ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαθήματα ζωής από εθελοντές σε προνοιακές δομές- Μία “επανάσταση αγάπης” προς τον συνάνθρωπο

ll

Σπουδαίο είναι το έργο του «Προκόπειου Πολυδυνάμου Εκκλησιαστικού Κέντρου» της Ι.Μ. Καλαμαριάς & Νέας Κρήνης, στη Θεσσαλονίκη που από το 2017 προσφέρει στήριξη με κάθε μέσο, σε όσους το έχουν ανάγκη.

Ο πατήρ Θεόδωρος Τσαμπατζίδης, Γενικός Υπεύθυνος «Προκόπειου Πολυδυνάμου Εκκλησιαστικού Κέντρου» της Ι.Μ. Καλαμαριάς & Νέας Κρήνης, μίλησε στην ΕΡΤ3 για τις δράσεις του κέντρου που προσφέρει παρηγοριά και ελπίδα στις ευάλωτες ομάδες. Όπως είπε, ο βασικός πυλώνας είναι ότι κανένας δεν πρέπει να αδιαφορεί αλλά να ενδιαφέρεται για τον συνάνθρωπο, με αγάπη, διάκριση, ενσυναίσθηση και σεβασμό για τον διπλανό του.

Η κα Κυριακή Φράγκου, Ιδρύτρια Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων, είναι μία σύγχρονη μητέρα Τερέζα, η οποία προσφέρει εδώ και εννιά χρόνια κοινωνικό έργο με γεύματα αστέγων. Η ίδια ξεκίνησε από μία μικρή κουζίνα στο σπίτι της, όταν είδε έναν άνθρωπο έξω από το σπίτι της, στην Άνω πόλη, να προσπαθεί να βρει φαγητό στα σκουπίδια, και στη συνέχεια επεκτάθηκε για να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους, μέσω της συνεργασίας της με δώδεκα Ιερές Μητροπόλεις. “Κοντά σε αυτούς γινόμαστε κι εμείς καλύτεροι άνθρωποι”, είπε η κα Φράγκου, η οποία, όπως είπε, κάθε Κυριακή προσφέρει γεύματα, βοηθώντας πέντε γηροκομεία, πέντε ορφανοτροφεία, τις φυλακές Διαβατών, κ.α., ενώ γίνονται και ιεραποστολές στην Τανζανία. “Δεν ταΐζουμε κοιλιές αλλά ψυχές”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το “Δέκα συν μία“, είναι το βιβλίο της κας Φράγκου, με αληθινές ιστορίες πρωταγωνιστών της ζωής. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε αυτό που της είχε πει κάποτε ένας άστεγος ο Θοδωρής σε κάποιο γεύμα.
«Αν με νοιάζεσαι, μη μου ξυπνάς αυτά που μου πήραν χρόνια να τα “κοιμίσω”. Αν θες να με βοηθήσεις, κάνε ησυχία…»
Στο τέλος, την ρώτησε: «Θα ’σαι πάντα πλάι μου;»
«Θα ’μαι και εδώ και “πάνω”…» του απάντησε, δείχνοντά του τον ουρανό.
«Κι εγώ και εδώ και “πάνω”…»
«Μαζί;»
«Μαζί».

Ο πρωτεργάτης και εμπνευστής αυτής της προνοιακής και της κοινωνικής μέριμνας, είναι ο Μητροπολίτης Καλαμαριάς & Νέας Κρήνης, Ιουστίνος.

Όπως είπε, προσφέρονται γεύματα αγάπης, ενώ η Μητρόπολη βρίσκεται πάντα κοντά στα παιδιά. Ακόμη λειτουργεί Κοινωνικό Ιατρείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, καθώς και Σχολή Βυζαντινής Μουσικής. “Ένας άνθρωπος δεν έχει μόνο ανάγκη τροφής αλλά και ψυχοσυναισθηματικής στήριξης, ενώ καλύπτονται και ανάγκες παιδιών από το εξωτερικό που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα”, είπε ο Μητροπολίτης Καλαμαριάς. Όσο για το τι απαντά σε όσους είναι λίγο καχύποπτοι;: “Έλα να δεις κι αν δεν ικανοποιηθείς με αυτό που κάνουμε, τότε συνέχισε να μας κατηγορείς… Όταν δεν μπορείς να δώσεις λίγη αγάπη, τουλάχιστον μην γκρεμίζεις την αγάπη”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Σπουδαίο είναι και το έργο του προσωπικού που ετοιμάζει τα γεύματα αγάπης.

Η κα Ελένη Τζελέπη, Αρχιμαγείρισσα Προκόπειου Πολυδύναμου Κέντρου, ετοιμάζει σπιτικά φαγητά για παιδιά και για μεγάλους, από Δευτέρα μέχρι Σάββατο, περίπου 350 μερίδες καθημερινά. Σήμερα έφτιαξε σπανακόρυζο για τους ενηλίκους και κοτομπουκιές για τα παιδιά.

Η κα Δέσποινα Σαββίδου,  Εθελόντρια Συσσιτίου και μητέρα πέντε παιδιών η ίδια, είπε ότι ό,τι γίνεται με αγάπη ο Θεός το ευλογεί και ό,τι κάνουν το κάνουν με διάθεση προσφοράς.

Συγκινητική είναι άλλωστε και η προσφορά μαθητών που βοηθούν στην προετοιμασία των “γευμάτων αγάπης”, ενώ καθοριστική είναι η συνεργασία της εκκλησίας με τη σχολική κοινότητα για την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης στην κοινωνία. Τα 24 παιδιά μαζεύουν τρόφιμα και τα φέρνουν στους εθελοντές που ετοιμάζουν τα γεύματα.

Η κα Μαρία Καπόγιαννη, διευθύντρια του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς, τόνισε τέλος ότι με την αρωγή της εκκλησίας έχουν σωθεί παιδιά.

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΜπέλλα Θεριού

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 09-12-25 18:43 σε Viral, Ελλάδα Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ανάγνωσης Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 12 SHARES Share on Facebook Share on Twitter Μια απρόσμενη αλλά θερμή έκπληξη περίμενε μια υποδιοικήτρια της αστυνομίας από τους αγρότες στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, την ημέρα των γενεθλίων της. Μια τούρτα έκπληξη από τους αγρότες Στο τελωνείο της Εξοχής, εκεί όπου έχουν σταθμεύσει τα τρακτέρ και συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι αγρότες επιφύλαξαν μια τρυφερή κίνηση στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας. Η ίδια συμμετείχε στη διαχείριση του μπλόκου και, με αφορμή τα γενέθλιά της, οι παρόντες αγρότες της προσέφεραν μια τούρτα ως έκπληξη. 185a470f53434cddae296b688640980d Συνοδευόμενη από χαμόγελα και θερμές ευχές, η χειρονομία αυτή δεν ήταν μόνο για τα γενέθλιά της, αλλά και για να εκφράσουν οι αγρότες την ευγνωμοσύνη τους. «Σε ευχαριστούμε που είσαι πάντα δίπλα μας, φροντίζεις για την ασφάλειά μας και είσαι δίκαιη απέναντι σε όλους μας», της είπαν, αναγνωρίζοντας τη στάση της μέσα στις δυσκολίες των ημερών. Δείτε το βίντεο: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός στο τελωνείο Εξοχής Παρά τη συγκινητική στιγμή με την τούρτα, η καθημερινότητα των κινητοποιήσεων συνεχίζεται. Το τελωνείο της Εξοχής θα παραμείνει αποκλεισμένο από τους αγρότες της Δράμας μέχρι τις 8 το βράδυ. Οι συμμετέχοντες θα επανεξετάσουν αύριο τη στρατηγική τους και θα αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί η κινητοποίηση ή αν θα προχωρήσουν σε νέες μορφές πίεσης. Δείτε το βίντεο: Μαζική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε κάλεσμα στην τοπική κοινωνία από τον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Σύλλογο Κάτω Νευροκοπίου. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, καθώς πάνω από 400 άτομα συγκεντρώθηκαν στο τελωνείο της Εξοχής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολίτες, μαθητές, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων, όλοι με κοινό αίτημα έναν καλύτερο αγροτικό μέλλον και βιώσιμες συνθήκες για τις οικογένειές τους. «Είναι ένας κοινός αγώνας, για όλους μας», είπαν με μια φωνή οι συγκεντρωμένοι, ενώ το παρών έδωσαν και αγρότες από άλλες περιοχές όπως η Καβάλα, ο Νέστος και το Παγγαίο, δείχνοντας ότι η αντίδραση παίρνει πλέον παντοπική διάσταση.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *