ΥΓΕΙΑ

Νόσος Αλτσχάιμερ: Μπορεί μια άσκηση ισορροπίας να αποκαλύψει εγκαίρως τον κίνδυνο νόσου; Έρευνα απαντά

Πλήθος ερευνών έχουν αποδώσει στη σωματική ισορροπία σημαντικές προγνωστικές ιδιότητες, από τις πιθανότητες κατάγματος έως τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Σε αυτές έρχεται να προστεθεί και η εκτίμηση του κινδύνου για εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Τσουκούμπα στην Ιαπωνία που δημοσιεύτηκε στο BMC Geriatrics.

Κλειδί για την επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Naoya Yahagi αποτέλεσε η Ήπια Γνωστική Διαταραχή (ΗΓΔ), κατάσταση που περιγράφει τη μικρή έκπτωση και ήπιες αλλαγές στη γνωστική ικανότητα και προδιαθέτει για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τόσο η διαταραχή όσο και η νευροεκφυλιστική νόσος συσχετίζονται με προβλήματα στην ισορροπία. Έχει παρατηρηθεί πως άτομα με τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι επιρρεπή σε πτώσεις που, όπως και στην ΗΓΔ, συνδέονται με αλλαγές στη λειτουργία του αιθουσαίου συστήματος, αισθητηριακού συστήματος στο εσωτερικό αυτί που εμπλέκεται στη ρύθμιση και συντονισμό των κινήσεων του κεφαλιού καθώς και στην ισορροπία.

Στόχος της μελέτης κατά συνέπεια ήταν να αναδείξει τη σημασία αποτελεσματικών ελέγχων της σωματικής ισορροπίας στον πληθυσμό, καθώς οι «πρώιμες παρεμβάσεις είναι κρίσιμες για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ» σύμφωνα με δηλώσεις του Δρ Yahagi.

Στην έρευνα συμμετείχαν υγιείς εθελοντές ηλικίας 56–75 ετών χωρίς εμφανή γνωστική εξασθένηση, η ισορροπία και αιθουσαία λειτουργία των οποίων αξιολογήθηκε μέσα από μια νέα κλίμακα αφενός, τον Δείκτη οπτικής εξάρτησης στη Σταθερότητα σωματικής στάσης (visual dependency index of postural stability – VPS) που περιελάμβανε την προσπάθεια να σταθούν σε μια σανίδα ισορροπίας (balance board) Nintendo Wii, καθώς και τη χρήση ενός καθιερωμένου, αξιόπιστου και εύκολου εργαλείου μέτρησης της γνωστικής λειτουργίας, το ερωτηματολόγιο Montreal Cognitive Assessment (MoCA) που περιλαμβάνει δοκιμασίες για νοητικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η προσοχή και η οπτικοχωρική ικανότητα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι βαθμολογίες στην κλίμακα VPS συσχετίστηκαν σημαντικά με εκείνες της κλίμακας MoCA, με τον Δρ Yahagi να επισημαίνει ότι η υψηλή ευαισθησία και εξειδίκευση της κλίμακας VPS την κατέστησαν ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάδειξη των στοιχείων που μαρτυρούν κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ. Κατ’ επέκταση, η εφαρμογή της στον γενικό πληθυσμό θα ήταν παραπάνω από χρήσιμη ως μια οικονομική και εύκολη μέθοδο ελέγχου της γνωστικής εξασθένησης.

Διαβάστε επίσης:

Μακροζωία: Πόσο κινδυνεύουν οι 50ρηδες που αποτυγχάνουν σε αυτό το τεστ 10”

HOLOBALANCE: Βελτιώνει την ισορροπία και προλαμβάνει τις πτώσεις στους ηλικιωμένους

Εσείς αυτό το κάνετε όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας; Η κίνηση που ωφελεί την υγεία


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Μάριος Οικονόμου

Σχετικές αναρτήσεις

H Αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων ταξιδεύει στην Ίο

admin

Πόνος στο στήθος: Δεν σημαίνει πάντα έμφραγμα – Τι μπορεί να κρύβει

admin

H Αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων ταξιδεύουν στην Ίο

admin