ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Πρεμιέρα πανελλαδικών εξετάσεων με ανάμικτα συναισθήματα για μαθητές και γονείς

Ξεκίνησαν σήμερα οι Πανελλαδικές Εξετάσεις με τους μαθητές των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) να έχουν εξεταστεί στη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία. Τα παιδιά με τις μάσκες τους και το αρνητικό self test ανά χείρας, έδωσαν εξετάσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Τα συναισθήματα ήταν ανάμικτα, με κύριο αυτό της χαράς που σε λίγο καιρό θα τελειώσει αυτή η δύσκολη σχολική χρονιά, μετά την παρατεταμένη καραντίνα. Η διαδικασία της εξέτασης εξελίχθηκε ομαλά.

Στην Κεντρική Μακεδονία, οι πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ διεξάγονται σε 154 εξεταστικά κέντρα, όπου συνολικά μία θέση στην ανώτατη εκπαίδευση διεκδικούν 14.418 υποψήφιοι, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Τα 94 από τα 154 εξεταστικά κέντρα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, όπου εξετάζονται 9.242 υποψήφιοι.

Σε ό,τι αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), οι εξετάσεις ξεκινούν αύριο 15/6/2021, με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Σε όλη την Κεντρική Μακεδονία έχουν συσταθεί 22 εξεταστικά κέντρα, στα οποία θα εξεταστούν 4.860 υποψήφιοι. Τα 13 από αυτά θα λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη και θα εξεταστούν 2.776 υποψήφιοι.

Οι μαθητές των ΓΕΛ προσήλθαν σήμερα στα εξεταστικά κέντρα στις 8 το πρωί, φορώντας μάσκα και με την επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test).Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, υπήρχε σύσταση προς τους συγγενείς των υποψηφίων να μην συνωστίζονται έξω από τον χώρο του εξεταστικού κέντρου.

Η εξέταση του μαθήματος, που συνολικά διαρκεί τρεις ώρες, ξεκίνησε στις 8.30 το πρωί. Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 10 πρωί έδωσε στη δημοσιότητα τα σημερινά θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος στις Πανελλήνιες είναι η κατάθεση δύο μηχανογραφικών (για φοίτηση σε ΑΕΙ και Δημόσιο ΙΕΚ), η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε κάποιες σχολές, η μείωση σε άλλες και η ενημέρωση των υποψηφίων με SMS για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους. Επίσης, επανέρχονται οι Συντελεστές Βαρύτητας του 2019 για τον υπολογισμό των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Στην αίθουσα της εξέτασης οι υποψήφιοι απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας. Επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Εάν ασθενήσει κάποιος υποψήφιος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, θα του δοθεί η δυνατότητα να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο.

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΙΑ ΧΡΙΣΤΑΡΑ

 

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Μπέλλα Θεριού

You may also like

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *