Image default
ΥΓΕΙΑ

Μπάρες πρωτεΐνης: Και όμως παχαίνουν – Δείτε γιατί

Μια προσεκτική ματιά στις ετικέτες των μπαρών πρωτεΐνης θα σας πείσει ότι δεν πρόκειται για ένα τόσο υγιεινό σνακ, ανεξάρτητα από τον τρόπο που παρουσιάζονται στους καταναλωτές.

Νεότερη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Obesity Week 2022 στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, συμπέρανε ότι τα άτομα που έτρωγαν μία κάθε μέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν το βάρος τους μέσα σε μια εβδομάδα, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ακολουθούσαν αυτή τη συνήθεια.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στα συστατικά τους, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς ενώ οι περισσότερες είναι θρεπτικές, δεν είναι το ίδιο χορταστικές, με αποτέλεσμα να θέλουμε να φάμε περισσότερο.

Ως ένοχα συστατικά για την αύξηση του βάρους θεωρούνται τα πρόσθετα σάκχαρα και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, τα οποία μελέτες έχουν συνδέσει με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και αύξησης του σωματικού βάρους.

«Μεταμφιεσμένες»… σοκολάτες

Η ερευνητική ομάδα από το Arizona State University παρακολούθησε 21 άτομα 20-30 ετών. Τις πρώτες δύο εβδομάδες της έρευνας, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν φυσιολογικά τα γεύματά τους καταγράφοντας παράλληλα την ημερήσια κατανάλωση θερμίδων.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν τις οδηγίες των ερευνητών για να καταναλώνουν μια μπάρα πρωτεΐνης την ημέρα μία ώρα μετά το πρωινό ξύπνημα για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Διαπιστώθηκε ότι η συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων αυξήθηκε έως και 220 θερμίδες κατά τη διάρκεια της ερευνητικής δοκιμής με τις μπάρες πρωτεΐνης, ενώ η λιπώδης μάζα αυξήθηκε κατά μισό κιλό μέσα στην πρώτη εβδομάδα.

«Οι συγκεκριμένες μπάρες αποτελούν μια αποτελεσματική πηγή συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, ωστόσο, η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει τη συνολική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας και παράλληλα τον κίνδυνο αύξησης της λιπώδους μάζας και της ενδεχόμενης σωματικής μάζας με την πάροδο του χρόνου» επισημαίνει η δρ. Carol Johnston, ειδικός σε θέματα υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να ρυθμίσει τη γκρελίνη, την ορμόνη της όρεξης, και συνεπώς να μειώσει τις λιγούρες και να ενισχύσει το αίσθημα του κορεσμού. Πολλές όμως από τις μπάρες πρωτεΐνης τελικά δε διαφέρουν θερμιδικά και πολύ από μια σοκολάτα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε έξυπνοι τρόποι να τρώμε λιγότερη ζάχαρη

Ζάχαρη: Τι θα σας συμβεί αν την κόψετε – Η επιστημονική εξήγηση

 


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Μαρία Κοτοπούλη

Σχετικές αναρτήσεις

«Πράσινο φως» σε CVC και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την ίδρυση Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα

admin

Εισαγωγή παιδιών στα νοσοκομεία με εντολή εισαγγελέα – Ένα πρόβλημα που παραμένει χωρίς λύση

admin

Clawback: Το «βαρίδι» του νέου ΔΣ του ΣΦΕΕ

admin