ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η τυτώ κυνηγάει τρωκτικά και σώζει τις καλλιέργειες στη Θεσσαλία

Η τυτώ είναι ένα όμορφο πουλί που συνοδεύεται από βαριές προκαταλήψεις και ακολουθεί αυστηρή… διατροφή εξαιτίας της οποίας έδωσε το όνομά της σε πρόγραμμα που εφαρμόζεται στη Θεσσαλία για τον φυσικό έλεγχο στο χωράφι των επιβλαβών τρωκτικών. Αυτό που επιτυγχάνει η τυτώ είναι να προστατεύει την αγροτική παραγωγή από τις ζημιές που μπορεί να τις προκαλέσουν τα τρωκτικά χωρίς να απειλεί τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Για το πρόγραμμα που προωθεί ένα βιώσιμο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης αλλά και γενικότερα για τις «πράσινες» λύσεις στην αγροτική διαχείριση μίλησε στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο διδάκτωρ Οικολογίας και Άγριας Πανίδας Βασίλης Μποντζώρλος.

Ο κ. Μποντζώρλος πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια σε μία προσπάθεια να επανασυστήσει την τυτώ στους αγρότες της Θεσσαλίας οι οποίοι μόνο όφελος έχουν από αυτή τη γνωριμία. Η τυτώ είναι νυκτόβιο αρπακτικό, ένας δυναμικός και ιδιαίτερα αποτελεσματικός κυνηγός, με λεία σχεδόν αποκλειστικά τα τρωκτικά. Για την ακρίβεια θεωρείται ο απόλυτος εχθρός των τρωκτικών κι έτσι κερδίζει δίκαια τον χαρακτηρισμό του «φίλου του αγρότη» αφού με τη δράση της προστατεύει τη σοδειά από τα τρωκτικά την ίδια στιγμή που προστατεύει την βιοποικιλότητα της περιοχής. Ανάλογα προβλήματα έχει λύσει η τυτώ εδώ και πολλά στο Ισραήλ και σε πολλές άλλες χώρες.

 

 

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΧριστίνα Χαλεπλίδου

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 09-12-25 18:43 σε Viral, Ελλάδα Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ανάγνωσης Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 12 SHARES Share on Facebook Share on Twitter Μια απρόσμενη αλλά θερμή έκπληξη περίμενε μια υποδιοικήτρια της αστυνομίας από τους αγρότες στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, την ημέρα των γενεθλίων της. Μια τούρτα έκπληξη από τους αγρότες Στο τελωνείο της Εξοχής, εκεί όπου έχουν σταθμεύσει τα τρακτέρ και συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι αγρότες επιφύλαξαν μια τρυφερή κίνηση στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας. Η ίδια συμμετείχε στη διαχείριση του μπλόκου και, με αφορμή τα γενέθλιά της, οι παρόντες αγρότες της προσέφεραν μια τούρτα ως έκπληξη. 185a470f53434cddae296b688640980d Συνοδευόμενη από χαμόγελα και θερμές ευχές, η χειρονομία αυτή δεν ήταν μόνο για τα γενέθλιά της, αλλά και για να εκφράσουν οι αγρότες την ευγνωμοσύνη τους. «Σε ευχαριστούμε που είσαι πάντα δίπλα μας, φροντίζεις για την ασφάλειά μας και είσαι δίκαιη απέναντι σε όλους μας», της είπαν, αναγνωρίζοντας τη στάση της μέσα στις δυσκολίες των ημερών. Δείτε το βίντεο: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός στο τελωνείο Εξοχής Παρά τη συγκινητική στιγμή με την τούρτα, η καθημερινότητα των κινητοποιήσεων συνεχίζεται. Το τελωνείο της Εξοχής θα παραμείνει αποκλεισμένο από τους αγρότες της Δράμας μέχρι τις 8 το βράδυ. Οι συμμετέχοντες θα επανεξετάσουν αύριο τη στρατηγική τους και θα αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί η κινητοποίηση ή αν θα προχωρήσουν σε νέες μορφές πίεσης. Δείτε το βίντεο: Μαζική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε κάλεσμα στην τοπική κοινωνία από τον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Σύλλογο Κάτω Νευροκοπίου. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, καθώς πάνω από 400 άτομα συγκεντρώθηκαν στο τελωνείο της Εξοχής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολίτες, μαθητές, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων, όλοι με κοινό αίτημα έναν καλύτερο αγροτικό μέλλον και βιώσιμες συνθήκες για τις οικογένειές τους. «Είναι ένας κοινός αγώνας, για όλους μας», είπαν με μια φωνή οι συγκεντρωμένοι, ενώ το παρών έδωσαν και αγρότες από άλλες περιοχές όπως η Καβάλα, ο Νέστος και το Παγγαίο, δείχνοντας ότι η αντίδραση παίρνει πλέον παντοπική διάσταση.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *