Image default
ΥΓΕΙΑ

Λιπώδες ήπαρ: Τριπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος θα μπορούσε να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η συγκέντρωση αυτή θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Η επιστημονική κοινότητα ήδη γνωρίζει ότι η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη ηπατική βλάβη και να αυξήσει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Υπάρχει, ωστόσο, λιγότερη έρευνα σχετικά με τη σχέση της νόσου με την καρδιακή ανεπάρκεια.

Για να διερευνηθεί λοιπόν περαιτέρω η συσχέτιση, οι ερευνητές εστίασαν σε δεδομένα υγείας για την περίοδο μεταξύ του 2005 και 2018, εντοπίζοντας 3,8 εκατομμύρια ενήλικες με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 400.000 που είχαν επίσης καρδιακή ανεπάρκεια. Οι άνδρες ασθενείς που ήταν μεγαλύτερης ηλικίας ή που είχαν διαβήτη ή στεφανιαία νόσο διέτρεχαν ιδιαίτερα υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια.

Μάλιστα, διέτρεχαν έως και 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με εκείνους που δεν έπασχαν από τη νόσο.

«Αναμέναμε έναν τέτοιο υψηλότερο κίνδυνο, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό» δηλώνει ο Δρ Vardhmaan Jain, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και υπότροφος καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory στην Ατλάντα.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν αυτό το μήνα στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, θεωρούνται προκαταρκτικά.

«Οι γιατροί θα πρέπει να παρακολουθούν στενά την καρδιακή λειτουργία καθώς και τους βιοδείκτες του ήπατος και να βεβαιώνονται ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια δεν αναπτύσσουν λιπώδη ηπατική νόσο και αντίστροφα» επισημαίνει ο ερευνητής.

Συμπληρώνει, ακόμη, ότι η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη παίζουν συχνά σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναδεικνύουν ότι θα πρέπει να παίρνετε σοβαρά την κατάσταση της υγεία σας όσο νωρίτερα γίνεται, διατηρώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής μακροπρόθεσμα» καταλήγει.

Ωστόσο, τονίζει ότι η έρευνα δεν αποδεικνύει την αιτία και το αποτέλεσμα και δεν ήταν σε θέση να διακρίνει μεταξύ διαφορετικών τύπων καρδιακής ανεπάρκειας. Ως αποτέλεσμα, οι έρευνες σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να συνεχιστούν, για να διαπιστωθεί ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της καρδιακής ανεπάρκειας στους ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο.

Διαβάστε επίσης

Λιπώδες ήπαρ σε άτομα χωρίς πρόβλημα βάρους – Έρευνα αποκαλύπτει πόσο επικίνδυνο είναι

Λιπώδες ήπαρ: Ο παράγοντας που απειλεί αποκλειστικά τις γυναίκες

Λιπώδες ήπαρ: Οι τρεις σιωπηλοί εχθροί του ήπατος – Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο

 


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ygeiamou.gr team

Σχετικές αναρτήσεις

ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους

admin

Ημέρα σταδιοδρομίας για τα παιδιά των εργαζομένων του Ομίλου Hellenic Healthcare

admin

Θεσσαλονίκη: Κύμα διαρρήξεων και κλοπών στα φαρμακεία τις τελευταίες 15 μέρες – Εξιχνιάστηκαν 19 περιπτώσεις

admin
Translate »
×