ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Κένυα μπορεί να πάρει μαθήματα από άλλους στο δρόμο που θα την οδηγήσει να γίνει μια χώρα απαλλαγμένη από τον καπνό

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

«Η Σουηδία πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα καταστεί απαλλαγμένη από το κάπνισμα χάρη στα στοματικά επιθέματα νικοτίνης.

Για την Κένυα, ένα τέτοιο επίτευγμα αποτελεί ένα απίθανο όνειρο λόγω της άρνησης της κυβέρνησής μας να υιοθετήσει ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις».

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Οι δύο χώρες με τη χαμηλότερη θνησιμότητα ανδρών από το κάπνισμα ήταν η Σουηδία και η Νορβηγία, όπου υπάρχει μεγάλη αποδοχή των εναλλακτικών ουσιών νικοτίνης αντί του καπνίσματος, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες κατατάσσονται κάτω από το μέσο όρο στην εφαρμογή των πολιτικών ελέγχου του καπνού του ΠΟΥ.

Η Κένυα μπορεί να μάθει από μια νέα έρευνα που δείχνει ότι δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ της εφαρμογής των μέτρων ελέγχου του καπνού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των χαμηλών επιπέδων θνησιμότητας που προκαλείται από το κάπνισμα, σύμφωνα με την Εκστρατεία για ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις.

Η ανεξάρτητη μελέτη του Dr. Lars M. Ramström ξεκίνησε στο ένατο ετήσιο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Νικοτίνη (GFN) στη Βαρσοβία, στο οποίο συμμετείχε ο εκπρόσωπος της CASA Joseph Magero. Το GFN συγκεντρώνει κορυφαίους γιατρούς, ερευνητές και υποστηρικτές για να συζητήσουν το πώς τα προϊόντα νικοτίνης χωρίς καπνό μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη μείωση των βλαβών που σχετίζονται με το κάπνισμα παγκοσμίως.

Η μελέτη δεν βρήκε καμία συσχέτιση μεταξύ της θνησιμότητας που προκαλείται από  το κάπνισμα και του επιπέδου εφαρμογής των πολιτικών του ΠΟΥ από μια χώρα. Οι δύο χώρες με τη χαμηλότερη θνησιμότητα των ανδρών από το κάπνισμα ήταν η Σουηδία και η Νορβηγία, όπου υπάρχει μεγάλη αποδοχή των εναλλακτικών ουσιών νικοτίνης αντί του καπνίσματος, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες κατατάσσονται κάτω από το μέσο όρο στην εφαρμογή των πολιτικών ελέγχου του καπνού του ΠΟΥ.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο Joseph Magero είπε: «Οι παρωχημένες πολιτικές του ΠΟΥ δεν βασίζονται στην πιο πρόσφατη επιστήμη. Ο αριθμός των καπνιστών παγκοσμίως είναι στάσιμος στο 1,1 δισεκατομμύριο και είναι στάσιμος και στην Κένυα. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να μάθει από χώρες όπως η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νέα Ζηλανδία όπου χρησιμοποιούνται εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο https://www.replacesmoke.com//   και τα υγρά αναπλήρωσης https://www.replacesmoke.com/eshop/ygra-anaplirosis για τη μείωση των ποσοστών καπνίσματος».

«Η Σουηδία πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα καταστεί απαλλαγμένη από το κάπνισμα χάρη στα στοματικά επιθέματα νικοτίνης.

Για την Κένυα, ένα τέτοιο επίτευγμα αποτελεί ένα απίθανο όνειρο λόγω της άρνησης της κυβέρνησής μας να υιοθετήσει ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις».

«Ο ΠΟΥ συνεχίζει να υποστηρίζει λανθασμένα την απαγόρευση εναλλακτικών λύσεων χαμηλού κινδύνου αντί του καπνίσματος και επικροτεί τις χώρες που απαγορεύουν αυτά τα προϊόντα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Αφρική πρέπει να εξετάσουν το πιθανό κόστος για την ανθρώπινη ζωή από τέτοιου είδους απαγορεύσεις».

Μιλώντας σε ένα πάνελ σχετικά με ασφαλέστερα προϊόντα νικοτίνης, ο Dr. Karl Fagerstorm είπε ότι «τα στοματικά επιθέματα νικοτίνης χωρίς καπνό είναι πιθανό να έχουν τις καλύτερες δυνατότητες μείωσης της βλάβης που υφίστανται οι καπνιστές που κάνουν τη μετάβαση» με την έρευνά του να αποδεικνύει ότι τα στοματικά επιθέματα νικοτίνης ενέχουν τον ίδιο κίνδυνο για καρκίνο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, με τα έμπλαστρα νικοτίνης και τις τσίχλες.

Ο Magero συμμετείχε σε μια συζήτηση στο GFN με θέμα τη μείωση της βλάβης και τη διασφάλιση ότι ακούγονται οι φωνές εκείνων που θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα και που εξαρτώνται από προϊόντα νικοτίνης χωρίς καπνό για να μείνουν μακριά από τα τσιγάρα.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στο να βοηθήσουμε τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα αυτή τη στιγμή και αυτές οι ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις τους προσφέρουν την καλύτερη ευκαιρία να το καταφέρουν. Οι προτάσεις της κυβέρνησης για διπλασιασμό του φόρου στα προϊόντα νικοτίνης χωρίς καπνό θα τα καταστήσει ασύμφορα για τους καπνιστές και θα κοστίσουν ενεργά ζωές», δήλωσε ο Magero.

«Αυτός είναι ένας αγώνας για να σωθούν ζωές. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε άλλα δέκα χρόνια για περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ασφάλειά των προϊόντων μειωμένης βλάβης – αυτό θα σημαίνει άλλες 80.000 χαμένες ζωές. Ενεργήσαμε γρήγορα και ενστερνιστήκαμε την επιστήμη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πρέπει να το κάνουμε ξανά στον αγώνα κατά του καπνού».

You may also like

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *