ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πολύτιμη εθελοντική αιμοδοσία-Μία φιάλη αίματος μπορεί να σώσει ζωές

Τεράστια είναι η αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας. Σύμφωνα με τη διευθύντρια αιμοδοσίας του νοσοκομείου Αγίου Παύλου, Ανθούλα Κανδύλη, το 2023 η προσφορά αίματος ξεκίνησε καλά στον νομό Θεσσαλονίκης, ενώ ένας ικανοποιητικός αριθμός εθελοντών αιμοδοτών την ημέρα, είναι γύρω στα 40 άτομα.

Σύμφωνα με τον  Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, το να πετύχουμε τον εθνικό στόχο για την επάρκεια αίματος, είναι θέμα που αφορά όλη την κοινωνία, δεν είναι ένα πρόβλημα που λύνεται με τον αιμοδότη της μίας φοράς. Χρειάζεται ενημέρωση στον εθελοντή αιμοδότη, ώστε να μην φοβάται τη διαδικασία, ενώ η χώρα μας συγκεντρώνει το περισσότερο αίμα ανά μονάδα πληθυσμού, είμαστε στην 4 με 5η θέση παγκοσμίως, τόνισε ο κ. Κατσίβελας. Για να συγκεντρώνουμε 600.000 μονάδες αίματος τον χρόνο, χρειάζονται 300.000 εθελοντές αιμοδότες που να δίνουν αίμα δύο φορές τον χρόνο, ενώ τόνισε ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν διάρκεια ζωής 42 ημέρες και τα αιμοπετάλια 5 ημέρες.

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ λειτουργεί κέντρο αιμοδοσίας καθημερινά από τις 8:30-1:30 το πρωί και από τις 5:30-7:30 το απόγευμα, τις Τετάρτες 10:30-1:30 το πρωί, ενώ τις αργίες 9-12:30 το πρωί. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του νοσοκομείου, Μαρία Χατζηκύρκου, οι αιμοδότες που παίρνουν φάρμακα δεν αποκλείονται από την αιμοδοσία, ενώ άτομα με ιστορικό κακοήθειας, καρδιοπάθειας ή  σοβαρού αυτοάνοσου νοσήματος δεν μπορούν να αιμοδοτήσουν. Οι γυναίκες είναι καλύτερο να δίνουν αίμα στη μέση του κύκλου τους.

Η προσφορά αίματος γίνεται ολοένα και περισσότερο αναγκαία, καθώς ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί, επομένως και η ανάγκη για μεταγγίσεις, ενώ οι σύγχρονες χειρουργικές επεμβάσεις, απαιτούν μεγάλες ποσότητες αίματος. Αν δίνει αίμα συστηματικά το 2% του πληθυσμού μιας χώρας, τότε έχει αυτάρκεια σε αίμα.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ3 ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας Βασίλης Δήμος, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 335 θαλασσαιμικοί, εκ των οποίων οι 200 κάνουν μεταγγίσεις στο Ιπποκράτειο, οι 100 στο ΑΧΕΠΑ και οι 35 στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος.

«Κάθε θαλασσαιμικός χρειάζεται τέσσερις φιάλες αίμα τον μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μήνα οι συνολικές ανάγκες των θαλασσαιμικών στη Θεσσαλονίκη ξεπερνούν στις 1.300 φιάλες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα χρειάζονται 67 φιάλες, δηλαδή 60-70 συμπολίτες μας κάθε μέρα πρέπει να αιμοδοτούν μόνο για τις ανάγκες των θαλασσαιμικών. Αυτή την εποχή, λόγω της έξαρσης των ιώσεων, πολλοί αιμοδότες αποκλείονται από την αιμοδοσία, με συνέπεια να μειώνονται τα αποθέματα αίματος στα ψυγεία των νοσοκομείων.

Δράση εθελοντικής αιμοδοσίας για τις ανάγκες των 335 θαλασσαιμικών της πόλης, διοργανώνουν οι Πρόσκοποι της Τοπικής Εφορείας Αναλήψεως σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας και τον Σύνδεσμο Προώθησης της Εθελοντικής Αιμοδοσίας για τη Θαλασσαιμία «Πηγή Ζωής», στις 14 Ιανουαρίου 2023, και ώρες 9:30-13:30, στην Αίθουσα Νερού του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΟΛΓΑ ΔΑΔΙΝΗ, ΕΛΕΝΑ ΧΑΤΖΗΛΙΑΔΟΥ

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΜπέλλα Θεριού

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 09-12-25 18:43 σε Viral, Ελλάδα Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ανάγνωσης Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 12 SHARES Share on Facebook Share on Twitter Μια απρόσμενη αλλά θερμή έκπληξη περίμενε μια υποδιοικήτρια της αστυνομίας από τους αγρότες στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, την ημέρα των γενεθλίων της. Μια τούρτα έκπληξη από τους αγρότες Στο τελωνείο της Εξοχής, εκεί όπου έχουν σταθμεύσει τα τρακτέρ και συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι αγρότες επιφύλαξαν μια τρυφερή κίνηση στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας. Η ίδια συμμετείχε στη διαχείριση του μπλόκου και, με αφορμή τα γενέθλιά της, οι παρόντες αγρότες της προσέφεραν μια τούρτα ως έκπληξη. 185a470f53434cddae296b688640980d Συνοδευόμενη από χαμόγελα και θερμές ευχές, η χειρονομία αυτή δεν ήταν μόνο για τα γενέθλιά της, αλλά και για να εκφράσουν οι αγρότες την ευγνωμοσύνη τους. «Σε ευχαριστούμε που είσαι πάντα δίπλα μας, φροντίζεις για την ασφάλειά μας και είσαι δίκαιη απέναντι σε όλους μας», της είπαν, αναγνωρίζοντας τη στάση της μέσα στις δυσκολίες των ημερών. Δείτε το βίντεο: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός στο τελωνείο Εξοχής Παρά τη συγκινητική στιγμή με την τούρτα, η καθημερινότητα των κινητοποιήσεων συνεχίζεται. Το τελωνείο της Εξοχής θα παραμείνει αποκλεισμένο από τους αγρότες της Δράμας μέχρι τις 8 το βράδυ. Οι συμμετέχοντες θα επανεξετάσουν αύριο τη στρατηγική τους και θα αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί η κινητοποίηση ή αν θα προχωρήσουν σε νέες μορφές πίεσης. Δείτε το βίντεο: Μαζική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε κάλεσμα στην τοπική κοινωνία από τον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Σύλλογο Κάτω Νευροκοπίου. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, καθώς πάνω από 400 άτομα συγκεντρώθηκαν στο τελωνείο της Εξοχής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολίτες, μαθητές, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων, όλοι με κοινό αίτημα έναν καλύτερο αγροτικό μέλλον και βιώσιμες συνθήκες για τις οικογένειές τους. «Είναι ένας κοινός αγώνας, για όλους μας», είπαν με μια φωνή οι συγκεντρωμένοι, ενώ το παρών έδωσαν και αγρότες από άλλες περιοχές όπως η Καβάλα, ο Νέστος και το Παγγαίο, δείχνοντας ότι η αντίδραση παίρνει πλέον παντοπική διάσταση.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *