ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Οι πολίτες θα βοηθούν στην καταγραφή του μικροκλίματος της πόλης με φορητούς αισθητήρες

Μετεο 3ο Δημοτικό Διαβατών

Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Διαβατών Θεσσαλονίκης εγκαταστάθηκε ο πρώτος από τους 16 συνολικά μετεωρολογικούς σταθμούς που θα βοηθήσουν στη συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων για την καλύτερη προσαρμογή της πόλης στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου. Το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα CityCLIM ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη με την εγκατάσταση των σταθμών στα σχολεία και θα συνεχιστεί με μια καινοτομία.

Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα μπορούν να κυκλοφορούν με έναν μικρό αισθητήρα στις συνήθεις διαδρομές τους μέσα στην πόλη, συλλέγοντας δεδομένα για το αστικό κλίμα.  Το Κέντρο Περιβαλλοντικών Ερευνών στη Θεσσαλονίκη θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα αυτά για επιστημονικούς σκοπούς, η δε πόλη για έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. 

Οι αισθητήρες αυτοί μπορούν να προσκολληθούν σε ποδήλατα ή αυτοκίνητα και να καταγράφουν τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο μετεωρολόγος και γεωλόγος Χρυσόστομος Παρανός. Με τον τρόπο αυτόν θα καταγράφεται λεπτομερώς το μικροκλίμα της Θεσσαλονίκης και θα μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις για παρεμβάσεις στην πόλη που θα την κάνουν βιώσιμη, πρόσθεσε.

Η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει το σχολείο μας και δίνει κίνητρα στους μαθητές μας να ασχοληθούν με την κλιματική κρίση, δήλωσε η Βάλια Γάκη, διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διαβατών.

Ρεπορτάζ Φ. Βαρβάρα

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΒασίλης Καραμπάσης

You may also like

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *