ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός – Εμβόλια: Πόσο τα εμπιστευόμαστε – Έρευνα «μετρά» τον δισταγμό και την αποδοχή

Με μεγαλύτερη αποδοχή φαίνεται πως χαρακτηρίζεται πλέον η σχέση μας με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, αγγίζοντας σχεδόν και το 80%, Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα σε 23 χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, η αποδοχή του εμβολιασμού αυξήθηκε παγκοσμίως, από 75,2% το 2021 σε 79,1% το 2022.

Ωστόσο, η αποδοχή του εμβολίου μειώθηκε σε οκτώ χώρες και σχεδόν ένας στους οκτώ εμβολιασμένους ερωτηθέντες, ιδίως νεότεροι άνδρες και γυναίκες, δίσταζε να λάβει την αναμνηστική δόση.

Με επικεφαλής το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) και τη Μεταπτυχιακή Σχολή Δημόσιας Υγείας και Πολιτικής Υγείας του City University of New York (CUNY SPH), η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, υπογραμμίζει τη μεγάλη ποικιλομορφία μεταξύ των χωρών και την ανάγκη για προσαρμοσμένες στρατηγικές επικοινωνίας για να αντιμετωπιστεί η διστακτικότητα προς το εμβόλιο.

Για να πραγματοποιηθούν, όμως, αυτές οι στρατηγικές αποτελεσματικά, θα πρέπει να υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τις τάσεις διστακτικότητας στα εμβόλια (αν μειώνεται ή αυξάνεται και σε ποιους πληθυσμούς) και τους παράγοντες που επηρεάζουν την αποδοχή των εμβολίων, όπως το εισόδημα ή η εκπαίδευση.

Έτσι, η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε μια σειρά ερευνών που ξεκίνησαν το 2020 σε χώρες που επλήγησαν καθοριστικά από την πανδημία (Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Εκουαδόρ, Γαλλία, Γερμανία, Γκάνα, Ινδία, Ιταλία, Κένυα, Μεξικό, Νιγηρία, Περού, Πολωνία, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ισπανία, Σουηδία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες).

Τα στοιχεία της παρούσας μελέτης αντιστοιχούν στην τρίτη έρευνα που διεξήχθη μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2022.

Συνολικά, έλαβαν μέρος 23 χιλιάδες συμμετέχοντες, χίλιοι από την κάθε χώρα. Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι:

  • αυξήθηκε κατά 5,2% η αποδοχή του εμβολιασμού από τον Ιούνιο του 2021
  • η προθυμία των γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους αυξήθηκε ελαφρώς, από 67,6% το 2021 σε 69,5% το 2022
  • η διστακτικότητα αυξήθηκε σε σε οκτώ χώρες, από 1,0% στο Ηνωμένο Βασίλειο έως 21,1% στη Νότια Αφρική
  • ένας στους οκτώ (12,1%) εμβολιασμένους ήταν διστακτικός όσον αφορά τις αναμνηστικές δόσεις, με τον μεγαλύτερο δισταγμό να παρατηρείται στις νεότερες ηλικιακές ομάδες (18-29).
  • σχεδόν το 40% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι έδιναν λιγότερη προσοχή στις νέες πληροφορίες για τον κορωνοϊό αλλά και τις οδηγίες σχετικά με τον εμβολιασμό.

Αναφορικά με τις νέες θεραπείες για τον κορωνοϊό που έχουν εφαρμοστεί παγκοσμίως, η ιβερμεκτίνη ελήφθη με την ίδια συχνότητα όπως και άλλα εγκεκριμένα φάρμακα, παρόλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και άλλοι οργανισμοί δεν συνιστούν τη χρήση της για την πρόληψη ή τη θεραπεία της λοίμωξης COVID-19.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν 

Σε ορισμένες χώρες, η διστακτικότητα ως προς το εμβόλιο συνδεόταν με μεταβλητές όπως το γυναικείο φύλο (π.χ. Κίνα, Πολωνία και Ρωσία), την έλλειψη πανεπιστημιακού πτυχίου (π.χ. Γαλλία, Πολωνία, Νότια Αφρική, Σουηδία και ΗΠΑ) ή το χαμηλότερο εισόδημα (π.χ. Καναδάς, Γερμανία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο). Επιπλέον, το προφίλ των ατόμων που ενδιαφέρονταν λιγότερο για την πανδημία διέφερε μεταξύ των χωρών.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι στρατηγικές δημόσιας υγείας που στοχεύουν στην ενίσχυση της αναμνηστικής κάλυψης θα πρέπει να είναι πιο εξελιγμένες και προσαρμόσιμες για κάθε περιβάλλον και πληθυσμό-στόχο» καταλήγει ο δρ. Jeffrey V Lazarus, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για τα συστήματα υγείας στο ISGlobal.

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός – Εμβολιασμός: Αυτή είναι η καλύτερη ώρα να κλείσετε ραντεβού

Κορωνοϊός – Αντισώματα: Το απρόσμενο πλεονέκτημα των 50ρηδων

 


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Μαρία Κοτοπούλη

Σχετικές αναρτήσεις

Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Οδηγούν σε αυτοκτονικό ιδεασμό; Ο ΕΜΑ απαντά

admin

Άλλαξε πρόσωπο η πολύπαθη προνοιακή μονάδα Λεχαινών – Φιλοξενεί 24 άτομα

admin

Διοικητές Νοσοκομείων: Μετά τα γραπτά έρχεται η προφορική συνέντευξη – Πώς θα επιλεγεί η τελική τριάδα για κάθε θέση

admin
Translate »
×