Παγκόσμιος χάρτης δολοφονιών – Ποια η θέση της Ελλάδας;
Σύμφωνα με την έκθεση του UNODC του 2023, που αναφέρεται στο έτος 2021, παγκοσμίως καταγράφηκαν 458.000 ανθρωποκτονίες.
Οι ανθρωποκτονίες συνδέονται συχνά με οργανωμένο έγκλημα και συμμορίες, με πολλές από αυτές να διαπράττονται με χρήση πυροβόλων όπλων. Η έκθεση επισημαίνει την επίδραση των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων, όπως η ανεργία και η πολιτική αστάθεια, στα ποσοστά ανθρωποκτονιών.
Από ηπειρωτική άποψη, η Αφρική και η Αμερική παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών, ενώ η Ευρώπη και η Ωκεανία έχουν τα χαμηλότερα.
Η Ελλάδα, παρά τη γενική τάση αύξησης των δολοφονιών, κατατάσσεται αρκετά χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη με 1,1 δολοφονίες ανά 100.000 κατοίκους το 2022, κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 5,8. Αυτό αντιπροσωπεύει μια ελαφρά αλλά σημαντική ποσοστιαία αύξηση από το 2017, όπου το ποσοστό ήταν 0,9.
Στις γειτονικές χώρες της Ελλάδας, τα ποσοστά δολοφονιών επίσης είναι πολύ χαμηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρος, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά, ενώ ακόμη και οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία διατηρούν χαμηλά ποσοστά.
Η έκθεση του UNODC δείχνει επίσης την τάση της παγκόσμιας μείωσης των ανθρωποκτονιών από το 2017, με ενδιαφέροντα παραδείγματα όπως το Ελ Σαλβαδόρ, όπου παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση των δολοφονιών μεταξύ του 2017 και του 2022.
Σημαντική είναι η αναφορά στην αλλαγή των αιτίων που οδηγούν στις δολοφονίες από τις δεκαετίες του 1960 και 1970, όπου κυριαρχούσαν εγκλήματα ερωτικού πάθους και προσωπικές διαφορές, στη σύγχρονη εποχή, όπου η ανθρώπινη ζωή φαίνεται να έχει χάσει την αξία της λόγω γενικότερης παρακμής.
Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηροποίηση και εφαρμογή των ποινών, καθώς και την πολιτική βούληση για αλλαγές στη νομοθεσία και την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, ως βασικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αυξημένης εγκληματικότητας.
Τέλος, επισημαίνεται ότι οι δολοφονίες για “το τίποτα” έχουν γίνει συχνότερες στη σύγχρονη Ελλάδα, θέτοντας έτσι ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα που απαιτεί άμεση αντίδραση. Το κείμενο κλείνει με την προειδοποίηση ότι αν δεν γίνουν αποτελεσματικές αλλαγές, η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σε υψηλότερες θέσεις σε μελλοντικές εκθέσεις του UNODC.
Σεισμός στην Πελοπόννησο 4.8 ρίχτερ έγινε αισθητός στην Αθήνα
Ελεύθερος ο 50χρονος που σκότωσε τον κουνιάδο του επειδή βίαζε την κόρη του!
The post Παγκόσμιος χάρτης δολοφονιών – Ποια η θέση της Ελλάδας; appeared first on KalimeraEllada.gr.
Μετάβαση στην Πηγή
Author: Kalimera_Ellada