Μαγευτικό το δάσος από μαύρα κοράλλια στον βυθό του Β.Α Αιγαίου

Ένα δάσος από μαύρα κοράλλια, ηλικίας τεσσάρων χιλιάδων ετών, εντόπισαν στο Β.Α. Αιγαίο, οι ωκεανογράφοι της επιστημονικής ομάδας Aegean Explorer. Η ερευνητική αποστολή έχει ήδη καταγράψει περισσότερο από 250 είδη πανίδας και χλωρίδας, στις ελληνικές θάλασσες, σε θαλάσσια έκταση μόλις 7000m².
Tο μαύρο κοράλλι είναι προστατευόμενο είδος που απειλείται από τη χρήση συρόμενων αλιευτικών εργαλείων, η οποία, όμως, επιτρέπεται, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, στην περιοχή όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο δάσος.
Κάθε κοράλλι σχηματίζεται από αποικίες πολύ μικρών ζώων, μεγέθους λίγων χιλιοστών το καθένα, τους λεγόμενους πολύποδες (polyps). Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι όλα τα άτομα της κάθε αποικίας συνεργάζονται για την επιβίωσή της, ενώ κάθε άτομο εξειδικεύεταισε κάποια συγκεκριμένη εργασία, όπως η συλλογή τροφής, η αναπαραγωγή, η άμυνα ενάντια στους θηρευτές.
Τα δάση του μαύρου κοραλλιού αποτελούν βιότοπους εξαιρετικής σημασίας για πολλά άλλα θαλάσσια είδη. Για παράδειγμα καρχαριοειδή, σαλάχια, καλαμαριά, κ.α. αποθέτουν σε αυτά τα αυγά τους.
Όπως επισημαίνουν άλλωστε οι ειδικοί, οι κοραλλιγενείς οικότοποι του Αιγαίου χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα υψηλή βιοποικιλότητα και έχουν διεθνή περιβαλλοντική σημασία. Αν και, δυστυχώς, η επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό γνωρίζουν ελάχιστα για αυτά τα σημαντικά οικοσυστήματα σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου, η προστασία τους αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΑΡΗΣ ΖΑΒΟΥΔΑΚΗΣ
www.ertnews.gr
Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΜπέλλα Θεριού