ΥΓΕΙΑ

Η κίνηση – κλειδί που μπορεί να σας «σώσει» από μια επέμβαση στη μέση

Οι σωστοί χειρισμοί ενός χειροπράκτη θα μπορούσαν να αποδειχθούν τόσο ευεργετικοί για τη μέση σε σημείο που να αποφευχθεί μέχρι και μια χειρουργική επέμβαση.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, από τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία (UH) Connor Whole Health, όσοι ενήλικες υποβάλλονται χειροπρακτική για την ανακούφιση του πόνου στη μέση που προκαλείται από κήλη δίσκου, είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε δισκεκτομή, τη χειρουργική επέμβαση δίσκου, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η χειροπρακτική ως μέθοδος θεραπείας επικεντρώνεται στη θεραπεία μυοσκελετικών παθήσεων, όπως ο πόνος στη μέση και στον αυχένα. Η πιο συνηθισμένη θεραπεία που χρησιμοποιείται είναι ο χειρισμός της σπονδυλικής στήλης, ο οποίος περιλαμβάνει μια σειρά από θεραπείες που εφαρμόζονται στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης.

Αν ο χειροπρακτικός χειρισμός της σπονδυλικής στήλης έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικός για τη θεραπεία του πόνου στη μέση, έχει υπάρξει περιορισμένη έρευνα που διερευνά κατά πόσον η θεραπεία αυτή συνδέεται με μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων στη σπονδυλική στήλη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Open και οι ερευνητές εστίασαν σε 5.785 ενήλικες ασθενείς από τις ΗΠΑ, ηλικίας 18 έως 49 ετών,  χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο αρχείων υγείας, από το 2012 έως το 2022. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν ισομερώς σε δύο ομάδες και έλαβαν είτε χειροπρακτική θεραπεία χειρισμού της σπονδυλικής στήλης είτε άλλες μορφές ιατρικής περίθαλψης για τον πόνο στη μέση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που επισκέφτηκαν χειροπράκτη ο οποίος έκανε τους κατάλληλους χειρισμούς στη σπονδυλική στήλη είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε οσφυϊκή δισκεκτομή σε διάστημα δύο ετών.

Ειδικότερα:

  • Μετά το πρώτο έτος της ερευνητικής παρακολούθησης, το 1,5% των ασθενών της χειροπρακτικής ομάδας είχε υποβληθεί σε δισκεκτομή, σε σύγκριση με το 2,2% των ασθενών της ομάδας που έλαβαν κάποια άλλη θεραπεία.
  • Έπειτα από τα δύο έτη της ερευνητικής παρακολούθησης, το 1,9% των ασθενών της ομάδας χειροπρακτικής είχε υποβληθεί σε δισκεκτομή, σε σύγκριση με το 2,4% των ασθενών της ομάδας που έλαβαν άλλη θεραπεία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αν και τα ευρήματά τους είναι ελπιδοφόρα, ο σχεδιασμός της μελέτης βασίστηκε στην παρατήρηση.

Διαβάστε επίσης: 

Φυσικοθεραπεία: Ο προστάτης της κίνησης – Όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει

Μυοσκελετικοί πόνοι: Η εναλλακτική μέθοδος που ανακουφίζει

 


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ygeiamou.gr team

Σχετικές αναρτήσεις

ΠΟΥ – Γρίπη των πτηνών: Πηγή «μεγάλης ανησυχίας» η μετάδοσή της σε ανθρώπους

admin

Θεσσαλονίκη: Έγινε το πρώτο βήμα για το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο

admin

Βρετανία: Κατακόρυφη αύξηση των ελλείψεων φαρμάκων στη χώρα

admin