ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι οικότοποι κοραλλιών του Αιγαίου χρειάζονται άμεσα προστασία

Έρευνα στα βαθιά νερά του Αιγαίου άρχισε πριν από λίγες ημέρες το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος με στόχο να καταγράψει τον άγνωστο πλούτο του βυθού και να καταλήξει σε άμεσα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία των μοναδικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Το Ο3 εντόπισε το σκάφος του Ινστιτούτου στους Λειψούς και συνομίλησε με την διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Αναστασία Μήλιου.

Όπως επισήμανε η κ. Μήλιου τα κοράλλια επιβιώνουν απλώς από τύχη, ελλείψει οποιουδήποτε μέτρου προστασίας. Παρόλο που υπάρχει η σχετική νομοθεσία δεν εφαρμόζεται αφού δεν έχουν χαρτογραφηθεί. Σύμφωνα με την ίδια μέχρι σήμερα απλώς έτυχε να μην καταστραφούν από κάποιο συρόμενο αλιευτικό εργαλείο, να μην καλυφθούν από κάποιο εγκαταλειμμένο δίχτυ ή να μην καταστραφούν από κάποια έκρηξη δυναμίτη.

Η κ. Μήλιου έκανε λόγο για μία εντυπωσιακή βιοποικιλότητα στο βυθό του Αιγαίου από διαφορετικά είδη σφουγγαριών, κοραλλιών και άλλων θαλάσσιων ασπόνδυλων οργανισμών σε βάθος μεταξύ 50 και 200 μέτρων τα οποία πρέπει να προστατευθούν από ττην ανθρώπινη δραστηριότητα αλλά και από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ήδη, κατά καιρούς καταγράφονται ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στα μεγάλα βάθη. Η ερευνήτρια τόνισε ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη για την προστασία αυτών των οικοτόπων γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε κάποια οικοσυστήματα κοραλλιών χρειάζονται ακόμη και 7.500 χρόνια για να αναπτυχθούν αφού ψηλώνουν μόνο λίγα χιλιοστά κάθε χρόνο.

 

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: Χριστίνα Χαλεπλίδου

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 09-12-25 18:43 σε Viral, Ελλάδα Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ανάγνωσης Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 12 SHARES Share on Facebook Share on Twitter Μια απρόσμενη αλλά θερμή έκπληξη περίμενε μια υποδιοικήτρια της αστυνομίας από τους αγρότες στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, την ημέρα των γενεθλίων της. Μια τούρτα έκπληξη από τους αγρότες Στο τελωνείο της Εξοχής, εκεί όπου έχουν σταθμεύσει τα τρακτέρ και συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι αγρότες επιφύλαξαν μια τρυφερή κίνηση στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας. Η ίδια συμμετείχε στη διαχείριση του μπλόκου και, με αφορμή τα γενέθλιά της, οι παρόντες αγρότες της προσέφεραν μια τούρτα ως έκπληξη. 185a470f53434cddae296b688640980d Συνοδευόμενη από χαμόγελα και θερμές ευχές, η χειρονομία αυτή δεν ήταν μόνο για τα γενέθλιά της, αλλά και για να εκφράσουν οι αγρότες την ευγνωμοσύνη τους. «Σε ευχαριστούμε που είσαι πάντα δίπλα μας, φροντίζεις για την ασφάλειά μας και είσαι δίκαιη απέναντι σε όλους μας», της είπαν, αναγνωρίζοντας τη στάση της μέσα στις δυσκολίες των ημερών. Δείτε το βίντεο: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός στο τελωνείο Εξοχής Παρά τη συγκινητική στιγμή με την τούρτα, η καθημερινότητα των κινητοποιήσεων συνεχίζεται. Το τελωνείο της Εξοχής θα παραμείνει αποκλεισμένο από τους αγρότες της Δράμας μέχρι τις 8 το βράδυ. Οι συμμετέχοντες θα επανεξετάσουν αύριο τη στρατηγική τους και θα αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί η κινητοποίηση ή αν θα προχωρήσουν σε νέες μορφές πίεσης. Δείτε το βίντεο: Μαζική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε κάλεσμα στην τοπική κοινωνία από τον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Σύλλογο Κάτω Νευροκοπίου. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, καθώς πάνω από 400 άτομα συγκεντρώθηκαν στο τελωνείο της Εξοχής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολίτες, μαθητές, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων, όλοι με κοινό αίτημα έναν καλύτερο αγροτικό μέλλον και βιώσιμες συνθήκες για τις οικογένειές τους. «Είναι ένας κοινός αγώνας, για όλους μας», είπαν με μια φωνή οι συγκεντρωμένοι, ενώ το παρών έδωσαν και αγρότες από άλλες περιοχές όπως η Καβάλα, ο Νέστος και το Παγγαίο, δείχνοντας ότι η αντίδραση παίρνει πλέον παντοπική διάσταση.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *