ΕΛΛΑΔΑ

Νέες αυξήσεις έως 22% σε 200 προϊόντα – Δείτε τη λίστα “φωτιά”

Η νέα χρονιά φέρνει αλλαγές στις τιμές περίπου 200 προϊόντων, καθώς οι πρώτες ανατιμήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές σε περίπου 100 προϊόντα κατά περίπου 6%, ανάλογα με τα αποθέματα των σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, αναμένεται να αυξηθούν άλλα 100 προϊόντα κατά περίπου 7%.

Παρά ταύτα, οι ανατιμήσεις είναι λιγότερες από την περσινή περίοδο, καθώς στο προηγούμενο έτος αυξήθηκαν συνολικά οι τιμές σε περίπου 900 προϊόντα κατά 10% έως 11%.

Επιπλέον, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούνται μειώσεις στις τιμές, κυρίως λόγω της πρωτοβουλίας του υπουργείου Ανάπτυξης με την επωνυμία “Μόνιμη μείωση τιμής”. Ωστόσο, αυτές οι μειώσεις δεν είναι αρκετές για να αντισταθμίσουν τις μεγάλες αυξήσεις που έχουν σημειωθεί σε όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά τα τελευταία 3 χρόνια.

Ακόμη, οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ έχουν δηλώσει ότι οι τιμές δεν αναμένεται να επιστρέψουν στα επίπεδα πριν την ενεργειακή κρίση.

Ωστόσο, υπάρχουν ερωτηματικά για το γεγονός ότι οι τιμές σε προϊόντα καθημερινής χρήσης αυξήθηκαν επικαλούμενες την αύξηση του ενεργειακού κόστους, ενώ δεν έχουν μειωθεί σημαντικά τους τελευταία μήνες, παρά τη μείωση των τιμών στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Το υποτιμημένο superfood που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας τη νέα χρονιά – Τα 10 οφέλη για την υγεία

Για παράδειγμα, το φυσικό αέριο είχε αυξηθεί στα 340 ευρώ την μεγαβατώρα τον Αύγουστο του 2022, αλλά τώρα έχει πέσει ακόμη και κάτω από 40 ευρώ την μεγαβατώρα.

Σχετικά με τα προϊόντα που αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου περιλαμβάνουν φρέσκους χυμούς, οδοντόβουρτσες, αφρόλουτρα, αποσμητικά, σοκολατοειδή, αλλαντικά, κρασιά, ελιές, τόνο σε φάκελο, χαρουπάλευρο, τυριά, αναψυκτικά πορτοκάλι, καφέ εσπρέσο, μπίρες, βαλσαμικό ξύδι και μηλόξυδο, έτοιμες σαλάτες και φέτα.

Οι νέες αυξήσεις θα εφαρμόζονται σταδιακά ανάλογα με τα αποθέματα των καταστημάτων και προέρχονται από μεμονωμένους προμηθευτές, όχι από όλες τις εταιρείες που παράγουν τα εν λόγω προϊόντα.

Τέλος, το ελαιόλαδο ξεχωρίζει ως το προϊόν με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, καθώς αυξήθηκε κατά 58,5% τον Δεκέμβριο, ενώ ακολούθησαν τα φρούτα, τα λαχανικά, το μεταλλικό νερό, τα αναψυκτικά, οι χυμοί φρούτων, τα ψάρια, η ζάχαρη, οι σοκολάτες, τα γλυκά, τα παγωτά, τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά, τα αβγά, ο καφές, το ψωμί και τα δημητριακά, με αυξήσεις που κυμαίνονται από 2,6% έως 15%.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν ανατιμηθεί τα εξής προϊόντα:

  • φρέσκοι χυμοί έως 22%,
  • οδοντόβουρτσες, αφρόλουτρα και αποσμητικά έως 19%,
  • σοκολατοειδή έως 18%,
  • αλλαντικά ιδιωτικής ετικέτας 16%,
  • κρασιά έως 16%,
  • ελιές έως 14%,
  • τόνος σε φάκελο έως 13%,
  • χαρουπάλευρο έως 12%,
  • τυριά χύμα και συσκευασμένα έως 10%,
  • αναψυκτικά πορτοκάλι έως 9%,
  • καφές εσπρέσο έως 7%,
  • μπίρες έως 7%, βαλσαμικό ξύδι και μηλόξυδο έως 5%,
  • έτοιμες σαλάτες 4% και φέτα 3%.

Παγκόσμιος χάρτης δολοφονιών – Ποια η θέση της Ελλάδας;

Σεισμός στην Πελοπόννησο 4.8 ρίχτερ έγινε αισθητός στην Αθήνα

Ελεύθερος ο 50χρονος που σκότωσε τον κουνιάδο του επειδή βίαζε την κόρη του!

The post Νέες αυξήσεις έως 22% σε 200 προϊόντα – Δείτε τη λίστα “φωτιά” appeared first on KalimeraEllada.gr.


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Kalimera_Ellada

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

More in:ΕΛΛΑΔΑ

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *