Θέατρο Βρετάνια: Επιστρέφουν οι «Μάγισσες» – Έρχεται «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών»
«Oh Captain! My Captain!». Κι έπειτα μια δρασκελιά κι ανεβαίνουν στα θρανία. «Άρπαξε τη μέρα!» (Carpe Diem). Θρυλικό… Και, προηγουμένως, ο έρωτας μιας γυναίκας με έναν παντρεμένο οδηγεί σε ένα απάνθρωπο «κυνήγι μαγισσών», με στόχο πρώτα τη σύζυγό του, στο Σάλεμ του 1692. Πραγματικό και θρυλικό επίσης…
Δύο σκηνοθέτες της νεότερης – όχι μόνον ληξιαρχικά – γενιάς θα «κατοικήσουν», με δύο έργα αγαπημένα (από τον κινηματογράφο και το θέατρο), στο Θέατρο Βρετάνια στη νέα θεατρική σεζόν. Όπως το θέτει ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ασπιώτης: «Χαίρομαι πολύ, που θα γίνει ένας ναός δημιουργίας για νεότερους ανθρώπους». Ελπίζοντας στη μετατροπή σε – αντίστοιχη – κυψέλη στο μέλλον.
Πάμε, όμως, στις ίδιες τις παραστάσεις. Ο Νικορέστης Χανιωτάκης επαναφέρει, με νέα διανομή, την περυσινή θεατρική επιτυχία του, με τις «Μάγισσες του Σάλεμ» του μεγάλου Αμερικανού Άρθουρ Μίλερ, από τις αρχές Οκτωβρίου.
«Μάγισσες του Σάλεμ» – Επιστρέφουν στο Θέατρο Βρετάνια
«Ένα έργο για την ατομική συνείδηση και την κοινωνική τυραννία που βιώνει κάθε πολιτισμός και κάθε γενιά», όπως το έχουν θέσει οι New York Times. Θεατρικό έργο μεν, που επίσης έγινε ταινία (The Crucible, με την Γουινόνα Ράιντερ και τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις, σε σκηνοθεσία Νίκολας Χάιτνερ, το 1996, αλλά και το 1957 από τον Ρεϊμόν Ρουλό, με την Σιμόν Σινιορέ και τον Ίβ Μοντάν, σε συνεργασία με τον Ζαν-Πολ Σαρτρ στο σενάριο).
Και από το Δεκέμβριο του 2022, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης αναλαμβάνει να θέσει επί σκηνής του Βρετάνια τη θρυλική κινηματογραφική ταινία του Πίτερ Γουίαρ, σε σενάριο του Τομ Σούλμαν, «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» (Dead Poets’ Society, του 1989, με τον αξέχαστο Ρόμπιν Γουίλιαμς στον ρόλο του καθηγητή Τζον Κίτινγκ).
Για να φωνάξει εκείνο το παγκόσμιο, έκτοτε, σύνθημα «Άδραξε τη μέρα!» και το «Μόνο στα όνειρά τους μπορούν να είναι οι άνθρωποι πραγματικά ελεύθεροι». Κοινός «παρονομαστής» – ας τον πούμε έτσι – και στις δύο παραστάσεις ο Άκης Σακελλαρίου. Τζον Πρόκτορ στις «Μάγισσες», καθηγητής Τζον Κίτινγκ στον «Κύκλο». Με σύζυγο (Ελίζαμπεθ Πρόκτορ) την Ρένια Λουίζίδου.
Κατά τα άλλα στη νέα διανομή της παράστασης, από τις αρχές Οκτωβρίου στο Βρετάνια, μένουν ο Γιάννης Καλατζόπουλος (Σαμουήλ Πάρις) και η Μελίνα Βαμβακά (Ρεβέκκα Κόρεϊ), αλλά αναλαμβάνουν θεατρική δράση ο Μιχάλης Αεράκης στον ρόλο του Δικαστή Ντάνφορθ, η Δανάη Επιθυμιάδη ως «πέτρα του σκανδάλου», Άμπιγκεϊλ Γουίλιαμς και ο Κώστας Κάππας στον ρόλο του Τζον Χέιλ.
