ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Τα έντομα που μπορούν να τον ανιχνεύσουν – Καλύτερα από τους σκύλους

Mικροσκοπικά, πολυδύναμα και με πολύτιμες ιδιότητες ακόμα και για τους ανθρώπους. Τα μυρμήγκια, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν έτσι ώστε να ανιχνεύουν τον καρκίνο στα ούρα.

Αν και η όσφρηση των μυρμηγκιών απέχει πολύ από το να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστικό εργαλείο, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, δήλωσαν οι ερευνητές.

Το πολύτιμο οσφρητικό «εργαλείο» των μυρμηγκιών είναι οι υποδοχείς στις κεραίες τους, καθώς δε διαθέτουν μύτη. Χρησιμοποιούν τις κεραίες για να βρουν τροφή ή να εντοπίσουν πιθανούς συντρόφους.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences , οι επιστήμονες εκπαίδευσαν τα μυρμήγκια (Formica fusca) έτσι ώστε να χρησιμοποιούν αυτούς τους οξείς οσφρητικούς υποδοχείς για την εύρεση όγκων.

Στα εργαστηριακά πειράματα, η επιστημονική ομάδα μεταμόσχευσε καρκινικούς όγκους του μαστού από ανθρώπινα δείγματα σε ποντίκια και στη συνέχεια εκπαίδευσαν τα 35 έντομα να συσχετίζουν τα δείγματα από τα ούρα των τρωκτικών που έφεραν όγκους με τη ζάχαρη.

Στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι τα μυρμήγια πέρασαν 20% περισσότερο χρόνο δίπλα σε δείγματα ούρων που προέρχονταν από τρωκτικά με όγκους σε σχέση με τα δείγματα ούρων από υγιή τρωκτικά, σύμφωνα με τα ερευνητικά αποτελέσματα.

Επειδή τα καρκινικά κύτταρα περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις που οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως βιοδείκτες για τον καρκίνο, ζώα όπως οι σκύλοι – και τώρα έντομα όπως τα μυρμήγκια – μπορούν να εκπαιδευτούν γρήγορα και να εντοπίζουν αυτές τις ανωμαλίες μέσω της όσφρησής τους.

Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μυρμήγκια ενδεχομένως να διατηρούν το προβάδισμα έναντι των σκύλων, επειδή η εκπαίδευσή τους είναι λιγότερο χρονοβόρα.

«Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά υποσχόμενα, όμως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι απέχουμε πολύ από το να τα χρησιμοποιούμε ως καθημερινό τρόπο ανίχνευσης του καρκίνου» καταλήγει ο Baptiste Piqueret, επικεφαλής της μελέτης και ηθολόγος στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris North της Γαλλίας.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος: Εννέα τρόποι να μειώσετε έως και 50% τον κίνδυνο νόσου

Κληρονομικός καρκίνος: Οι 3 πιο συχνοί τύποι

 


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ygeiamou.gr team

Σχετικές αναρτήσεις

ΠΟΥ: Δεν υπήρξε συμφωνία για την πρόληψη των πανδημιών στον Οργανισμό

admin

ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους

admin

Ημέρα σταδιοδρομίας για τα παιδιά των εργαζομένων του Ομίλου Hellenic Healthcare

admin
Translate »
×