Image default
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ιγμορίτιδα: Πώς να βρείτε ανακούφιση από την συμφόρηση και την πίεση στα ιγμόρεια

Η ιγμορίτιδα (μόλυνση των ιγμορείων) είναι όταν εμφανίζεται φλεγμονή σε διαφορετικούς εναέριους χώρους μέσα στο πρόσωπό σας. Όταν συμβεί αυτό, τα ιγμόρειά σας φράσσονται και ο αέρας δεν μπορεί να ρέει ελεύθερα.

Καθώς τα ιγμόρειά σας είναι επενδεδυμένα με ιστό και περιορίζονται από τη δομή των οστών σας, αυτή η συμφόρηση των κόλπων μπορεί επίσης να προκαλέσει αρκετή δυσφορία.

“Όταν αυτοί οι χώροι βουλώνουν, μπορεί πραγματικά να προκαλέσει μεγάλη πίεση”, λέει ο οικογενειακός γιατρός, δρ. Neha Vyas. “Γι’ αυτό πολλοί αναφέρουν ότι έχουν πόνο στο πρόσωπό τους”.

Η συμφόρηση των κόλπων δεν επηρεάζει μόνο την μύτη σας. Επηρεάζει και άλλες περιοχές του προσώπου και του σώματός σας, όπως:

  • Πάνω από τα φρύδια
  • Μέσα στα μάγουλα
  • Ανάμεσα στα μάτια
  • Ακόμα και στα δόντια

Η ρινική συμφόρηση δεν είναι αστείο και, ειδικά αν παρατείνεται, πρέπει να έχετε μερικές χρήσιμες θεραπείες διαθέσιμες.

Ιγμορίτιδα: Τι να κάνετε για την πίεση και την συμφόρηση των κόλπων

Ρινικό σπρέι

Η πρώτη γραμμή άμυνας είναι να πάρετε ένα ρινικό σπρέι, το οποίο μπορεί να αποσυμφορήσει τις μπλοκαρισμένες ρινικές οδούς. Υπάρχουν διάφοροι τύποι (σπρέι με στεροειδή ή με αντιισταμινικές ουσίες) που στοχεύουν απευθείας στα ρουθούνια.

“Αυτά είναι πραγματικά καλά για να ξεκινήσετε. Αν αισθάνεστε ότι εμφανίζεται μια μικρή συμφόρηση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ρινικό σπρέι με φυσιολογικό ορό για να ανακουφιστείτε”.

Μπορείτε να βρείτε αυτά τα σπρέι στο φαρμακείο και να τα αγοράσετε χωρίς συνταγή. Απλώς να θυμάστε ότι τα ρινικά σπρέι δεν είναι κοινόχρηστα, δηλαδή, μην τα μοιράζεστε με κανέναν άλλο.

Ρινικές πλύσεις

Γίνεται με μια ειδική συσκευή σε σχήμα τσαγιέρας που χρησιμοποιεί αποσταγμένο νερό και αλατούχο διάλυμα για να καθαρίσει τις ρινικές οδούς. Μπορείτε να φτιάξετε ένα αλατούχο διάλυμα και στο σπίτι προσθέτοντας αλάτι σε ήδη βρασμένο νερό (να έχει κρυώσει πρώτα!), αλλά ο δρ. Vyas συνιστά να χρησιμοποιείτε τα προϊόντα που διατίθενται στα φαρμακεία διότι έχουν τα πάντα μετρημένα σωστά. Η συσκευή (φιάλη συμπίεσης) λειτουργεί καθαρίζοντας τις ουσίες στις ρινικές διόδους αρκετά καλά.

Απλώς φροντίστε να χρησιμοποιείτε αποσταγμένο, φιλτραρισμένο ή βρασμένο νερό σε θερμοκρασία δωματίου και ποτέ απευθείας νερό βρύσης, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις. Και αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το πώς να χρησιμοποιήσετε την φιάλη, μιλήστε με έναν γιατρό.

