Image default
ΒΙΝΤΕΟΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΝΑΣΑ χτύπησε αστεροειδή με σκάφος «καμικάζι»

Ένα διαστημικό πείραμα της ΝΑΣΑ, με ελληνική συμμετοχή, για να διαπιστωθεί εάν η υπάρχουσα τεχνολογία μπορεί να ανταποκριθεί σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τον πλανήτη γη, στέφθηκε με επιτυχία τα ξημερώματα.

Ο πύραυλος DART, αξίας 300 εκατ. δολαρίων, που εκτοξεύτηκε από την ΝΑΣΑ προσέκρουσε στην επιφάνεια ενός αστεροειδούς μήκους 160 μ. με το όνομα Δίμορφος, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον μεγαλύτερο αστεροειδή με το όνομα Δίδυμος. Δηλαδή είναι το φεγγάρι του και αποτελεί δυνητικό κίνδυνο για την γη, αφού βρίσκεται σχετικά κοντά μέσα σε μια ομάδα αστεροειδών ονόματι Απόλλων.

Ο Κλεομένης Τσιγάνης, αστροφυσικός Α.Π.Θ., που συμμετέχει στα διαστημικά προγράμματα ποικιλοτρόπως εξηγεί ότι το ταξίδι του σκάφους επί 10 μήνες είχε προορισμό ένα σύστημα δυο αστεροειδών, ο ένας σε τροχιά γύρω από τον άλλο. Επελέγη ο μικρότερος για λόγους ασφάλειας του πειράματος, αλλά και λόγω της μικρής χρονικής τροχιάς του μικρότερου πέριξ του μεγαλύτερου, που διαρκεί 12 ώρες, οπότε η όποια εκτροπή του μικρού από την τροχιά του, π.χ. 10΄- 20΄ θα μπορέσει να μετρηθεί με τα επίγεια τηλεσκόπια τις επόμενες εβδομάδες και θα διαπιστωθεί η επιτυχία του εγχειρήματος.

Η ελληνική ομάδα μηχανικής του τμήματος φυσικής στο ΑΠΘ, έχοντας εμπειρία στην παρακολούθηση ανάλογων φαινομένων, μελέτησαν τις κινήσεις των αστεροειδών και έτσι κλήθηκαν να δημιουργήσουν μοντέλα του τι συνέβαινε στο ουράνιο σώμα προ και μετά την πρόσκρουση του διαστημικού οχήματος, υπό κάποιες παραμέτρους. Τα αποτελέσματα θα χρησιμεύσουν για να ερμηνεύσουν τις παρατηρήσεις, σε ένα πείραμα που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, με την βοήθεια πολλών ομάδων, από πολλές χώρες, σημειώνει ο κ. Τσιγάνης.

Η τελευταία προσέγγισή του αστεροειδούς στην γη τον Νοέμβριο του 2003 ήταν σε απόσταση 7,18 εκατ. χλμ., ενώ η πιο κοντινή του προσέγγιση με τον πλανήτη μας θα είναι στα 5,9 εκατ. χλμ. τον Νοέμβριο του 2123.

Θα έλεγε κάποιος πως πρόκειται για ελληνική περιπέτεια με τόσα οικεία ονόματα. Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση λαμβάνει υπ’ όψιν επιστημονικά δεδομένα και επιλέγει ονόματα βάση των χαρακτηριστικών ενός διαστημικού σώματος. Η πρόταση για την ονομασία κατετέθη από τον κ. Τσιγάνη. Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής “Δήμορφος”, στα ελληνικά σημαίνει «έχον δύο μορφές». Ως στόχος των διαστημικών αποστολών DART και Hera, ο “Δήμορφος” θα γίνει το πρώτο ουράνιο σώμα στην κοσμική ιστορία, του οποίου η μορφή άλλαξε ουσιαστικά ως  αποτέλεσμα ανθρώπινης παρεμβάσεως.

Η συνδρομή του καθηγητού στην διαστημική έρευνα δεν περιορίζεται στην ευφυή ονοματοδοσία των αστεροειδών. Αφορά στην χαοτική διάχυση μικρών πλανητών και την επίδραση του Ύστερου Βαρέως Βομβαρδισμού (σεληνιακού κατακλυσμού) στην δομή της ζώνης των αστεροειδών και των τρωικών αντικειμένων του Δία (γνωστών ως στρατοπέδων). Όλοι οι αστεροειδείς στο τελευταίο σημείο Λαγκράνζ, στην τροχιά του Δία, έχουν ονόματα που αντιστοιχούν σε συμμετέχοντες στον Τρωικό πόλεμο.

Πριν από την πρόσκρουση ο πύραυλος απελευθέρωσε ένα μικρότερο δορυφόρο τον LICIA CUBE , που κατασκευάστηκε από την Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία και ο οποίος παρακολούθησε την πρόσκρουση σε πραγματικό χρόνο και έστειλε στην Γη τις εικόνες του νέου κρατήρα.

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΕυμορφία Δημητρακοπούλου

Σχετικές αναρτήσεις

Σήμα «κινδύνου» από τους επιστήμονες για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη «γηραιά» ήπειρο

admin

Ομίχλη, υγρασία και αφρικανική σκόνη από νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη

admin

«Η Θεσσαλονίκη αλλιώς»- Μια εκδήλωση για τη περιβαλλοντική εικόνα της πόλης, το παρόν και το μέλλον της

admin