Image default
ΒΙΝΤΕΟΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η φύση συνεργάζεται αρμονικά…

Αντίθετα με τις ανθρώπινες κοινωνίες, των οποίων τα μέλη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να συνεργαστούν, η φύση καταφέρνει και επιβιώνει χάρη στην σοφία του ζωικού, ακόμη και του φυτικού βασιλείου.

Στην μικρή Πρέσπα στην Φλώρινα τα αποδημητικά εγκαταλείπουν την περιοχή τον χειμώνα για θερμότερα κλίματα. Ωστόσο, κάποιοι κάτοικοι των λιμνών παραμένουν και αγωνίζονται για την επιβίωση.

Η δημοσιογράφος Σοφία Ζουζέλη, μας εισάγει στον θαυμαστό κόσμο των πτηνών. Δεινοί αλιείς μεν, την εποχή του ψύχους χρειάζονται μια επιπλέον βοήθεια δε. Τα ψάρια, που αποτελούν την τροφή τους λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών μένουν στον βυθό. Οι πελεκάνοι που ψαρεύουν στην επιφάνεια, αδυνατούν να πιάσουν κάτι στα βαθιά νερά. Τότε διαπιστώνεται ότι συγκάτοικοί τους στην λίμνη, οι κορμοράνοι, ανακατεύουν τον βυθό με αποτέλεσμα να βοηθούν και τους πελεκάνους να πάρουν το μερίδιο τους στην ψαριά. Οι μόνοι που βγαίνουν χαμένοι από αυτήν την συνεργασία είναι τα ψάρια, αλλά σε κάθε ιστορία υπάρχει κάποιος που στο τέλος καταλήγει στο “πιάτο” των άλλων.

Κάτι ανάλογο γίνεται με τα μικροσκοπικά κολιμπρί, τα οποία στις βόρειες και ορεινές περιοχές εξαρτώνται από τους δρυοκολάπτες, οι οποίοι σκαλίζουν τους κορμούς των δένδρων και ο ζαχαρούχος χυμός που ρέει είναι η πηγή τροφής για τα κολιμπρί, που επωφελούνται από την δουλειά των δρυοκολαπτών. Σε άλλες νοτιότερες περιοχές πολλά φυτά παράγουν λίγους κόκκους γύρης για να προσελκύουν συγκεκριμένα είδη όπως τα κολιμπρί, παρέχοντας τους ως ανταμοιβή το νέκταρ, προκειμένου να επιτύχουν την επικονίαση και την δική τους αναπαραγωγή.

Ένα κόσμος ισορροπίας, που διαταράσσεται μόνο από την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά των ανθρώπων, κατεχόμενων από οίηση ότι υπερέχουν ως είδος.

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΕυμορφία Δημητρακοπούλου

Σχετικές αναρτήσεις

Θεσσαλονίκη: Στάση εργασίας και διαμαρτυρία στην 3η ΥΠΕ από νοσοκομειακούς γιατρούς

admin

Καλαμάτα: Από 26 – 31 Μαρτίου το 2ο Παιδικό & Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου (video)

admin

Σ. Σπανού: Η βραβευμένη σεφ με τις παραδοσιακές συνταγές

admin
Translate »
×