ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρθένο δάσος στην Πιερία κατακαίει η φωτιά- Εξαιρετικά δύσβατο το σημείο

Screenshot_9

Μαίνεται για τρίτη συνεχόμενη μέρα η φωτιά στα Πιέρια όρη, ενώ ένας εθελοντής δασοπυροσβέστης τραυματίστηκε νωρίτερα. Η φωτιά ξέσπασε σε δύσβατο σημείο την Κυριακή το μεσημέρι από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Από την πυροσβεστική γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να μην περάσει προς την Κοζάνη η φωτιά.

Οι φλόγες κατακαίνε παρθένο πευκοδάσος και χαμηλή βλάστηση στα Πιέρια σε ύψος 1.800 μέτρων. Πυροσβέστες εποπτεύουν την έκταση της φωτιάς μέσα από drones, κατευθύνοντας τις επίγειες δυνάμεις. Από το πρωί επιχείρησαν από αέρος τρία ελικόπτερα, δύο καναντέρ.

Στην μάχη κατάσβεσης της φωτιάς έχουν ριχτεί και δεκάδες εθελοντές δασοπυροσβέστες, υλοτόμοι και κάτοικοι από τα χωριά των Πιερίων. Ένας δασοπυροσβέστης μάλιστα τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να κόψει με αλυσοπρίονο κορμό δέντρου για να ανοίξει δρόμο.

Υδροφόρες από τον δήμο Κατερίνης ανεφοδιάζουν πυροσβεστικά οχήματα, σκαπτικά και χωματουργικά μηχανήματα εθελοντών ανοίγουν δασικούς δρόμους και δημιουργούν ζώνες πυροπροστασίας στις πλαγιές των Πιερίων. Ωστόσο, οι απότομες χαράδρες, αλλά και η έλλειψη ταμιευτήρων νερού δυσκολεύουν τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών και καθυστερούν την οριοθέτηση της φωτιάς.

«Είναι ένα εξαιρετικά δύσβατο σημείο, είναι γεμάτο χαράδρες η φωτιά είναι σε δύο σημεία, οι πυροσβέστες επιχειρούν στο ένα κομμάτι, και δεν έχουν οπτική επαφή στο άλλο. Αυτό δυσχεραίνει το έργο μας. Το ανάγλυφο χαρακτηρίζεται από πολύ έντονες κλίσεις, φανταστείτε 15%, 20%, πώς μπορούμε να ανεβούμε; Έχουμε και βράχια, επίσης υπάρχει πλούσια φυτοκάλυψη που σημαίνει ότι εκεί που πατάνε οι πυροσβέστες το πόδι μπαίνει μέσα μέχρι και μισό μέτρο σε φυλλοχώματα που είναι απάτητα εδώ και χρόνια. Δε σταματούν οι προσπάθειες μας, πηγαίνουν προς το καλύτερο, έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις μας. Έχουμε πεζοπόρα τμήματα από την Ήπειρο, οι δυνάμεις της Κεντρικής Μακεδονίας επιχειρούνε εδώ, σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερα εναέρια μέσα, καθώς το εναέριο μέσο καθηλώνει την πυρκαγιά», όπως ανέφερε ο Γιάννης Ιωαννίδης, αντιπρόεδρος ένωσης υπαλλήλων πυροσβεστικής υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονία και ευχαρίστησε όλους τους πολίτες της Πιερίας που όπως είπε «είναι δίπλα μας, οι εθελοντές μας βοηθούν όλοι και είναι κάτι που μας δίνει κουράγιο και δύναμη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Αρκετές πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται και στα όρια προς Κοζάνη για να μην περάσει προς τα εκεί η φωτιά.

Ρεπορτάζ: Μάκης Νασιάδης – Τίμος Φακαλής

Διαβάστε επίσης: Φωτιά στα Πιέρια: Τραυματισμός εθελοντή πυροσβέστη- Μαίνεται για τρίτη ημέρα η φωτιά

Μαίνεται η πυρκαγιά σε δύσβατη δασική έκταση στα Πιέρια όρη

www.ertnews.gr


Μετάβαση στην Πηγή
Author: ERTNEWSΣμαρώ Παυλού

Πως σας φάνηκε το αρθρο?

ΑΠΙΘΑΝΟ
0
ΚΑΛΟ
0
ΜΕ ΑΡΕΣΕ
0
ΟΚ ΔΕΝ ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ
0
ΧΑΧΑ ΕΛΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΙΣ
0

You may also like

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 09-12-25 18:43 σε Viral, Ελλάδα Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ανάγνωσης Αγρότες έκαναν έκπληξη με τούρτα στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας που είχε γενέθλια 12 SHARES Share on Facebook Share on Twitter Μια απρόσμενη αλλά θερμή έκπληξη περίμενε μια υποδιοικήτρια της αστυνομίας από τους αγρότες στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, την ημέρα των γενεθλίων της. Μια τούρτα έκπληξη από τους αγρότες Στο τελωνείο της Εξοχής, εκεί όπου έχουν σταθμεύσει τα τρακτέρ και συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, οι αγρότες επιφύλαξαν μια τρυφερή κίνηση στην υποδιοικήτρια της αστυνομίας. Η ίδια συμμετείχε στη διαχείριση του μπλόκου και, με αφορμή τα γενέθλιά της, οι παρόντες αγρότες της προσέφεραν μια τούρτα ως έκπληξη. 185a470f53434cddae296b688640980d Συνοδευόμενη από χαμόγελα και θερμές ευχές, η χειρονομία αυτή δεν ήταν μόνο για τα γενέθλιά της, αλλά και για να εκφράσουν οι αγρότες την ευγνωμοσύνη τους. «Σε ευχαριστούμε που είσαι πάντα δίπλα μας, φροντίζεις για την ασφάλειά μας και είσαι δίκαιη απέναντι σε όλους μας», της είπαν, αναγνωρίζοντας τη στάση της μέσα στις δυσκολίες των ημερών. Δείτε το βίντεο: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός στο τελωνείο Εξοχής Παρά τη συγκινητική στιγμή με την τούρτα, η καθημερινότητα των κινητοποιήσεων συνεχίζεται. Το τελωνείο της Εξοχής θα παραμείνει αποκλεισμένο από τους αγρότες της Δράμας μέχρι τις 8 το βράδυ. Οι συμμετέχοντες θα επανεξετάσουν αύριο τη στρατηγική τους και θα αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί η κινητοποίηση ή αν θα προχωρήσουν σε νέες μορφές πίεσης. Δείτε το βίντεο: Μαζική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε κάλεσμα στην τοπική κοινωνία από τον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Σύλλογο Κάτω Νευροκοπίου. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή, καθώς πάνω από 400 άτομα συγκεντρώθηκαν στο τελωνείο της Εξοχής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολίτες, μαθητές, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων, όλοι με κοινό αίτημα έναν καλύτερο αγροτικό μέλλον και βιώσιμες συνθήκες για τις οικογένειές τους. «Είναι ένας κοινός αγώνας, για όλους μας», είπαν με μια φωνή οι συγκεντρωμένοι, ενώ το παρών έδωσαν και αγρότες από άλλες περιοχές όπως η Καβάλα, ο Νέστος και το Παγγαίο, δείχνοντας ότι η αντίδραση παίρνει πλέον παντοπική διάσταση.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *