Image default
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο «χρυσός» Πειραιώτης

 

Ο Κώστας Χούμης ήταν ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έκανε διεθνή καριέρα, αγωνιζόμενος στη Βένους Βουκουρεστίου.

Η ποδοσφαιρική ιστορία του ήταν σαν παραμύθι, με δόξα, χρήμα και πολύ σασπένς. Με αφετηρία την Αθλητική Ένωση Φιλάθλων Νεάπολις. Αναμφισβήτητα υπήρξε ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς της προπολεμικής περιόδου. Το ταλέντο του νεαρού Πειραιώτη (γεννήθηκε το 1913) φάνηκε στην παρουσία του στον Εθνικό Πειραιώς (1929-1936), αλλά και στην Εθνική Ελλάδας, με την οποία πέτυχε 5 γκολ σε 9 συμμετοχές.

Στους Βαλκανικούς Αγώνες που έγιναν το 1936 στο Βουκουρέστι τον εντόπισαν οι Ρουμάνοι, που έσπευσαν να τον αποκτήσουν, προσφέροντάς του ποσά που εκείνη την εποχή δεν είχαν καμία σχέση με την Ελλάδα (ερασιτεχνικό το ελληνικό ποδόσφαιρο).

Ο Χούμης πείστηκε γρήγορα, αλλά η οικογένειά του και η διοίκηση του Εθνικού αντιδρούσαν έντονα. Ο πρόεδρος της Βένους Ιοάν Μαρινέσκου που ήταν Διευθυντής Ασφάλειας στο Βουκουρέστι, έκανε ότι μπορούσε για να ξεπεράσει τα εμπόδια. Και τα κατάφερε. Ο 23χρονος Πειραιώτης φορ, εντάχθηκε στη Βένους Βουκουρεστίου που ήταν μία πανίσχυρη ομάδα, με σημαντική παρουσία στη Ρουμανία και στο Μιτρόπα Καπ (την τότε ευρωπαϊκή διοργάνωση).

Αυτή ήταν η πρώτη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή στο εξωτερικό και το συνολικό κόστος της (με τα χρήματα που δόθηκαν στον Χούμη και το 1937) ξεπέρασε το 1.500.000 δραχμές. Ασύλληπτο ποσό, για εκείνη την ποδοσφαιρική περίοδο στην Ελλάδα…

Και φτάνουμε στο καλοκαίρι του 1937, που ο Χούμης γίνεται σίριαλ με την… εξαφάνισή του. Έχοντας πάρει άδεια από τους Ρουμάνους, επισκέπτεται την οικογένειά του στον Πειραιά. Αμέσως ξεκινούν οι πιέσεις από τους φίλους του και τους παράγοντες του Εθνικού, προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα και να βοηθήσει την ομάδα που τον ανέδειξε να κατακτήσει το Πρωτάθλημα. Ο Χούμης δεν επιστρέφει στη Ρουμανία με τη λήξη της άδειάς του και ακολουθεί πρώην συμπαίκτες του στον Εθνικό, στις Σπέτσες ή στη Σύρο…

Οι Ρουμάνοι τον αναζήτησαν και τελικά τον εντόπισαν. Έστειλαν αντιπροσώπους τους στην Ελλάδα και του πρόσφεραν 300.000 δραχμές για να τον πείσουν να επιστρέψει στο Βουκουρέστι. Ο Εθνικός βρήκε όμως τον τρόπο να τον κρατήσει στον Πειραιά. Αλλά μόνο για λίγες ημέρες…

Μία εβδομάδα αργότερα ο αντιπρόεδρος της Βένους Μιρσέα Εντερλέσκου ταξίδεψε στην Αθήνα και στη συνάντηση που είχε στο πατρικό σπίτι του Χούμη με την οικογένειά του, πρόσφερε το αστρονομικό ποσό του ενός εκατομμυρίου δραχμών για να επανέλθει ο ποδοσφαιριστής στη Ρουμανία. Πλέον ο Εθνικός ήταν αδύνατον να αντιδράσει…

Ο Χούμης επανεντάχθηκε στη Βένους και τα επόμενα δέκα χρόνια της ποδοσφαιρικής καριέρας του ήταν γεμάτα τίτλους (Πρωταθλητής Ρουμανίας το 1937, το 1939 και το 1940, στους προημιτελικούς του Μιτρόπα Καπ το 1939 και το 1940), δόξα και χρήμα. Μετά τη Βένους αγωνίστηκε στη Ραπίντ Βουκουρεστρίου (1947), στη Γκαζ Μετάν (1948-1949) και στην Αράντ (1950). Έπαιξε δύο φορές και στην Εθνική Ρουμανίας (1941-1943).

* Οι πρώτοι Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο εξωτερικό, ήταν τα αδέλφια Παναγής και Γρηγόρης Βρυώνης που ως φοιτητές στη Γενεύη, έπαιξαν για μικρό χρονικό διάστημα στη Σερβέτ το 1902.


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWS SPORTΣΗΦΗΣ ΒΟΤΖΑΚΗΣ

Σχετικές αναρτήσεις

Μάντσεστερ Γ.: Πρόταση για τα ακραία μπακ της Ιντερ, Μπαστόνι και Ντάμφρις

admin

Στην τετράδα ο ΠΑΟΚ έθεσε εκτός Ευρώπης τον Απόλλων Σμύρνης

admin

Φαλ: «Μείναμε ενωμένοι, δεν τα παρατήσαμε και είμαι περήφανος»

admin