ΥΓΕΙΑ

Ιατρικός Σύλλογος: Πρώιμη διάγνωση, θεραπεία, ανακουφιστική φροντίδα, οι πυλώνες της εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο

«Η Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου μας δίνει την ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα ελπίδας και συμπαράστασης, σε όλους τους συνανθρώπους μας που δίνουν τη μάχη ενάντια στην ασθένεια καθώς και στους επιστήμονες, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους για να προσφέρουν νέα όπλα στον ασθενή. Δεσμευόμαστε ότι θα συμβάλλουμε από τον πλευρά που μας αναλογεί, στην πρόληψη της νόσου και σε μια καλύτερη περίθαλψη για τον ασθενή. Η πανδημική κρίση έφερε σημαντική επιβάρυνση στα συστήματα υγείας, με ορατά τα δυσμενή αποτελέσματα, για τους ογκολογικούς ασθενείς. Οφείλουμε να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα, στην περίθαλψη της ευαίσθητης αυτής ομάδας των ασθενών», αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Σημειώνει ότι πυλώνες της εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο, αποτελούν η πρώιμη διάγνωση, η θεραπεία και η ανακουφιστική φροντίδα. «Αποτελεί χρέος της πολιτείας, η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασθενών, στις σύγχρονες θεραπείες που έχουν ανάγκη», αναφέρει και προσθέτει ότι οι γιατροί των δημοσίων δομών στηρίζουν το σύστημα υγείας, ωστόσο είναι απαραίτητη, η άμεση ενίσχυση των ογκολογικών κλινικών, με εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό. Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Αττικής, τονίζει, θα συνεχίσει την προσπάθεια να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, με διάθεση κονδυλίων που αξιοποιούνται για την ενίσχυση των δομών υγείας. Στο μήνυμά του ο κ. Πατούλης αναφέρεται και στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου «Απόστολος Δοξιάδης» και «Φώφη Γεννηματά», τονίζοντας ότι σηματοδοτούν μια νέα εποχή, στη πρόληψη του καρκίνου στη χώρα μας. Σχετικά με την ενημέρωση του κοινού σημαντική είναι η συμβολή των ΚΕΠ Υγείας που λειτουργούν στους 150 δήμους – μέλη του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, με προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, διαθέσιμα σε όλους τους πολίτες. «Καθώς ένας στους τρείς καρκίνους μπορεί να προληφθεί, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες, για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου», υπογραμμίζει ο κ. Πατούλης.

Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη για την οργάνωση δομών ανακουφιστικής φροντίδας. «Οφείλουμε ως κοινωνία να διασφαλίσουμε στους ασθενείς ότι μπορούν να φύγουν με αξιοπρέπεια», καταλήγει.

 


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ygeiamou.gr team

Σχετικές αναρτήσεις

Άνοια: Τι κρύβεται πίσω από τις κρίσεις διαύγειας των ασθενών – Ποιοι έχουν συχνότερα «καθαρό» μυαλό

admin

Αφρικανική σκόνη: Αποφυγή μετακινήσεων και χρήση μάσκας προτείνουν οι ειδικοί

admin

Γεγονός το 1ο Αρωματικό Συμπόσιο στην Αθήνα

admin
Translate »
×