Image default
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οι εμπνεύσεις των Γάλλων

 

Οι Άγγλοι έβαλαν τις βάσεις του ποδοσφαίρου τον 19ο αιώνα*, όμως οι Γάλλοι υπήρξαν οι εμπνευστές των κορυφαίων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων.

Ο Ζυλ Ριμέ ήταν ο «αρχιτέκτονας» του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου. Ο Γάλλος εκδότης της «La Revue» και ποδοσφαιρικός παράγοντας (ιδρυτής και πρόεδρος της Ρεντ Σταρ) ήταν εκείνος που στο συνέδριο της FIFA τον Μάιο του 1928 στο Άμστερνταμ, πρότεινε την έναρξη μίας διοργάνωσης με τη συμμετοχή Εθνικών ομάδων από όλο τον κόσμο.

Η πρότασή του προκάλεσε την αντίδραση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς το μοναδικό παγκόσμιο ποδοσφαιρικό τουρνουά μέχρι τότε, ήταν αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων. Με αφετηρία το 1900 στο Παρίσι… Έως το 1928 στο Ολυμπιακό ποδοσφαιρικό τουρνουά κυριαρχούσαν οι Βρετανοί (1900, 1908, 1912) και οι Ουρουγουανοί (1924, 1928).

Παρότι η ΔΟΕ είχε αντιρρήσεις, οι εξελίξεις είχαν δρομολογηθεί. Η FIFA αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου της και το 1930 διοργανώθηκε στην Ουρουγουάη το πρώτο Μουντιάλ, με νικήτρια τη γηπεδούχο ομάδα (4-2 στον τελικό την Αργεντινή), που συνέχισε το σερί των επιτυχιών που είχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Ρομπέρ Γκερέν ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Η FIFA ξεκίνησε τη δράση της το 1904 και την πρώτη διετία πρόεδρός της ήταν ο Γάλλος δημοσιογράφος της «Le Matin». Λάτρης του αθλήματος, είχε ως άμεσο συνεργάτη του στα νηπιακά χρόνια της FIFA τον Ζυλ Ριμέ, που στη συνέχεια τέθηκε επικεφαλής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου από το 1921 έως το 1954!!!

Ο Ανρί Ντελονέ είχε την ιδέα της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (Κύπελλο Εθνών). Πρώην ποδοσφαιριστής και διαιτητής και επί σειρά ετών συνεργάτης του Ριμέ στη FIFA. Το 1927 πρότεινε την έναρξη της διοργάνωσης αλλά το σχέδιό του δεν προχώρησε. Όταν τον Ιούνιο του 1954 ανέλαβε την ηγεσία της νεοσύστατης UEFA επανήλθε δυναμικά και κατάφερε να πείσει τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες των ευρωπαϊκών χωρών. Είχε φτάσει η στιγμή της διεξαγωγής μίας διοργάνωσης αντίστοιχης του Κόπα Αμέρικα, που είχε ξεκινήσει στην Νότια Αμερική το 1916, με την Ουρουγουάη να κατακτά έξι φορές το τρόπαιο στις πρώτες δώδεκα διοργανώσεις (τέσσερις η Αργεντινή και δύο η Βραζιλία).

Η τελική φάση του πρώτου EURO έγινε στη Γαλλία το 1960 (νικήτρια η Σοβιετική Ένωση). Περίπου τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του Ντελονέ…

Ο Γκαμπιέλ Ανό εκδότης της «LEguipe», έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έναρξη του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης το φθινόπωρο του 1955.

Η κορυφαία διασυλλογική ποδοσφαιρική διοργάνωση της ηπείρου μας, είναι δικό του δημιούργημα και ξεκίνησε ένα μήνα μετά το συνέδριο της Βιέννης, όπου ο Ανό παρουσίασε το τελικό σχέδιο.

Ο Ανό υπήρξε διεθνής Γάλλος ποδοσφαιριστής και του πιστώνεται και η καθιέρωση του γαλλικού επαγγελματικού Πρωταθλήματος το 1932.

Με τον συνάδελφό του Ζακ Φεράν εμφάνισαν το 1954 το αρχικό μοντέλο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης (Τσάμπιονς Λιγκ), που εξελίχθηκε στην πιο επιτυχημένη διασυλλογική ποδοσφαιρική διοργάνωση παγκοσμίως…

* Οι σύγχρονοι κανόνες του αθλήματος είναι δημιούργημα των Άγγλων. Όμως έχει αποδειχθεί ότι στην Αρχαία Ελλάδα, στην Αίγυπτο, στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και στην Κίνα, υπήρξαν παιχνίδια με τους συμμετέχοντες να κλωτσούν τη μπάλα.


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWS SPORTΣΗΦΗΣ ΒΟΤΖΑΚΗΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Σε καλό δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Μαραμενίδης

admin

Ονειρεύεται… τρεμπλ ο Λουίς Ενρίκε

admin

Μαρτίνες: «Δουλέψαμε σκληρά, μας αξίζει αυτή η χαρά»

admin