«Το “κυνήγι των μαγισσών” συνεχίζει να υπάρχει», υποστηρίζει ο σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης, που δούλευε κάπου δύο χρόνια το έργο του Άρθουρ Μίλερ και υπογράφει και τη μετάφρασή του.
«Εξακολουθούμε να βλέπουμε συχνά παραδείγματα του πώς επηρεάζει η συλλογική την ατομική συνείδηση και το αντίστροφο. Η κοινωνία ανέκαθεν είναι ανθρωποφαγική. Ο άνθρωπος θρέφεται από το κυνήγι του διπλανού, έτσι αισθάνεται περισσότερο ασφαλής ο ίδιος, όμως δεν πρέπει να ξεχνάει πως η ζωή κάνει κύκλους. Η συμφορά του διπλανού μας μπορεί να χτυπήσει και την δική μας πόρτα».
«Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών» – Τον Δεκέμβρη στο Θέατρο Βρετάνια
Και πάμε στο Carpe Diem του «Κύκλου των χαμένων ποιητών», που οι περισσότεροι θυμόμαστε από την κινηματογραφική του επιτυχία. Ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος του, Τομ Σούλμαν, υπέγραψε και μια θεατρική εκδοχή που ανέβηκε πολλάκις στο Μπρόντγουεϊ (ακόμη και off-off) και στα μέρη μας στο Θέατρο Κάππα από τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, με τον Σπύρο Παπαδόπουλο, το 2020, σε μετάφραση της Νικολέτας Κοτσαηλίδου.
Την ίδια μετάφραση κρατάει και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, που στη φετινή σεζόν (από Οκτώβριο) αναλαμβάνει δράση και στο ΚΘΒΕ, με τον «Μπαμπά τον πόλεμο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Για να ξεκινήσει από Δεκέμβριο στην Αθήνα και στο Βρετάνια με τον «Κύκλο».
Σημαντικό έργο θεωρεί τον «Κύκλο των χαμένων ποιητών» ο Θεσσαλονικιός σκηνοθέτης. Όσο σημαντικό θεωρεί και το θέμα της παιδείας. Της εκπαίδευσης, αν θέλετε. «Είναι η ισχυρότερη βάση για να φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία», μού λέει. «Είναι σημαντικό ένας καθηγητής να βάζει τους μαθητές του να θέλουν να μάθουν, να γίνουν ωραίοι άνθρωποι. Το χρειαζόμαστε αυτό». Ναι, αλλά συμβαίνει αυτό στον κόσμο μας; «Είμαι αισιόδοξος ότι έχει αρχίσει να γίνεται στις νεότερες γενιές».
Οι οκτώ «μαθητές», που είναι νεότατοι ηθοποιοί, άρτι αποφοιτήσαντες ή σπουδαστές σε σχολές, επιλέχθηκαν σε ακρόαση – μαμούθ. Κράτησε ένα μήνα, οργανώθηκε σε τρεις κύκλους επιλογής και συμμετείχαν σε αυτήν κάπου 200 «παιδιά», που είχαν πολύ φρέσκο το… Λύκειο.
Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης υπόσχεται ότι σε τούτο τον θεατρικό «Κύκλο των χαμένων ποιητών» το κοινό θα θαυμάσει μερικά από τα καλύτερα νέα ταλέντα, που προέκυψαν από αυτή την διεξοδική επιλογή. Ενώ πέρα από τον καθηγητή… Άκη Σακελλαρίου, θα συμμετέχουν και δύο κοπέλες: η Ελένη Λαφαζάνη και η Λυδία Στέφου.
Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com
The post Θέατρο Βρετάνια: Επιστρέφουν οι «Μάγισσες» – Έρχεται «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» appeared first on Youfly.
Μετάβαση στην Πηγή Youfly.com
Author: Youfly.com Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης