από λαπαροσκοπική κολεκτομή σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρουΟι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 248 ασθενείς που υποβλήθηκαν κατόπιν τυχαίου διαχωρισμού σε ηλεκτροβελονισμό ή ψευδοβελονισμό (μέθοδος placebo που «μιμείται» τον βελονισμό).

Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι:

  • ο διάμεσος χρόνος μέχρι την πρώτη κένωση ήταν 76,4 ώρες στην ομάδα ηλεκτροβελονισμού και 90,0 ώρες στην ομάδα ψευδοβελονισμού
  • ο χρόνος μέχρι τον πρώτο μετεωρισμό 44,3 ώρες έναντι 58,9
  • η ανοχή σε ημιστερεές τροφές επανήλθε στις 105,8 ώρες στους πρώτους έναντι 116,5 ωρών στους δεύτερους και, αντίστοιχα για τα στερεά τρόφιμα, στις 181,8 και 190,3 ώρες
  • παρατεταμένο ειλεό εμφάνισαν 13 από τους 125 χειρουργηθέντες της ομάδας ηλεκτροβελονισμού έναντι 25 από 123 για την άλλη ομάδα.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, εφόσον δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες, ο ηλεκτροβελονισμός θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική προσθήκη στα πρωτόκολλα για την ανάκτηση της γαστρεντερικής λειτουργίας και την πρόληψη παρατεταμένου μετεγχειρητικού ειλεού.

Τι είναι ο ηλεκτροβελονισμός

Ο ηλεκτροβελονισμός αποτελεί εξέλιξη του κλασικού βελονισμού που κερδίζει ολοένα μεγαλύτερο έδαφος στην κλινική πράξη. Στη συγκεκριμένη μέθοδο, οι βελόνες που τοποθετούνται στα διάφορα σημεία συνδέονται μέσω ηλεκτροδίων με μια ειδική συσκευή που προκαλεί ελεγχόμενα ηλεκτρικά ερεθίσματα. Προτείνεται συνήθως σε περιπτώσεις χρόνιου και οξέος πόνου αλλά και στον τομέα της αισθητικής ιατρικής, ενώ πέραν της αναλγητικής ιδιότητας δρα επιπλέον μυοχαλαρωτικά και αγχολυτικά.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο νόσου

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Καινοτόμος συνδυαστική θεραπεία εξουδετερώνει τους όγκους

Βελονισμός: Αποτελεσματικός σε 34 παθήσεις

 


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Μάριος Οικονόμου

Σχετικές αναρτήσεις

ΠΟΥ: Δεν υπήρξε συμφωνία για την πρόληψη των πανδημιών στον Οργανισμό

admin

ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους

admin

Ημέρα σταδιοδρομίας για τα παιδιά των εργαζομένων του Ομίλου Hellenic Healthcare

admin
Translate »
×