Ζεστό ντους

Ένας άλλος εύκολος τρόπος για να ανακουφίσετε τα ιγμόρειά σας είναι με κάποια θεραπεία με ατμό, όπως ένα ζεστό ντους.

“Η ζέστη και η υγρασία από το νερό είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός και βοηθούν στο άνοιγμα όλων αυτών των βουλωμένων περιοχών στο πρόσωπό σας”, εξηγεί ο δρ. Vyas.

Εάν δεν έχετε χρόνο για ένα πλήρες ντους, μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από τα οφέλη του ατμού που αποφράσσουν με άλλους τρόπους: “Μπορείτε να πάρετε ένα πανί, να το μουλιάσετε σε ζεστό νερό και μετά να το βάλετε στο πρόσωπό σας”.

Υγραντήρας ή ατμοποιητής

Εάν το ζεστό ντους δεν φέρει αποτέλεσμα, μια άλλη επιλογή είναι ένας υγραντήρας ή ένας ατμοποιητής (διατίθεται στα περισσότερα φαρμακεία). Αυτά παρέχουν μια σταθερή ροή υγρασίας στον αέρα του δωματίου και βοηθούν να καθαρίσετε τα ιγμόρειά σας. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην κρεβατοκάμαρα, εάν η συμφόρηση επηρεάζει τον ύπνο σας.

Ζεστό τσάι ή άλλο ρόφημα

“Μπορείτε να ζεστάνετε τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό σας με κάποιο ζεστό τσάι χωρίς καφεΐνη ή κάποιο άλλο ζεστό ρόφημα της επιλογής σας”, προτείνει ο δρ. Vyas. Με αυτόν τον τρόπο, το περιεχόμενο της μύτης σας μπορεί να χαλαρώσει και έτσι θα αναπνεύσετε και θα νιώσετε καλύτερα.

Έλαιο ευκαλύπτου

Ο ευκάλυπτος μπορεί να είναι εξαιρετική καταπραϋντική θεραπεία για τα φραγμένα ιγμόρεια.

Λάβετε όμως υπόψη ότι το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου μπορεί να είναι ερεθιστικό για το δέρμα. Έτσι πρέπει να βάζετε πάντα πολύ μικρή δόση. Φροντίστε να αραιώσετε το λάδι καλά πριν το χρησιμοποιήσετε σε ένα διαχύτη αέρα και χρησιμοποιήστε μόνο πολύ μικρή ποσότητα όταν το τρίβετε γύρω από τους κροτάφους σας και κοντά στην μύτη σας.

Φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή

Εάν το μπούκωμα και το “βαρύ κεφάλι” δεν υποχωρούν, μπορεί να χρειαστείτε και κάποια αντιφλεγμονώδη για να σας βοηθήσουν. Ο δρ. Vyas συνιστά την λήψη φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή όπως η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη. “Βοηθούν στην μείωση του οιδήματος που νιώθετε στα ιγμόρειά σας”, λέει.

Όπως πάντα, φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν δεν είστε σίγουροι ποια αναλγητικά είναι τα καλύτερα για εσάς.

Iatropedia.gr

The post Ιγμορίτιδα: Πώς να βρείτε ανακούφιση από την συμφόρηση και την πίεση στα ιγμόρεια appeared first on Fumara.gr.


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Τίνα Θεοδώρου

Σχετικές αναρτήσεις

Μερίδες φαγητού: Πόσα γραμμάρια πρέπει να τρώμε – Από ζυμαρικά, τυρί, ψωμί του τοστ μέχρι και φρούτα

admin

Μην περιμένετε το τέλος του κόσμου για να συνειδητοποιήσετε τη σημασία της ζωής

admin

Το κατασπάραξαν τα σκυλιά: Μωρό 1 έτους είχε τον πιο Tpαγικό θάνατο μέσα στο σπίτι του, σε σοκ οι γονείς – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

admin